Recents in Beach

«Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» / Έχασε ο Μπακογιάννης και η κυβέρνηση διαλύει την εταιρεία και πετάει έξω τον δήμο Αθηναίων

 


Με νυχτερινή τροπολογία αλλάζουν τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και «εξαφανίζουν» τους εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων

Σε μια κίνηση εξαιρετικά επιθετική και άκρως χαρακτηριστική της κυβερνητικής αντίληψης για το δήμο Αθηναίων μετά την εμφατική ήττα του Κώστα Μπακογιάννη, προχώρησε η κυβέρνηση με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα ηνία του δήμου ο Χάρης Δούκας.

Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες Δευτέρα (18/12) στις 11 το βράδυ, ο δήμος Αθηναίων και ο νέος δήμαρχος, Χάρης Δούκας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πετάγονται έξω από την «Ανάπλαση Αθήνας» με τον έλεγχο της εταιρείας να περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο διορισμός του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, όσο και των μελών του ΔΣ γίνεται μέσω ΚΥΑ των εποπτευόντων υπουργών χωρίς ούτε ένα μέλος από τον πρώτο δήμο της χώρας.

Μάλιστα, για να δικαιολογήσουν την πραξικοπηματική τροπολογία άλλαξαν την επωνυμία της εταιρείας σε «Ανάπλαση ΑΕ» από «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και προσδιόρισαν ότι το αντικείμενό της θα είναι όλη η επικράτεια της χώρας.

Η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», είχε ως σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», μπορεί κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτήρια καθώς και ακάλυπτους χώρους μεταξύ πολυκατοικιών, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμοδίους διαχειριστές τους.

Η «Ανάπλαση ΑθήναςΑ.Ε.», μπορεί, επίσης να αποκαθιστά διατηρητέα κτήρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας του αστικού περιβάλλοντος σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, δράσεις πολιτιστικής αναβάθμισης, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ήταν ενδεκαμελές, δεν συμμετέχει σε αυτό εκπρόσωπος των εργαζομένων και αποτελείται από:

α) τον Δήμαρχο Αθηναίων, ως Πρόεδρο,

β) ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, που υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων,

γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών,

στ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και

ζ) πέντε (5) μέλη που υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκ των οποίων τα τρία προέρχονται από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και δύο από τις λοιπές παρατάξεις.

Με την ήττα του εκλεκτού της ΝΔ, Κώστα Μπακογιάννη, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κυβέρνηση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της δημαρχίας από τον Χάρη Δούκα, να διαλύσει την εταιρεία «Ανάπλαση ΑθήναςΑ.Ε.», αφαιρώντας αυθαίρετα ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» από τη νέα δημοτική αρχή και το νέο δημοτικό συμβούλιο, καθιστώντας τους παρακολουθήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των επιλογών της.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνοσμοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, διατηρούνται πλήρως οι σκοποί της εταιρείας μόνο που για να «εξοριστεί» ο δήμος Αθηναίων, η εταιρεία αναλαμβάνει δράση σε όλη την Επικράτεια της χώρας και το διοικητικό της συμβούλιο γίνεται στενά κυβερνητικό.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της τροπολογίας, το διοικητικό συμβούλιο γίνεται εξαμελές και σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Μεταφορών και Υποδομών. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας αναφέρεται ότι θα αναλάβουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας.Πηγή; Η ΑΥΓΗΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">