Recents in Beach

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά - Οι κρίσιμοι πολιτικοί σταθμοί για το 2024

 


«Με τις ίδιες αρχές, αλλά με ακόμα πιο επεξεργασμένες θέσεις» προετοιμάζεται για το Συνέδριό του και τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνέδριο και ευρωεκλογές αποτελούν τους δύο πιο κρίσιμους πολιτικούς σταθμούς του 2024 για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Έπειτα από μια ιδιαίτερα δύσκολη, σε εκλογικό και πολιτικό επίπεδο, χρονιά τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «νέα αρχή και επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά με τις ίδιες αρχές, αλλά με ακόμη πιο επεξεργασμένες θέσεις». Όσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος, η εορταστική ανάπαυλα δεν φαίνεται να πτοεί τα κομματικά στελέχη, καθώς συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των διευρυμένων Νομαρχιακών Επιτροπών, όπως επίσης και οι συναντήσεις των Επιτροπών του Συνεδρίου.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της Επιτροπής Θέσεων. Το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής προβλέπει την ολοκλήρωση της συγγραφής του κειμένου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση προκειμένου να μπουν οι τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο πολιτικής απόφασης. Ήδη έχουν συγκροτηθεί τέσσερις υποομάδες με επικεφαλής τα τέσσερα στελέχη του Συντονιστικού (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Ρένα Δούρου), που επεξεργάζονται τις θεματικές του προσυνεδριακού κειμένου. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάλυση της διεθνούς και της εγχώριας πραγματικότητας, τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος, τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τις προγραμματικές προτεραιότητές του, αλλά και την επαναβεβαίωση των διακηρυκτικών αρχών του.

Η πρώτη συνάντηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) πραγματοποιήθηκε πριν από τα Χριστούγεννα και, κατά πληροφορίες, διαμορφώθηκε η πρώτη εγκύκλιος που θα «κατέβει» στις οργανώσεις. Σύμφωνα με πηγές, οι λίστες μελών θα κλείσουν για το Συνέδριο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το μέτρο αντιπροσώπευσης θα αποφασιστεί αμέσως μετά τις γιορτές και πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος θα συγκληθεί στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Εκεί αναμένεται να εγκριθούν τα προσυνεδριακά κείμενα και ο κανονισμός του προσυνεδριακού διαλόγου. Υπενθυμίζεται πως το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα λάβει χώρα από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Στις 8 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες πριν από την Κεντρική Επιτροπή, πρόκειται να επιστρέψει από το Φανάρι ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου θα βρεθεί για τα Θεοφάνια. «Πυκνός» μήνας αναμένεται να είναι για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Ιανουάριος, καθώς, παράλληλα με την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών, θα τεθούν σε λειτουργία τα 29 think tanks υπό την ευθύνη της Διάνας Βουτυράκου, ενώ θα εκκινήσουν και τα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στις αρχές του 2024 θα βγουν «στον αέρα» και οι δύο κεντρικές καμπάνιες που έχουν αποφασιστεί στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή για την ακρίβεια και τη στέγαση.

Στα σκαριά βρίσκονται ήδη τα αναπτυξιακά - θεματικά συνέδρια που έχει προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά θα ξεκινήσουν πριν από το Συνέδριο, αλλά θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών. Άλλωστε, προγραμματίζεται ειδικό θεματικό συνέδριο που θα αφορά «το μέλλον της Ευρώπης». Επί της ουσίας, μέσω των θεματικών συνεδρίων η Κουμουνδούρου αποσκοπεί στην ανάδειξη των βασικών πολιτικών προτεραιοτήτων της με το βλέμμα, όπως λένε, στραμμένο στις πραγματικές αγωνίες και ανάγκες της κοινωνίας. Μεταξύ των θεματικών μεγάλο βάρος θα δοθεί στην πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, κλιματική κρίση, έμφυλη δικαιοσύνη, εργασία, Παιδεία και Πολιτισμός θα αποτελέσουν βασικά πεδία διαβούλευσης στο πλαίσιο των θεματικών συνεδρίων που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα.

Αμέσως μετά το Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα μπει επισήμως σε προεκλογική τροχιά. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών αναμένεται να απασχολήσει και το 4ο Συνέδριο. Γι’ αυτόν τον λόγο η πορεία της Ευρώπης θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο πολιτικής απόφασης. Όπως έχουν επισημάνει στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, «θα ήταν ευχής έργον» η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενόψει ευρωεκλογών να αποτελέσει πεδίο διαβούλευσης και εντός του Συνεδρίου προκειμένου να έχει το μάξιμουμ νομιμοποίησης από το σύνολο των μελών.

Με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο, συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να πραγματοποιήσει περιοδείες σε χώρες και πόλεις με έντονο το στοιχείο της ομογένειας. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιεραρχεί ψηλά. Ο στόχος είναι να οικοδομηθούν συμμαχίες και «εκτός των τειχών» ενόψει ευρωπαϊκών καλπών. Μάλιστα, κατά πληροφορίες θα επισκεφθεί χώρες πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Την άνοιξη είναι πιθανόν να στηθούν νέες εσωκομματικές κάλπες προκριματικού χαρακτήρα για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταστήσει σαφές πως στις προκριματικές εκλογές θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο τα μέλη του κόμματος, ενώ στόχος είναι η ανάδειξη και νέων προσώπων που θα προέρχονται από την κοινωνία και μέχρι σήμερα δεν είχαν κεντρική πολιτική παρουσία. Ως προς την οργανωτική φόρμουλα που θα έχει η εν λόγω διαδικασία, αυτή πρόκειται να συζητηθεί στα κομματικά όργανα.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">