Recents in Beach

Σκληρό ροκ με το “καλημέρα” από το Νίκο Παππά στην πρεμιέρα για την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή: Ρεκόρ δυσμενών “διακρίσεων” διεθνώς στην ελληνική οικονομία!

 


Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων, άρχισε στις 11πμ την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2024. Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων. Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί – το αργότερο – τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία – κατά παράδοση – λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Με σκληρό ροκ … ξεκίνησε την κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ΚΕ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκος Παππάς, κατά την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Ο Νίκος Παππάς επισήμανε τις δυσμενείς διακρίσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως το γεγονός ότι η χώρα μας είναι 25η στην Ευρωζώνη στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, κατηγορώντας την πλειοψηφία για ρεκόρ 27ετίας σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα. Σημείωσε δε ότι το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 20 δισ. ευρώ και αναρωτήθηκε μέχρι πότε η ΝΔ θα πολιτεύεται με σαθρά επιχειρήματα, αφού ο εισηγητής της συμπολίτευσης, Στ. Πέτσας, αποπειράθηκε να προσάψει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε τέλη του 2015 την απώλεια 40 δισ. ευρώ δημόσιου πλούτου από την αποεπένδυση του ΤΧΣ στις τράπεζες που συντελέστηκε επί ημερών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.


Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
αύξηση 10% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων
επαναφορά της 13ης σύνταξης, για να καλυφθεί τουλάχιστον ο πληθωρισμός τροφίμων
μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ
θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα
αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους
κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την πηγή εισοδήματος αλλά και για τις επιχειρήσεις.
ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με κούρεμα οφειλών και μεγάλο αριθμό δόσεων
προστασία της πρώτης κατοικίας
προστασία των ευλόγων δαπανών διαβίωσης
ενεργό ρόλο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε όσα λίγο νωρίτερα είπε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, ότι δηλαδή, η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα ενώ μειώνονται οι φόροι, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και της αποκάλυψης φορολογητέας ύλης που διέφευγε τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο εισηγητής της πλειοψηφίας είπε ότι δεν αυξάνονται οι φόροι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 29% και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 43%. Ρεκόρ 27ετίας! Για 27 χρόνια δεν έχει ξαναγίνει. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται επειδή αρνείστε να τιθασεύσετε το τέρας του πληθωρισμού και το αφήνετε να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι το μείγμα έμμεσων και άμεσων φόρων παραμένει οδυνηρό, 63% είναι οι έμμεσοι φόροι. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40%, δηλαδή 7 δις ευρώ παραπάνω.

Την ίδια ώρα όμως, σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είχαν 10,5 δις ευρώ κέρδη το 2022. Πρωταθλήτριες ήταν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις ενέργειας, ιδίως οι τράπεζες με κέρδη 7,5 δις κέρδη, το 2022 και το 2023, και χωρίς να χρηματοδοτείται η αναπτυξιακή διαδικασία στην οικονομία.

Εμφατικά στάθηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη μελέτη του ΚΕΠΕ που αναφέρει ότι το δημόσιο έχει απώλειες 40 δις ευρώ, από την απόφαση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη συμμετοχή του στις τράπεζες. «Ακούσαμε το γνωστό παραμύθι το τι έγινε το Γενάρη του 2015. Να σας ενημερώσω ότι σε λίγες μέρες, κλείνουμε 9 χρόνια από τον Γενάρη του 2015», είπε ο Νίκος Παππάς, εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των συναδέλφων του, για να προσθέσει: «Μέχρι πότε έχετε σκοπό να πολιτεύεστε με αυτά τα σαθρά επιχειρήματα που ιστορικά αποδείχθηκε ότι δεν έχουν καμία βάση;». Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προτού κλείσει η χρονιά ενημέρωση, με τη συμμετοχή και του ΤΧΣ, προκειμένου να φανεί στη βάση ποιων εντολών ελήφθησαν αποφάσεις που ζημιώνουν πάρα πολύ το δημόσιο. Πολύ περισσότερο, όπως τόνισε, που η κυβέρνηση δεν επιλέγει την απόσυρση του δημοσίου, μόνο από τις τράπεζες, αλλά σε μια κεκτημένη ταχύτητα «πώλησης των ασημικών», αποσύρεται το δημόσιο και από τη ΔΕΗ και από τα ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στην πραγματικότητα είναι αποκλεισμένες και από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τον τραπεζικό δανεισμό. Αυτά ενώ το εμπορικό μέλημα παραμένει υψηλό.

Αλλά και στο σκέλος των επενδύσεων, ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι υπάρχει τελικά μεγάλη απόκλιση σε αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση και ζήτησε να υπάρξει σαφής εξήγηση γιατί έπεσε τόσο έξω στις εκτιμήσεις της. Πολύ περισσότερο, οι επενδύσεις δεν αφορούν σχηματισμό κεφαλαίων και παραγωγικότητα αλλά αφορούν αλλαγές τίτλων ιδιοκτησίας, αφορούν την πώληση κόκκινων δανείων.

Ιδίως σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία ζει μια κρίση διαρκείας, είπε ότι η κυβέρνηση προέκρινε μόνο τη δίδυμη λύση του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» και του πτωχευτικού κώδικα, που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν προστατεύει την επαγγελματική στέγη, δεν προστατεύει την αγροτική γη, δεν δίνει προστασία στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Τhefaq.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">