Recents in Beach

Εποχικά εργαζόμενοι / Χωρίς επίδομα ανεργίας μέχρι Μάιο και ο Άδωνις πουλάει τρέλα με την επενδυτική βαθμίδα

 


Αρχικά έλεγε ότι την περιμένουν, μετά ότι δεν έχει αποδώσει ακόμη - Γιορτές χωρίς χρήματα για εποχικούς σε τουρισμό-εστίαση ενώ τα χρέη πιέζουν ασφυκτικά

Την τραγική κατάσταση που ζει τεράστιος αριθμών εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό και την εστίαση, χωρίς κανένα έσοδο μέχρι τον επόμενο Μάιο και την έναρξη της σεζόν του 2024, περιέγραψε στο Kontra o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου.

«Τελείωσε το επίδομα ανεργίας, στις 15 Δεκεμβρίου πληρώθηκε η τελευταία δόση, μέχρι το Μάιο δεν υπάρχει άλλο εισόδημα, εκτός από τους "τυχερούς" στη νότια Ελλάδα που θα πάρουν ένα μήνα ακόμα, στις 15 Ιανουαρίου», όπως εξήγησε.

«Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί στις δύο συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα. Στην πρώτη συνάντηση μας είπε ότι θα "πρέπει να περιμένουμε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα το ξαναδούμε". Στην δεύτερη συνάντηση που κάναμε ενώ είχαμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα, μας είπε ότι "ακόμα δεν έχει αποδώσει η επενδυτική βαθμίδα". Σαν αποτέλεσμα, οι εποχικά εργαζόμενοι είναι αυτή την στιγμή "στον αέρα", χωρίς εισόδημα μέχρι το Μάιο», είπε ο κ. Χότζογλου. «Και δεν είναι μόνο αυτό, οι δικαιούχοι σε πολλές περιοχές της χώρας, που έχουν κάνει την ηλεκτρονική αίτηση από 16 Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχουν λάβει το επίδομα ανεργίας, δύο μήνες μετά των 480 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό, που μάλιστα θα δίνουν το μισό και το άλλο μισό με προπληρωμένη κάρτα γιατί πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή στα 480 ευρώ ... Υπάρχουν πράγματα που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν θέλουν πραγματικά να είμαστε στον κλάδο ή όχι. Εκτός από το να μας δυσκολεύουν τι ζωή, τι κάνουν;».

Όπως ανέφερε, «ο μέσος μισθός ενός εποχικά εργαζόμενου στον τουρισμό και την εστίαση είναι 1.200 ευρώ μηνιαίως. Έχουμε εισόδημα για τέσσερις-πέντε μήνες. Αυτά τα 1.200 ευρώ δεν επιτρέπουν να κάνουμε αποθεματικό για να "βγάλουμε" τους υπόλοιπους μήνες. Μπαίνουμε και μέσα. Υπάρχουν συνάδελφοι που περιμένουν να ξεκινήσει η σεζόν του 2024 για να εξοφλήσουν τα δανεικά του 2023. Γίνεται φαύλος κύκλος».

«Με εξοργίζει πραγματικά αυτό που άκουσα, από τους 158 της κυβέρνησης», συνέχισε ο ίδιος, «στη συζήτηση του προϋπολογισμού επί τέσσερις ημέρες δεν υπήρξε ένας βουλευτής της συμπολίτευσης που να μην αναφέρθηκε στην επιμήκυνση του επιδόματος μητρότητας, από τους 6 μήνες στους 9. Ξέχασαν να πουν κάτι: οι εποχικά εργαζόμενες στην εστίαση και στον τουρισμό ή εργαζόμενες ανεξαρτήτως κλάδου που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν το δικαιούνται. Τίθεται ένα ζήτημα, ποιος κοροϊδεύει ποιον. ... είναι η φύση της δουλειάς τέτοια, δεν έχουμε επιλέξει να δουλεύουμε 5 ή 6 μήνες το χρόνο ... δεν δικαιούνται επίδομα μητρότητας. Ακούω βαρύγδουπες δηλώσεις, να "χτυπήσουμε" το δημογραφικό, να δώσουμε κίνητρα, να γεννάμε παιδιά... Πώς;».

«Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι δικαιολογίες είναι ότι «"θέλει νομοθέτηση", "δημοσιονομικό χώρο", που υπάρχει αποδεδειγμένα από χτες το βράδυ. Με 46% αυξήσεις, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Απλώς είναι η βούληση, το "πού θα τα δώσουμε". Ακούμε ότι "είμαστε οικονομικό θαύμα", πήραμε "επενδυτική βαθμίδα", θα είμαστε "η μοναδική χώρα στην ΕΕ που θα έχει ανάπτυξη"». Και την ίδια ώρα, δικαιώνεται η ΕΕΚΕ της ΓΣΕΕ και καταρρίφθηκε το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εισαγόμενο πληθωρισμό. «Πώς γίνεται να είναι εισαγόμενος ο πληθωρισμός, όταν η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ και τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στην ΕΕ από ό,τι εδώ;».

«Ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ συστήνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να επεκτείνει και δώσει δυνατότητα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μόλις το 24% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα είναι υπό καθεστώς συλλογικής σύμβασης εργασίας. Είναι πάγιο αίτημα να επανέλθει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών. Τι ακούμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση; "Μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχω φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 900 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ". Άρα, όχι μέσω διαπραγματεύσεων. Είναι "όπλο" που κρατάνε στη φαρέτρα τους καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους».

«Για τις αυξήσεις στον κατώτατο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό όλοι έδειχναν την καμπύλη του πώς ανέβηκε. Κανένας δεν έδειξε την καμπύλη της πτώσης της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού. Το ποσοστό είναι 40%», όπως τόνισε ο κ. Χότζογλου.

Πηγή: H ΑΥΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">