Recents in Beach

Καλώς ήρθε (και έφυγε) το δολλάριο... - Γράφει ο Λάμπρος Παπαδής

 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επισήμως διαμέσου του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ότι πλέον δεν μπορούν να στείλουν άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δώσαμε από τα υπάρχοντα αποθεματικά μας το τελευταίο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία για το οποίο διαθέταμε χρηματοδότηση». Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η περαιτέρω διάθεση κεφαλαίων στο Κίεβο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το Κογκρέσο. Την ίδια στιγμή όμως οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, όπλων και πυρομαχικών.

Αντίθετα οι Ρώσοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα σε κανέναν από αυτούς τους τομείς καθώς πλέον έχουν μεταφέρει όλες τις στρατιωτικές τους υποδομές στα εδάφη τα οποία έχουν καταλάβει εδώ και ενάμιση χρόνο και τα οποία η Μόσχα έχει ενσωματώσει στην Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Σκιμπίτσκιι, δήλωσε ότι οι περισσότερες ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία είναι επανδρωμένες μεταξύ 92% και 95% της προβλεπόμενης τελικής τους δύναμης και ότι το μέγεθος της ρωσικής στρατιάς στην Ουκρανία επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν «rotation» στο σύνολο του μετώπου. Δηλαδή, οι Ρώσοι αποσύρουν μονάδες που βρίσκονται στο 50% ή λιγότερο της προβλεπόμενης τελικής τους δύναμης στα μετόπισθεν και τις επιστρέφουν στο μέτωπο μετά την ανάκτηση δυνάμεων και την αναπλήρωση των απωλειών τους.

Παράλληλα φαίνεται να μην τα βρίσκουν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της αποδέσμευσης νέας βοήθειας για την Ουκρανία, κάτι στο οποίο δεν είναι εντελώς αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι. Όμως ζητούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ και σε αυτό το ζήτημα προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις. Οι ηγέτες της Γερουσίας έκαναν σαφές προ ημερών πως το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει τα νέα κεφάλαια και για το 2024, μια ακόμη άβολη εξέλιξη για τον Ουκρανό πρόεδρο, καθώς το 2023 σημαδεύτηκε από τη διάψευση των ελπίδων για την ουκρανική αντεπίθεση του καλοκαιριού και την αύξηση της πίεσης της Ρωσίας στα μέτωπα. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της οικονομικής κόπωσης δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί καθώς και η ΕΕ συζητά τη συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής της βοήθειας προς την Ουκρανία. Χωρίς νέους πόρους ο Πούτιν «θα περάσει μέσα από την Ουκρανία και θα διασχίσει την Ευρώπη», προειδοποίησε ο Σούμερ. 

ίσως τελικά εδώ και σε σχέση με την όλη μετάβαση του Ρωσο- Ουκρανικού πολέμου αλλά και στο ότι εξελίσσεται ως πληγή πλέον που εκκρίνει πύον για Δύση και Ουκρανία, να ισχύει το ηθικό δίδαγμα μιας παλαιάς Ρωσικής παροιμίας που λέει: ''Όσο πιο βαθιά στο δάσος, τόσο περισσότερα ξύλα''.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">