Recents in Beach

Έντι Ράμα / «Ναι μεν, αλλά» για την υπόθεση Μπελέρη - Τον αναγνώρισε ως «εκλεγμένο δήμαρχο»

 


«Εκλεγμένο δήμαρχο» χαρακτήρισε τον Φρέντι Μπελέρη ο Αλβανός πρωθυπουργός, λέγοντας ωστόσο ότι είναι «ορθή» η απόφαση να μην του δοθεί άδεια για την ορκωμοσία

Ο Έντι Ράμα τοποθετήθηκε δημόσια για την απόρριψη του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη να λάβει  άδεια προκειμένου να ορκιστεί, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «νομικά ορθή» απόφαση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εκλεγμένο δήμαρχο» Χειμάρρας τον Μπελέρη.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, σχολιάζοντας με ανάρτησή του στο «Χ» το σκεπτικό του Ειδικού Δικαστηρίου (CCOC) σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον προφυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές κατηγορούμενος για εξαγορά ψήφων, χαρακτηρίσε «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο χωρίς νομιμοποίηση» τον Γκέργκι Γκόρο.

Ο Έντι Ράμαστην ανάρτησή του επιμένει ότι η «υπόθεση Μπελέρη» είναι «ζήτημα δικαιοσύνης» και όχι «πολιτικό», ενώ παραδέχεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα «αδιέξοδο» το οποίο πρέπει να επιλυθεί, προαναγγέλοντας επί της ουσίας εξελίξεις στον δήμο Χειμάρρας.

Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι ο Φρέντι Μπελέρη εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος Γκέργκι Γκόρ δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου. Η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Έντι Ράμα είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας, πρόσθεσε.

«Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός στην ανάρτησή του και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι:

«Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζήτημα δικαιοσύνης κι όχι πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικού με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου». 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Έντι Ράμα 

Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου (CCOC) σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από την CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα.

3. Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας. 

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζήτημα δικαιοσύνης κι όχι πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικού με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου.

Πηγή: H AYΓΗ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">