Recents in Beach

Απαισιόδοξος … ο Γιάννης Ραγκούσης φοβάται “Τιτανικό” στις ευρωεκλογές! Το “παγόβουνο” και η “νέα κεντροαριστερά”

 


Η ανανεωμένη πρώτη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τη διάσπαση δεν ήταν χωρίς εκπλήξεις. Ειδικά με δεδομένη την αποχώρηση του -ΡΙΖΑ κομματιού του κόμματος, το πεδίο γίνεται πλέον «δόξης λαμπρό», ώστε να ανασυγκροτηθεί προς μια κεντροαριστερή κατεύθυνση.

Το ζήτημα έθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και μέλος της επιτροπής θέσεων για το προσεχές συνέδριο.

«Στη χώρα, με τη δουλειά που έκαναν και οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αποκαταστάθηκε η κανονικότητα. Η οικονομική και η δημοσιονομική κανονικότητα. Η κοινωνική και εν μέρει η πολιτική κανονικότητα» είπε αρχικά ο πρώην υπουργός και εξήγησε:

«Γιατί εν μέρει η πολιτική κανονικότητα; Διότι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν είναι πολιτική κανονικότητα να υπάρχει ένα παντοδύναμο δεξιό κόμμα από τη μια και μια κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση από την άλλη», θέτοντας έντονα το ζήτημα της δεξιάς παντοδυναμίας.

Ο κ. Ραγκούσης πρότεινε μια ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της «νέας κεντροαριστεράς», για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η παντοδύναμη Δεξιά.

«Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας την νέα ηγεσία για το «παγόβουνο» των Ευρωεκλογών, που είναι μπροστά, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα είναι μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Νέα Κεντροαριστερά

Επιμένοντας σε τρία σημεία κατά την εισήγησή του, ο κ. Ραγκούσης ξεκίνησε από την Νέα Κεντροαριστερά ως ζήτημα στρατηγικής. «Στη χώρα, με τη δουλειά που έκαναν Και οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αποκαταστάθηκε η κανονικότητα. Η οικονομική και η δημοσιονομική κανονικότητα. Η κοινωνική και εν μέρει η πολιτική κανονικότητα» παρατήρησε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Γιατί εν μέρει η πολιτική κανονικότητα; Διότι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν είναι πολιτική κανονικότητα να υπάρχει ένα παντοδύναμο δεξιό κόμμα από τη μια και μια κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση από την άλλη» συνέχισε.

«Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία να διευκρινίσουμε ότι: με βάση τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, η συζήτηση για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον μια συζήτηση που θα μπορεί να παίρνει σάρκα και οστά ΜΟΝΟ (και τονίζω το μόνο) στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στα συνδικάτα και σε ορισμένες, συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι «με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που προφανώς ήρθε για να μείνει για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον, ο ρόλος της μεγάλης προοδευτικής αντιπολίτευσης, θα είναι ρόλος για Έναν».

Στο πλαίσιο αυτό, «η εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεντροαριστερά είναι της τάξης του 30%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2009, των τελευταίων προμνημονιακών εκλογών». «Μετά τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα μας, στο κόμμα που γεννήθηκε ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν γνωρίζω αν υπάρχει και ποιο είναι το μέλλον της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Γνωρίζω όμως ότι η κανονικότητα είναι ευκαιρία για την κεντροαριστερά» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως «για αυτό πιστεύω πως είναι η ώρα για μια Νέα, Σύγχρονη και κυρίως Μεγάλη Κεντροαριστερά, υπό την έννοια μιας μεγάλης συμμαχίας Σύγχρονης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, για την επόμενη Ελλάδα, όχι για την απερχόμενη Ελλάδα. Μια νέα κεντροαριστερά των εργαζομένων και των Ελλήνων που παράγουν και δημιουργούν. Μια νέα κεντροαριστερά της ευθύνης και της αξιοπιστίας. Μια νέα κεντροαριστερά που δεν θα διακηρύξει μόνο το τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά θα προσδιορίσει κι αυτό το έρημο το «πως» θα το κάνουμε».

