Recents in Beach

Αντώνης Σαμαράς / Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση μετά τη νέα ανταρσία

 


Μετά την ολική κατάρρευση του αφηγήματος «τάξη και ασφάλεια» και το βαρύ κλίμα στη Ν.Δ. για τα επεισόδια στου Ρέντη, ήρθε το χτύπημα του Αντώνη Σαμαρά

Βραχυκύκλωμα προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η διακριτή πορεία που έχει χαράξει ο Αντώνης Σαμαράς σε ζητήματα με σκληρό ιδεολογικό υπόβαθρο. Η αξίωση του πρώην πρωθυπουργού να αποσυρθεί η τροπολογία που μειώνει από επτά σε τρία χρόνια το απαιτούμενο όριο διαμονής για την απόκτηση άδειας των αιτούντων άσυλο εκλήφθηκε ως σήμα προς την υπερδεξιά βάση της Ν.Δ. Η φρασεολογία μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού -ισχυρίστηκε πως η χώρα «γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών»- προκάλεσε ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ σε ξενοφοβικό τερέν. «Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι υπηρετούμε πολιτική ανοιχτών συνόρων» απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό ο Άδωνης Γεωργιάδης, που συμπλήρωσε ότι είναι άδικο να παρουσιάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως δήθεν οπαδός των ανοιχτών συνόρων. Οι εξηγήσεις του υπουργού Εργασίας ότι δεν αντιδικεί με τον Αντ. Σαμαρά κρίθηκαν άνευ ουσίας.

Αντίθετα, σχολιάστηκε ότι απογαλακτίστηκε από την επιρροή του πρώην πρωθυπουργού και επιλέγει τον ρόλο του δεξιού συνοριοφύλακα στο «μητσοτακικό» στρατόπεδο. Η κινητικότητα Σαμαρά ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να καταστεί ή να παραμείνει πόλος έλξης των πιο σκληροπυρηνικών νεοδημοκρατών. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από τη στρατηγική Μητσοτάκη στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, διατυπώνοντας την άποψη, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ότι όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν «πειρατής» ο Τούρκος Πρόεδρος δεν υπάρχει καμία θετική ατζέντα.

Επιπλέον, ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει διατρανώ- σει τρεις φορές δημόσια την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που παραμένει στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου. Πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ της Κυριακής συνέδεαν το περιεχόμενο της νέας παρέμβασης του Αντ. Σαμαρά με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο λόγω των επεισοδίων στην περιοχή του Ρέντη. Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις νέες ρωγμές που υπέστη το κυβερνητικό δόγμα του νόμου και της τάξης μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως ο πρώην πρωθυπουργός θα παραμείνει ενεργός και συνεπής στην άτεγκτη γραμμή του για να εκφράζει «τη δεξιά ψυχή της παράταξης».

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί ζητώντας την άμεση απεμπλοκή τους από τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και στα πιο δεξιόστροφα ρεύματα που κυλούν στον κομματικό μηχανισμό. Το γεγονός μάλιστα ότι οι πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία στη φύλαξη του γηπέδου του Παναθηναϊκού την Πέμπτη (έπειτα από παρέμβαση του διοικητή της ΓΑΔΑ τελικά έδωσαν το «παρών») προκάλεσε αναταράξεις στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Δεκάδες βουλευτές αξιώνουν από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των αστυνομικών προκειμένου να «αποφευχθεί μια ρήξη της παράταξης με τις αστυνομικές δυνάμεις». Στις γραμμές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία δεν αγγίζουν το κύκλωμα των μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία.

Γενικότερα, στη γαλάζια βάση η δυσφορία είναι έντονη λόγω της εξάλειψης όλων των εκδοχών του αγαθού της ασφάλειας. Ένα από τα βα-
σικά θέματα συζήτησης στα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών είναι οι χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης στην πάταξη της εγκληματικότητας, που έχουν ως συνέπεια την τροφοδότηση της απήχησης των σχηματισμών που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.

Τα βαθιά ελλείμματα της Πολιτικής Προστασίας δημιουργούν διαρκή πονοκέφαλο για το γαλάζιο στελεχιακό δυναμικό ενόψει και της επιδείνωσης του καιρού. Η κυβέρνηση έχει πάρει βαθμό πολύ χαμηλότερο από τη βάση στο σκέλος της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (π.χ., πλημμύρες, φωτιές), με τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών -Θεσσαλία, Έβρος- να αδυνατούν να σηκώσουν κεφάλι μετά την ανείπωτη καταστροφή που υπέστησαν.

Ανασφάλεια στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Το δυστύχημα στα Τέμπη θα στοιχειώνει για πάντα τη γαλάζια διακυβέρνηση λόγω της παταγώδους αποτυχίας και στο σκέλος της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή διαπίστωσε ενδείξεις κακουργηματικής απιστίας του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ επανειλημμένως οι σιδηροδρομικοί συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για την έλλειψη τηλεδιοίκησης και την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι συγγενείς των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι εννέα μήνες διερεύνησης δεν έχουν φέρει στο φως την πραγματική αλήθεια.

Το επόμενο κοινωνικό μέτωπο που ανοίγει η κυβέρνηση είναι με τη φοιτητική κοινότητα. Το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο της ίδρυσης και
λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιαστεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Η «μεταρρύθμιση» θα φέρει τον τίτλο «Ελεύθερα πανεπιστήμια», με κυβερνητικούς κύκλους να σημειώνουν ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του συντάγματος προσφέρουν τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Συμπληρώνουν δε ότι «η ριζική επίλυση του προβλήματος θα προκύψει μετά τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, όταν έρθει αυτή η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης». Η αντιμετώπιση με ρίψη χημικών από ΜΑΤ προς τους φοιτητές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο στο Καβούρι κατά την σύνοδο των πρυτάνεων προϊδεάζει για την αυταρχική κυβερνητική στάση και στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πηγή: H AYΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">