Recents in Beach

Παππάς: Το Δημόσιο χάνει 40 δισ. ευρώ από την αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες


 Τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς στη Βουλή.

«Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, το δημόσιο απώλεσε 40 δισ. ευρώ από την αποχώρηση του δημοσίου από τις τράπεζες. Αιτηθήκαμε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση τον περασμένο Νοέμβριο και αυτή πραγματοποιείται τρεις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών μετά. Δεν έχει ξανασυμβεί να γίνονται τέτοιες μείζονες επιλογές και να έρχεστε εκ των υστέρων να μας πείτε πως και γιατί βάλαμε, για παράδειγμα, 18 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και φύγαμε με 1,3 δισ. ευρώ», τόνισε ο Νίκος Παππάς, στη συζήτηση του αιτήματος που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Στην αναφορά ότι είναι αβέβαιο το μέλλον σε σχέση με τις αποτιμήσεις των μετοχών των τραπεζών, άρα τώρα ήταν ενδεχομένως η κατάλληλη ώρα της αποεπένδυσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «οι εκτιμήσεις στόχων από όλους τους διεθνείς στόχους είναι για 30% ως 50% παραπάνω από τις τρέχουσες τιμές. Άρα η αβεβαιότητα είναι κάτι που μπορεί να υπάρχει στην έκθεση διάθεσης, την οποία καλώ το ΤΧΣ να μας καταθέσει για όλες τις πράξεις που έχει κάνει ως σήμερα και την οποία υποχρεούται να έχει από σύμβουλο διεθνούς κύρους για κάθε πράξη διάθεσης των μετοχών».

Ο Νίκος Παππάς εξήγησε ότι «το ελληνικό δημόσιο έβαλε περίπου 10 δισ. ευρώ στη Eurobank και βγήκε με 93 εκατ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και βγήκε με 300 εκατ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και βγήκε με 1 δισ. ευρώ (για το 22% των μετοχών) και 18 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και βγήκε με 1,35 δισ. ευρώ».

Απαντώντας στον Κωστή Χατζηδάκη ότι είναι δίκαιη η πώληση των μετοχών στην παρούσα φάση και στις συγκεκριμένες τιμές, αφού οι Έλληνες φορολογούμενοι είχαν κερδίσει με το PSI, απάντησε: «Κουρεύτηκε ονομαστικά το χρέος και πήραμε κάποιες μετοχές. Δεν μας είπατε τότε ότι αυτές οι μετοχές, που πήρε το δημόσιο, είναι μειωμένων προσδοκιών από μελλοντικά κέρδη». Συμπλήρωσε, δε, με αφορμή άλλη αναφορά του υπουργού Οικονομικών: «Άκουσα και για τον ELA. Το δημόσιο είναι μέτοχος στην κεντρική τράπεζα. Δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τόκο οι τράπεζες αν πάρουν ρευστότητα; Δεν ήταν χατίρι αυτό. Χατίρι ήταν που επετράπη στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το εξαιρετικό πρόγραμμα της ΕΚΤ, το TLTRO, που ήταν στοχευμένο για τη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να πάρουν με αρνητικό επιτόκιο 50 δισ. ευρώ και να βγάζουν 500 εκατ., αφού κάθονταν πάνω σε αυτά τα χρήματα, πάνω στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Αυτό ήταν χατίρι, εκεί έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση».

Ο Νίκος Παππάς, αφού υπογράμμισε ότι η ευθύνη της απόφασης αποχώρησης του δημοσίου από τις τράπεζες ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι το ΤΧΣ θα ελεγχθεί αν κινήθηκε με βάση τον νόμο, είπε: «Αξιώνουμε απαντήσεις και εξηγήσεις για τη ζημιά. Να δούμε πως προέκυψε η ανάγκη της κακήν κακώς αποχώρησης. Είναι, προφανώς, μία επιλογή του σκληρού πυρήνα της δικής σας πολιτικής, η οποία έχει στο επίκεντρο μια δήθεν μαγική συνταγή, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών».

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στον τραπεζικό τομέα, με αφορμή την αποεπένδυση του( ΤΧΣ) Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τις τράπεζες, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης ήταν και είναι ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα. «Όσο πιο ισχυρές τράπεζες έχουμε, τόσο ακόμα περισσότερο μπορεί να στηριχθεί η πραγματική μας οικονομία» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ακόμη πως «θέλουμε τράπεζες εύρωστες διότι αυτό είναι βασική προϋπόθεση για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, για να προχωρήσουμε μπροστά με οικονομική ασφάλεια». Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε, απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, πως «κερδοφορία δεν σημαίνει ασυδοσία. Ευρωστία, δεν σημαίνει απληστία. Στήριξη στο τραπεζικό σύστημα δεν σημαίνει αυθαιρεσία. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον ανταγωνισμό. Αυτό είναι το κλειδί, όχι για το όφελος των μετόχων τους αλλά των καταθετών, των δανειοληπτών και συνολικότερα των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Απαντώντας στα «βέλη» της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε για την ανάλυση του ΚΕΠΕ «πως λυπάμαι αλλά αυτή η ανάλυση "βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος", καθώς αγνοεί στον υπολογισμό κόστους-οφέλους, το όφελος που έχει υπάρξει για το δημόσιο από το PIS, σαν να μην συνέβη, καθώς το δημόσιο κατέβαλε στις τράπεζες πολύ λιγότερα από όσα θα τους είχε καταβάλλει υπό κανονικές συνθήκες για την αγορά ομολόγων».

Για αυξημένες πιέσεις στην χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό θα έχει ενδεχομένως δυσμενείς επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Μιλώντας στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως μια «πρώτη αποτίμηση του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης του τραπεζικού τομέα σε σύγκριση με τα οφέλη που αποκόμισε το Ελληνικό Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (Private Sector Involvement), δείχνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει συνολικά μέχρι τώρα ωφεληθεί με ποσό που εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Στουρνάρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη οριστικής εξάλειψης του χρέους απο την Οικονομία, επισημαίνοντας πως τον Δεκέμβριο του 2023 η συνολική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι εταιρίες (servicers), ανήλθε σε σχεδόν 70 δισ. ευρώ, συνεπώς υπογράμμισε η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς ειναι απαραίτητη προϋπόθεση και σημαντική παράμετρος για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του ιδιωτικού χρέους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">