Recents in Beach

Μετωπική αγροτών - φοιτητών κατά κυβέρνησης: Στο τραπέζι κοινό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη


 Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση με τους αγρότες να «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ με προορισμό την Αθήνα.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους αποφάσισαν οι αγρότες στην κεντρική σύσκεψή τους στη Νίκαια, ενώ στο τραπέζι είναι κοινό συλλαλητήριο με τους φοιτητές. Η κάθοδος στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη (20/2), ενώ θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων.

Πάντως, η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στέλνει μήνυμα ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά για τους αγρότες. Την ίδια ώρα, πηγές από την κυβέρνηση αφήνουν να εννοεί ότι η Αστυνομία δεν θα εμποδίσει την κάθοδο των αγροτών στην πρωτεύουσα. Οι ίδιες πηγές προσβλέπουν σε εκτόνωση και δεν θα ήθελαν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να ποντάρει στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού. Προσβλέπει ότι θα στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον των αγροτών. Ωστόσο, πληροφορίες φέρουν τους αγρότες να είναι σε επαφή με τους φοιτητές για κοινό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Όσον αφορά στους αγρότες, η 15μελής επιτροπή στέλνει πανελλαδικά το μήνυμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα μέτρα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ικανοποίησαν τους αγρότες και η πλειοψηφία των αγροτών τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των κινητοποιήσεων. Η απόφαση ελήφθη από 50 εκ των 55 μπλόκων καθώς δεν συμμετείχαν αυτά από τη νησιωτική Ελλάδα. Όπως επισήμαναν πολλοί, το βασικό τους αίτημα, το αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν ικανοποιήθηκε.

Παράλληλα με τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, οι αγρότες σχηματίζουν ένα ενιαίο μέτωπο και προετοιμάζουν την κάθοδό τους στην πρωτεύουσα την προσεχή Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου.

Από πολλές περιοχές - ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα - θα ναυλωθούν λεωφορεία, όπως ακριβώς συνέβη και στη μαζική κινητοποίηση στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ημέρα, όσοι μείνουν πίσω στα μπλόκα θα προχωρήσουν σε παράλληλες δράσεις σε τελωνεία και λιμάνια.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατυκάμπου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας ανακοίνωσε:

«Αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα να συνεχίσουμε την κινητοποίηση για τα βασικά μας αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί και πιστεύουμε πως υπάρχει περιθώριο για λύση. Θα κάνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη με τα τρακτέρ, με αγροτικά μηχανήματα και με λεωφορεία.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή από το Βορρά μέχρι το Νότο. Να αντιμετωπίσει ο λαός της Αθήνας τη συγκέντρωση αυτή σαν δική του συγκέντρωση γιατί η ικανοποίηση των αιτημάτων μας, μπορεί να φέρει ποιοτικά και φθηνά προϊοντα στο τραπέζι της κάθε οικογένειας. Την ίδια μέρα θα κλιμακώσουμε σε τελωνεία και λιμάνια με συναδέλφους που βρίσκονται πιο μακριά από την Αθήνα».

«Θα συνεχίσουμε με κλεισίματα δρόμων, καλώντας τους φορείς να μας στηρίξουν για το μεγάλο συλλαλητήριο. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς, χωράμε όλοι, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα απο τη Νίκαα και την Τρίτη θα κατακλύσουμε την Αθήνα. Εκεί, αναμένεται να φτάσουμε το βράδυ της Τρίτης» πρόσθεσε ο κ. Μαρούδας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ρίζου Μαρούδα

Την ίδια ώρα αγρότες της Φλώρινας έκλεισαν τα σύνορα στη Νίκη της Φλώρινας για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα μέχρι τις 3 το μεσημέρι ενώ συνάδελφοί τους προχώρησαν στον καθολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας στην Κοζάνη αποκλείοντας τις εισόδους πρόσβασης στο κτίριο για όλους τους υπαλλήλους.

Χατζηδάκης: Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες

«Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Μόνο το υπουργείο Υποδομών θα δώσει εκεί 900 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία. Εάν υπάρχει περίσσευμα το δίνουμε, δεν τα κρατάμε για εμάς. Δίνουμε όσα αντέχουμε. Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος έχουμε δώσει 220 εκατ, επιπλέον. Πρέπει όμως να κρατάμε ένα ζύγι γιατί θα ξεφύγει το πράγμα», τόνισε ο υπουργός χαρακτηριστικά στo OPEN.

«Ο ΕΦΚ δεν επιστρεφόταν, άρχισε ένα επιστρέφεται το 2022-2023 και είναι 82 εκατ. ευρώ. Οι άλλες κατηγορίες των πολιτών θα συνεχίσουν να το πληρώνουν τον φόρο , στους αγρότες θα επιστραφεί. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».

«Νωρίς είναι να μιλάμε για τέτοια πράγματα. Έχουμε υψηλότερους στόχους για πρώτο γενιές πλεόνασμα φέτος. Πρέπει να βάλουμε 5 δισ. στην άκρη για να μειώνουμε το χρέος της Ελλάδας. Αν δεν έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία, όλα αυτά που έχουμε κερδίσει, αν αρχίσουμε να ξεφύγουμε μπορεί να γίνουν ευχάριστα, αλλά μελλοντικά αυτοί που λένε 'Ωσαννά' θα λένε 'Σταύρωσον Αυτόν'».

«Υπάρχουν κάποια όρια. Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ειδικά το πρόβλημα στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Δεν υποτιμώ το πρόβλημα των υπολοίπων, αλλά οριακά μπορεί να είναι καλύτερα. Στη Θεσσαλία πράγματι έχουν πληγεί».

«Στις τράπεζες γενικώς σε όλο τον κόσμο τα επιτόκια έχουν ανέβει ως μέτρο συγκράτησης του πληθωρισμού. Αν συγκρίνετε, οι διαφορές των δικών μας επιτοκίων, σε σχέση με των ευρωπαϊκών είναι μικρότερα. Ναι, είναι μεγαλύτερα αλλά η διαφορά μας μίκρυνε».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">