Recents in Beach

50 Χρόνια (Νέα) αλλά πόσο (Δημοκρατία);

 


Τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της κλείνει η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας σήμερα. Μια ιστορία 50 χρόνων μέσα στα οποία από την ίδρυση της ακόμα η «Γαλάζια Παράταξη» που έγινε «Γαλάζια Γενιά» το 1980 και ανά διαστήματα έγινε πολλά γαλάζια κομμάτια εντός και εκτός κόμματος, άλλοτε με πιο ακραίες ιδεολογικές φατρίες, άλλοτε με πιο δεξιούς, άλλοτε με πιο κεντρώους αλλά πάντα με τους περισσότερους παρά τα απο σκιρτήματα τους, να επιστρέφουν πάντα στην Νέα Δημοκρατία όταν αυτή τους καλέσει ή κρίνουν οι ίδιοι ότι ωρίμασε ο καιρός για να γυρίσουν με πόστο και θέση...

Η λεγόμενη ''Δάδα'' και ο ''Πυρσός'', το διαχρονικό έμβλημα της ΝΔ, τα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ειδικά την εποχή Σαμαρά και του 18% παραλίγο να σβήσει και να ησυχάσουμε αλλά δυστυχώς ο συμβιβασμός της Κεντροαριστεράς, η ασυνεννοησία στους κόλπους της και η στάση των media που για να μην χαθεί η κουτάλα ανέστησαν επικοινωνιακά ''πυρσούς'' και ''ποτάμια'' οδήγησαν τα 50 χρόνια να συνεχιστούν μαζί με τα κομματικά χρέη της ΝΔ για τα οποία κανείς δεν μιλάει, στη λογική ότι πολύ απλά όλοι χρωστάνε σε αυτή την χώρα.

Αποτέλεσε φαινόμενο το πώς το κόμμα με καθαρά συντηρητικό πρόσημο και ιδεολογία, το οποίο αποτέλεσε επίγονο της Ε.Ρ.Ε. και είχε μετονομαστεί σε Νέα Δημοκρατία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κέρδισε τόσο εμφατικά τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά την πτώση της χούντας το 1974...Το πως δηλαδή σε μια χώρα με τόσο έντονο το Αντιστασιακό κίνημα, το καθεστώς του μετεμφυλιακού κράτους και μια επτάχρονη στρατιωτική χούντα, κατάφερε ένα κόμμα συντηρητικό να κερδίσει την πρώτη μεταπολιτευτική πρωτιά και να κυβερνήσει. Η απάντηση είναι κάπως απλοϊκή, καθώς ο κόσμος τότε από την μία ήθελε μια όσο το δυνατόν απαλή μετάβαση προς την χαλαρότητα και τον λεγόμενο εκδημοκρατισμό και από την άλλη φαινόταν ότι τα σύνδρομα, περί κομμουνιστικού κινδύνου και απειλής από τα Σοβιετικά Βορινά, ήταν ακόμα ζωντανά και επίκαιρα στην κοινή πολιτική συνείδηση.

Έτσι από το 1974 και μετά η Ελληνική κοινωνία πήρε μια γερή δόση από το τι θα πει Δεξιά Συντήρηση και διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα η Δημοκρατική έκρηξη του 1981 να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια δεκαετία... Από τότε και έπειτα η ΝΔ κυβέρνησε ανά περιόδους αυτό τον τόπο και τον κυβερνά και σήμερα. Είναι ίσως ότι πιο ακριβές σε αυτή τη φάση, να μην παρουσιάσει κάποιος μια αναλυτική ιστορική πολιτική διαδρομή αυτού του κόμματος και αυτό καθαρά και μόνο γιατί από τα 50 χρόνια ιστορίας και πολιτικής παρουσίας, τα 8 τελευταία έχουν έρθει σε πλήρη σύγκρουση όχι μόνο με τις ιδεολογικές αξίες και τις βασικές αρχές, αλλά με κάθε έννοια λογικής. Αν τελικά αυτοί που διαφωνούν εντός της ΝΔ από τους Καραμανλικούς μέχρι τους Σαμαρικούς, γιατί δεν αντιδρούν; γιατί δεν φεύγουν; γιατί δεν παραιτούνται; γιατί δεν ρίχνουν την κυβέρνηση; τι τους κρατάει; μόνο το λάφυρο της εξουσίας και των προνομίων της; δεν το αναρωτιέμαι εγώ, απλά το θέτω σαν επαναλαμβανόμενο ερώτημα όπως το έκαναν και οι ίδιοι ως αντιπολίτευση, προς τους κυβερνητικούς εταίρους των ΑΝ.ΕΛ. τον καιρό της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα.

Νομίζω εν τέλει ότι την ουσιαστικότερη πολιτική τάση, την ιδεολογία, την πεποίθηση και την πιο βαθιά ριζωμένη αλλοπρόσαλλη φύση αυτού του κόμματος, την χαρακτήρισε και την παρουσίασε με τα λεγόμενα του ο ίδιος ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής, που είπε δηλώσει: «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">