Recents in Beach

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν καταχρηστικά από τα «Λιπάσματα Kαβάλας» (VIDEO)
 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό, με την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας Λιπασμάτων Καβάλας, που διεκδικούν την άμεση επιστροφή στην εργασία τους των 115 συναδέλφων τους, με βάση και την απόφαση του Εφετείου Θράκης τον Οκτώβρη του 2023, οι οποίοι απολύθηκαν με παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας των «Λιπασμάτων Καβάλας». Επιπλέον, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την παντελή έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς του κράτους για τη δράση των παρένθετων εταιρειών, που δουλεύουν στον χώρο των Λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη στο Δημόσιο.Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μαυροκέφαλος και Γιώργος Πέρρος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας», αφού ευχήθηκε «καλή χρονιά με υγεία και δύναμη σε όλους», τόνισε: «Η συνάντησή μας γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, ήδη το 2024 δεν "μπήκε" καλά γενικά. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά αντιλαϊκά - αντεργατικά νομοσχέδια που πλήττουν γενικότερα το λαϊκό εισόδημα, δηλαδή, επί της ουσίας, αυξήσεις στις τιμές, μείωση φόρων δεν υπάρχει, η ακρίβεια καλπάζει, τα ξέρουμε αυτά, τα ζούμε κάθε μέρα με τις ανατιμήσεις, με τον πληθωρισμό. Και, βεβαίως, συνεχίζονται όλα αυτά τα ζητήματα που το ΚΚΕ βάζει σε προτεραιότητα στην ατζέντα του αυτή την περίοδο, ακόμα πιο έντονα και πιο δυναμικά, τα οποία αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων, τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων, γιατί η εργοδοσία έχει γίνει ασύδοτη -βέβαια με ευθύνη των νόμων που έχουν περάσει οι διάφορες κυβερνήσεις και η τελευταία- είναι εντελώς ανάλγητη απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Όλα αυτά μαζί με όλα όσα αφορούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Ξέρετε ότι έρχεται και το νέο νομοσχέδιο για τα "μη κρατικά Πανεπιστήμια", τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, επιχειρήσεις δηλαδή, που πάλι θα πληρώνει ο εργαζόμενος απ’ αυτά που δεν έχει. Έρχονται νομοσχέδια και νόμοι στον τομέα της Υγείας, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, ενώ οι προσλήψεις που λένε ότι θα κάνουν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν φτάνουν. Και ξέρετε ότι όλα, εκτός από τον Covid, η γρίπη, οι ιώσεις, οι πνευμονίες είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο και είναι μπροστά μας ακόμα ο χειμώνας».

Πιο συγκεκριμένα για το σοβαρό ζήτημα των εργαζομένων των «Λιπασμάτων Καβάλας», ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε: «Στις προτεραιότητές μας είναι το δικό σας ζήτημα. Μάλιστα βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα προσχήματα πλέον έχουν "πέσει", με την απόφαση του Εφετείου της Θράκης -και προηγούμενες αποφάσεις- αλλά τώρα η τελευταία απόφαση του Οκτωβρίου, λέει ότι είναι παράνομες, καταχρηστικές οι ομαδικές απολύσεις που έκανε η εργοδοσία των "Λιπασμάτων" και ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι ανεξαιρέτως και οι 115 εργαζόμενοι που απολύθηκαν καταχρηστικά, μαζί με όλα τα δικαιώματα που έχουν, για τα εργασιακά, για τις υπερημερίες, για μια σειρά ζητήματα που έθιξε το δικαστήριο. Μάλιστα και ηθική βλάβη έχει βάλει, 5.000 ευρώ η εργοδοσία να σας αποζημιώσει. Άρα, έχετε ένα "ατού" στα χέρια σας.

Θέλω να πω εξαρχής -θα σας ακούσω βέβαια, θα μιλήσουμε και για τα άλλα που χρειάζεται να κάνουμε, να ακούσουμε και τις απόψεις σας- αλλά να σας πω ότι γι’ αυτό το ζήτημα εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Πρέπει να υλοποιηθεί εδώ και τώρα η δικαστική απόφαση, τελεία και παύλα, δεν χωρά δεύτερη συζήτηση! Σ’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, και στη Βουλή, το ξέρετε άλλωστε, έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν, είμαστε δίπλα σας, συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις, κάναμε παρεμβάσεις στη Βουλή, θα το παλέψουμε κι εμείς από την πλευρά μας όσο μπορούμε περισσότερο.

Να σας καλωσορίσω ξανά, να τα συζητήσουμε αναλυτικά, να σας ακούσουμε, να δούμε πώς θα κλιμακώσουμε την πορεία αυτή της αλληλεγγύης, ώστε να υλοποιηθεί το αίτημά σας».

Μετά τη συνάντηση δήλωση έκανε ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">