Recents in Beach

Χρ. Τριαντόπουλος απο τον Έβρο: Η Κυβέρνηση με συνέπεια συνεχίζει τη στήριξη και το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα στον Έβρο

 


Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024


Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 18 και 19 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε τον Έβρο στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου, της οποίας είναι Πρόεδρος. Ειδικότερα, την Πέμπτη στο Κέντρο Πληροφόρησης στη Δαδιά πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή των μελών της από την Κυβέρνηση, αλλά και από άλλους φορείς, είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ τις εργασίες της Επιτροπής παρακολούθησαν και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Δήμαρχοι Σουφλίου, Ορεστιάδας και Σαμοθράκης, και λοιποί αυτοδιοικητικοί παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, η πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τις πυρκαγιές, με την κρατική και πρώτη αρωγή να έχει ξεπεράσει το 1,1 εκατ. ευρώ και την έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης του Έβρου να πλησιάζει τα 6,3 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια από ειδικό συνεργάτη παρουσιάστηκαν μια σειρά από κοινωνικοοικονομικά στοιχεία αναφορικά με τον Έβρο, αλλά και μια ανάλυση για τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων - σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που θα επικαιροποιηθεί. Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσιάστηκε η πορεία των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας που πραγματοποιούνται από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού, αλλά αναλύθηκαν και τα αντιπλημμυρικά έργα που δρομολογούνται, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για τον Έβρο. 


Σημαντικό μέρος της σύσκεψης, ήταν η προεργασία και η μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί και παρουσιάστηκε από το Σωματείο Διάζωμα και τον Πρόεδρο του, κ. Σταύρο Μπένο, αλλά και τους συνεργάτες του. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η μεθοδολογία του σχεδίου, η διαδικασία εκπόνησης των επιμέρους μελετών, τα συστατικά και οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου, η ολιστική προσέγγιση που το χαρακτηρίζει, αλλά και το ξεκάθαρο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα που θέλει την ολοκλήρωση του εν λόγω εγχειρήματος μέσα στο 2024. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν από τους συνεργάτες του Διαζώματος μια σειρά από αρχικές προσεγγίσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την υγεία και άλλους τομείς.


Στη συνέχεια, ευρεία ανάλυση έγινε από τον Πρύτανη, αλλά και Καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης αναφορικά με τη στενότατη συνεργασία και την άμεση εμπλοκή του Πανεπιστημίου στο εγχείρημα, με πλούσιες ιδέες και έργο. Ειδικότερα, κατά την ανάλυσή του ο Πρύτανης, κ. Φώτης Μάρης, στάθηκε στις μελέτες και στα project που δύναται να αναλάβει το Πανεπιστήμιο, κατευθύνοντας προς το εγχείρημα αυτό και μια σειρά από δράσεις που έχει αναπτύξει την τελευταία περίοδο, αλλά και εστιάζοντας σε πεδία όπως, η διαχείριση του δάσους και η διαχείριση των υδάτων. Τέλος, τις παρουσιάσεις και τις αναλύσεις των μελών της Ειδικής Επιτροπής, ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων στο πλαίσιο ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου.


Την επόμενη ήμερα, την Παρασκευή το πρωί, παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον Πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο, η ιστοσελίδα του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου, το evrosmeta.gr. Πρόκειται για μια νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από τα στελέχη του Διαζώματος και θα εμπεριέχει όλη την πληροφορία για την πορεία του εγχειρήματος, θα έχει τις μελέτες και παρουσιάσεις, θα αποτελεί πεδίο για τη δημόσια διαβούλευση, αλλά και κατά την υλοποίηση του Σχεδίου θα εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα παρακολούθησης της υλοποίησης κάθε έργου που θα περιλαμβάνεται στο εν λόγω Σχέδιο.


Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στον Έβρο, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι διεργασίες για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για την εκπόνηση του Σχεδίου στη Δαδιά, όπου θα πραγματοποιούνται όλες οι συνεδριάσεις, παρουσιάστηκαν οι προεργασίες για τις μελέτες και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Με το Σταύρο Μπένο, τον Πρύτανη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και όλους τους εμπλεκόμενους από την Κυβέρνηση και τον Έβρο έχουμε θέσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο και ακολουθούμε με προσήλωση. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα του Στρατηγικού Σχεδίου, evrosmeta, που θα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους προς κάθε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα, αλλά θα αποτελεί και πεδίο δημόσιας διαβούλευσης με τους φορείς και τους πολίτες του Έβρου. Παράλληλα, προχωρά κανονικά η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μέσα από τις ενισχύσεις της κρατικής αρωγής, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για έργα αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, αλλά και για έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης. Και συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους για την επόμενη ημέρα στον Έβρο μας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">