Recents in Beach

Από τον Τσίπρα στον Κασσελάκη: Οι 185 μέρες που έφεραν τα «πάνω - κάτω» στον ΣΥΡΙΖΑ


 Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρχηγό, διασπάστηκε και ο Κασσελάκης δίνει τη μάχη των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Οι 185 μέρες που συγκλόνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκείνο το πρωινό στο Ζάππειο, στις 29 Ιουνίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και σήμερα που έχει αναλάβει τις τύχες του κόμματος, μετά την επικράτηση του στις εσωκομματικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκείνη την προτελευταία ημέρα του Ιουνίου, το περιέγραψε ως το «κλείσιμο ενός μεγάλου ιστορικού κύκλου». Το «τιμόνι» το κράτησε για 15 χρόνια. «Κράτησε» από το χεράκι τον ΣΥΡΙΖΑ του μονοψήφιου ποσοστού και τον έφτασε στην κορυφή. Η era Τσίπρα με δυο φράσεις: Πρωθυπουργός, κυβέρνηση, «πρώτη φορά Αριστερά», πολιτική και εκλογική εκτόξευση για την Κουμουνδούρου. Η ιστορία, όμως, έχει και βαριές ήττες. Οι δυο διαδοχικές στις εθνικές κάλπες του Μαίου και του Ιουνίου έφεραν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει τις διαδικασίες για την διαδοχή του.

«Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνη την στιγμή, από την παγωμένη, αν και καλοκαίρι, σάλα του Ζαππείου, έκλεισε ο ίδιος έναν ιστορικό κύκλο και μαζί άνοιξε ένας νέος στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή.

Οι γνωστοί 4 και ο άγνωστος 5ος…

Στον βατήρα της εκκίνησης για την μάχη της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πήραν θέσεις τέσσερα πρόσωπα. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσαν από νωρίς τις υποψηφιότητες τους. Μια διαδικασία διαδοχής, μέσα στην ντάλα του καλοκαιριού, για πολλούς άνευρη χωρίς να θέλγει και να «κόβει εισιτήρια». Τα κομματικά νερά, ωστόσο, ταράχτηκαν για τα καλά στις 29 Αυγούστου.

«Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτηση του στα social media εκείνο το πρωινό. Ένα άγνωστο πρόσωπο στο ευρύ εσωκομματικό και μη, κοινό, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία της Κουμουνδούρου. «Έχω επίγνωση ότι δε διαθέτω κομματική προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία μου είναι στην εργασία και στην κοινωνική ζωή» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτηση με την οποία συστήθηκε στο κοινό, τονίζοντας πως «η υποψηφιότητά μου είναι ριζοσπαστική όπως και η ζωή μου».

Η 5η υποψηφιότητα, αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, αναμφισβήτητα, «ξύπνησε» την εσωκομματική διαδικασία. Με την ιδιαίτερα σύντομη προεκλογική του καμπάνια, η οποία χαρακτηρίστηκε από την αξιοποίηση στο μάξιμουμ των social media, έστρεψε τα φώτα της κοινής γνώμης στον ΣΥΡΙΖΑ και προξένησε να δείξουν, εντέλει, περίσσιο ενδιαφέρον τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικό χαρακτηριστικό της υποψηφιότητας του αποτέλεσε η ανάπτυξη της άποψης του πως αυτός μπορεί από την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αντιταχθεί, να συγκρουστεί και να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νικητής ο Κασσελάκης

Οι δυο γύροι της εσωκομματικής αναμέτρησης αποτύπωσαν την δυναμική είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον πρώτο γύρο, όπου ψήφισαν σχεδόν 150.000 παλαιά και νέα μέλη, επικράτησε με 45%, αφήνοντας πίσω του την Έφη Αχτσιόγλου, με την οποία αναμετρήθηκαν, σε μια σκληρή σύγκρουση, στην δεύτερη εσωκομματική κάλπη. Η ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής κάλπης για την νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου ανέδειξε νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη με ποσοστό 55,98% έναντι του 44,2% που συγκέντρωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα γίνεται συνολικά το μέλλον μας» είπε από την Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης στην δήλωση του αμέσως μετά την ανάδειξη του ως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα μπορείτε να χαμογελάσετε για τη νίκη όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. Στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος» ήταν τα λόγια του προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας δίπλα του τον Νίκο Παππά, ευχαριστώντας τον για την εκλογική στήριξη στον δρόμο του δεύτερου, εσωκομματικού, γύρου.

Το President της διάσπασης…

Από την επόμενη της εκλογής του στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε αντιμέτωπος με ένα σφοδρό κύμα κριτικής που μετατράπηκε, σε μικρό χρονικό διάστημα, σε ανοιχτό εσωκομματικό μέτωπο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για δηλώσεις τους, με το ερώτημα της διαγραφής τους Στέφανο Τζουμάκα, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου στο President η ολοκλήρωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την Κουμουνδούρου σε μια νέα πραγματικότητα. Η «Ομπρέλα», με μπροστάρη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημοποίησε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «επιμένουμε αριστερά». Από την διήμερη συνεδρίαση αποχώρησε και η ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση με ένα αιχμηρότατο κείμενο κατά της νέας ηγεσίας του κόμματος, δείχνοντας πως θα ακολουθήσει στα βήματα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και πράγματι λίγες ημέρες αργότερα η ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση, στις 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε με κείμενο που εστάλη στους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ την αποχώρηση της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι 9 βουλευτές μαζί με τους 2 της «Ομπρέλας» συγκρότησαν την κοινοβουλευτική ομάδα της «Νέας Αριστεράς» με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

… και ο στόχος Κασσελάκη για πολιτική ανατροπή

Από σήμερα, πρώτη του νέου έτους, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο και το πρώτο δικό του εκλογικό στοίχημα, αυτό της μάχης των ευρωεκλογών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά στις ευρωεκλογές και η απόλυτη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού απέναντι στη ΝΔ.

Μιχάλης Χαριάτης στο ieidiseis.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">