«Αυτήν τη νέα και μεγάλη κεντροαριστερά αναζητεί η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών. Αυτήν τη νέα και μεγάλη κεντροαριστερά δεν βρίσκει ακόμη, γι αυτό διατηρεί το πλεονέκτημα στον Κ.Μητσοτάκη. Αυτή τη νέα κεντροαριστερά οφείλουμε να δημιουργήσουμε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσοι πιστεύουμε σε αυτήν. Και τελικά, αυτή η νέα κεντροαριστερά ή θα βρει χώρο να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή εκτός αυτού» προειδοποίησε ο κ. Ραγκούσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «το επείγον και κρίσιμο ζήτημα» τις Ευρωεκλογές. «Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό. Η ήττα στις εθνικές εκλογές δεν ήταν μία στρατηγική ήττα, διότι διατηρήσαμε την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, και συμπλήρωσε πως «στρατηγική ήττα θα είναι όμως μία ήττα στις ευρωεκλογές εάν θα χάσουμε τη 2η θέση στην κοινωνία με πολύ χαμηλά ποσοστά. Θα είναι μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

«Όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το «παγόβουνο» των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις. Σημασία έχει να κάνεις ΤΩΡΑ ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα, πριν από το «παγόβουνο». Μετά θα είναι αργά» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν αρκεί να σχεδιάσουμε μια σειρά από σωστές, θετικές δράσεις με κορυφαία το έκτακτο συνέδριο. Απαιτείται και κάτι άλλο κατά τη γνώμη μου πιο σημαντικό. Απαιτείται να αναιρέσουμε συγκεκριμένους λόγους-σύμβολα εξαιτίας των οποίων στερηθήκαμε χιλιάδες μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό θα συνεχίσω να προσπαθώ» περιέγραψε. «Και όσοι σήμερα λένε πρέπει να δουλέψετε όλοι μαζί … μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο θα λένε «κι εσείς τι κάνατε για να προλάβετε το κακό; Γιατί δεν μιλούσατε πριν;», δερωτήθηκε, απαντώντας πως «μπορούμε να την αποφύγουμε. Μπορούμε. Μπορούμε να γυρίσουμε να παιγνίδι στο δεύτερο ημίχρονο; Είναι δύσκολο, αλλά μπορούμε … αν αλλάξουμε πορεία», συμπλήρωσε.

Γιατί δεν μιλούσατε πριν;»

Τι μπορεί να φέρει το μέλλον;».

«Να υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες»

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης έθεσε ένα ζήτημα ιδιαίτερης συμβολικής αξίας, αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες. «Για συμβολικούς κυρίως λόγους – όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τότε ήμουν στη μειοψηφία – επαναφέρω την πρότασή μου να υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, ξεκινώντας από τον εφετινό κρατικό προϋπολογισμό. Να αφαιρέσουμε έτσι, ένα όπλο-σύμβολο από τη φαρέτρα της ΝΔ εναντίον μας. Διατηρώντας βεβαίως στο ακέραιο την κριτική μας για τις αποφάσεις αμυντικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης», κατέληξε.

Μετά θα είναι αργά. Δεν αρκεί να σχεδιάσουμε μια σειρά από σωστές, θετικές δράσεις με κορυφαία το έκτακτο συνέδριο. Απαιτείται και κάτι άλλο κατά τη γνώμη μου πιο σημαντικό. Απαιτείται να αναιρέσουμε συγκεκριμένους λόγους-σύμβολα εξαιτίας των οποίων στερηθήκαμε χιλιάδες μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό θα συνεχίσω να προσπαθώ. Και όσοι σήμερα λένε πρέπει να δουλέψετε όλοι μαζί … μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο θα λένε «κι εσείς τι κάνατε για να προλάβετε το κακό;

«Παγωμάρα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση διαδέχθηκε μια «παγωμάρα», ενώ -τουλάχιστον από μικροφώνου, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους επόμενους ομιλητές και ομιλήτριες.

Πηγή: in.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">