Recents in Beach

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΑΜΘ ΓΙΑ ΤΟ 2Ο EAST MACEDONIA THRACE FORUM

 


Το 2ο East Macedonia Thrace Forum, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή δεκάδων κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, των Επιμελητηρίων, δημοσιογράφων, καθώς και εκπροσώπων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το λαό της περιοχής ότι η πολιτική της για την Περιφέρεια, τα σχέδια που επεξεργάζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο Forum, μπορεί να έχουν κερδισμένα και τα δύο «στρατόπεδα»: και αυτό της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και εκείνο του κεφαλαίου και των διεθνών συμμάχων του. 

Πρόκειται για προσπάθεια που έχει συνέχεια: από το «αναπτυξιακό περιφερειακό Συνέδριο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ως τη «διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης», τη συγκρότηση της «Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του Έβρου» και μέχρι το εν λόγω Forum, αναδεικνύεται η πλήρης ταύτιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα. Αυτό αποδεικνύεται και από τις εργασίες αυτών των ημερών.

Άλλωστε η σύνθεση του Forum είναι αποκαλυπτική! Όπως επίσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Αμερικάνος Πρέσβης Τσούνης και ο προκάτοχος του και νυν Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική) Πάγιατ, που απηύθυναν χαιρετισμό σε ένα άκρως φιλικό ακροατήριο. Το χειροκρότημα που δέχθηκαν είναι χαρακτηριστικό της συμφωνίας όλων των παραπάνω με την υλοποίηση του στόχου για μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε προγεφύρωμα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά», αλλά και σε στόχο αντιποίνων από αντίπαλα στρατόπεδα, μαγνήτη τεράστιων κινδύνων για το λαό. 

Πολύ περισσότερο τώρα που η κυβέρνηση, με την «ομερτά» που έχει εξασφαλίσει από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Με την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στο «στόμα του λύκου» και τις ευχές του Υπουργού Δένδια στο πλήρωμά της για «καλή τύχη», ενώ ακολούθησε η εμπλοκή σε πολεμικό επεισόδιο με τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Με την υπογραφή «μνημονίων συνεργασίας» με τις ΗΠΑ που προβλέπουν την αποστολή στελεχών για να υπηρετήσουν σε πόστα των Αμερικανών στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και όπου αλλού απαιτηθεί υπό τις διαταγές τους, ακόμα και σε πολεμική σύρραξη! Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουκρανία και τις εκεί ανομολόγητες δεσμεύσεις του. Όπως και λίγες μέρες μετά τον κατάπλου του μεταγωγικού πλοίου Leroy A. Medonca του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτό το πλαίσιο και από το βήμα του Forum, είναι φυσικό να επιχαίρουν Πάγιατ και Τσούνης, με τον τελευταίο να ανακοινώνει και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπάιντεν τον Απρίλη. Άλλωστε η ατζέντα που έβαλαν είναι η ίδια με όσα συζητούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματά τους στο Forum.

Μια ατζέντα που αφορά τις επενδύσεις στην Ενέργεια στην περιοχή, που συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες σε όλη την ΕΕ στην ενεργειακή φτώχεια. Γιατί μπορεί ο FSRU να εγκαινίασε τη λειτουργία του με το πρώτο φορτίο LNG, οι αγωγοί φυσικού αερίου να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία (TAP, IGB, Poseidon, αγωγός ΔΕΠΑ), αλλά το φυσικό αέριο στο σύνολό του προορίζεται για εξαγωγή και χοντρή κερδοφορία για τα μονοπώλια, εξυπηρετώντας και τη στρατηγική ΗΠΑ και ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άλλωστε τα είπε πολύ καθαρά ο ίδιος ο Πάγιατ μιλώντας για το στόχο του «Κάθετου Διάδρομου» ώστε από την Αλεξανδρούπολη να μεταφέρονται οι αναγκαίες ποσότητες για «να γεμίσει τις τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης στην Ουκρανία».    

Μια ατζέντα που εξειδικεύει τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου εκτός των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε παραγωγική γη και βουνά περιλαμβάνει πλέον και τα υπεράκτια. Με γενναίες επιδοτήσεις φυσικά στα κοράκια των ΑΠΕ για να γίνεται η ενέργεια ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και να καταστρέφονται περιβαλλοντικά βουνά, πεδιάδες, πλέον και θάλασσες!

Μια ατζέντα που χώρεσε όλες τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των ομίλων για επιδοτήσεις και άλλα προνόμια («κίνητρα» τα είπαν όλοι), για υποδομές από τις οποίες θα κερδίσει το κατασκευαστικό κεφάλαιο και θα εκμεταλλεύεται το τουριστικό και το εμπορικό (λιμάνια, δίκτυα, σιδηρόδρομος, οδικοί άξονες, κλπ), αλλά δεν χώρεσε τις ανάγκες των πολλών. Είναι χαρακτηριστικές οι ελάχιστες αναφορές στα απαραίτητα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία και ανεπαρκή είναι και αποσπασματικά. Λες και το Forum δεν γίνεται στον πολύπαθο Έβρο!

Όπως επίσης δεν χωρά τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων, υποδομές στην υγεία και την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αλλά οι πομφόλυγες «πήγαν και ήρθαν» για τη δημογραφική ερήμωση της περιοχής! Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τη μέρα έναρξης του Forum ανακοινώθηκαν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ που κατατάσσει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην Τρίτη από το τέλος θέση στο κατά κεφαλήν εισόδημα!

Τελικά όσο μέσα στις αίθουσες του Forum τα βρίσκουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι μεγιστάνες του χρήματος και οι Αμερικάνοι, ακόμα και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης που περιμένει τον πρέσβη Τσούνη «να μας προσγειώσει για το  τι περιλαμβάνει ακριβώς η Ενιαία Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ» και γεμάτος αγωνία αναρωτιέται «σε ποιο άραγε βάθος χρόνου θα γίνει η πόλη μας «η Σούδα του βορρά;», έξω από αυτές ο λαός έχει την δύναμη να σηκώσει το δικό του αγωνιστικό ανάστημα. Με την πάλη του να επιβάλλει κατακτήσεις, κάποιες ανάσες ανακούφισης, τα μέτρα προστασίας της ζωής του και του περιβάλλοντος. Να παραμερίσει τα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου, να απορρίψει τα σχέδια που καλείται αυτός να πληρώσει για να κερδίζουν μια χούφτα κηφήνες. Να βάλει μπρος για το δικό του δρόμο, για μια νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, όπου ο ίδιος θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει και δεν θα κινδυνεύει ο ίδιος και τα παιδιά του από την εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια.   

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη έδειξαν ένα μέρος αυτής της δύναμης. Οι απεργιακές μάχες στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη μπορούν να αποτελέσουν βήμα κλιμάκωσης του αγώνα. Η ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές μπορεί να στείλει πανευρωπαϊκό μήνυμα αντεπίθεσης! Για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης και βάρβαρης πολιτικής!


14/3/2024

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">