Recents in Beach

Μήνυμα στήριξης στους αγρότες από τον Στέφανο Κασσελάκη - Στην «Agrotica» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

 


Στην «Agrotica» θα βρεθεί το Σάββατο ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνοντας μήνυμα στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Να δείξει αντιπολιτευτικό παλμό επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας στροφές στην αντιπολιτευτική του μηχανή. Με φόντο τις δημοσκοπικές μετρήσεις που παρουσιάζουν την Κουμουνδούρου καθηλωμένη χαμηλά, ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία έχει ως κύριο θέμα στην ατζέντα της ζητήματα προετοιμασίας του επερχόμενου συνεδρίου, το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση με «αιχμή του δόρατος» τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Πιάνοντας, επί της ουσίας, το… νήμα από την αρχή και προσπαθώντας να χτίσει γέφυρες με τον αγροτικό κόσμο - η παραδοχή Τζάκρη είναι πολύ πρόσφατη περί της αδυναμίας του κόμματος να προσεγγίσει τους αγρότες - η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης το Σάββατο θα βρεθεί στην «Agrotica» στην Θεσσαλονίκη, εκεί όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της Κουμουνδούρου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται να κλιμακώνονται στην πόλη οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Αμέσως μετά την παρουσία του στην έκθεση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί την Καστοριά, ένας σταθμός πριν την διεξαγωγή, την Κυριακή, στην Κοζάνη του πρώτου αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στη Δυτική Μακεδονία. Ενώ το δεύτερο, σημειώνεται, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 10 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της «Agrotica» κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν την Παρασκευή το μεσημέρι στους χώρους της Έκθεσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Βασίλης Κόκκαλης και το Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα Ολυμπία Τελιγιορίδου με θέμα: «Νομοθετική Πρωτοβουλία για τους Συνεταιρισμούς».

Κοστολογημένα μέτρα

Η Κουμουνδούρου, χθες, βγήκε στην αντεπίθεση, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση είναι «λόγια του αέρα», τονίζοντας πως τα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κοστολογημένα.

«Να επαναλάβουμε ότι οι προτάσεις που καταθέσαμε είναι κοστολογημένες και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Να επαναλάβουμε, επίσης, ότι η μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%, κοστολογούνται 188 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι τα υπερκέρδη από τα διυλιστήρια ήταν 5,3 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και ότι θα κάνουμε αυτό που δεν κάνει η ίδια. Από την φορολόγηση των υπερκερδών θα βρούμε τα λεφτά. Για το αγροτικό ρεύμα, οι πέντε εταιρείες διανομής ενέργειας είχαν υπερκέρδη μόνο από Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Κι εδώ θα κάνουμε αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση. Από την φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, εκεί θα βρούμε τα λεφτά» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με απλά λόγια θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη επτά εταιρειών που ξεπερνούν ως σήμερα τα 8 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε 700.000 αγρότες να παραμείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν να εργάζονται και να παράγουν βοηθώντας την εθνική οικονομία. Από εθνικούς πόρους θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, η οποία κοστολογείται συνολικά 210 εκατ. ευρώ. Η μείωση της βασικής ενίσχυσης με την ΚΑΠ κατά 240 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην αναδιανομή πόρων των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και τους πρότεινε η ΝΔ με το Στρατηγικό της σχέδιο εις βάρος των αγροτών. Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε την αναδιανομή και θα επιστρέψουμε αυτούς τους πόρους στον Πυλώνα Ι των ενωσιακών ενισχύσεων» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση η Κουμουνδούρου.

Οι 8 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες

Υπενθυμίζεται πως από την Τρίτη, με ανάρτηση του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης, γνωστοποίησε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. «Αυτές είναι οι θέσεις μας και οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ δίπλα τους. Είμαστε μαζί σας» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρουσίασε τις εξής θέσεις:

  • Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.
  • Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7 σεντς η κιλοβατώρα.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.
  • Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
  • ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.
  • Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.
  • Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.
  • Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.
Μιχάλης Χαριάτης ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">