Recents in Beach

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου για την ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας με την Βουλγαρία για τα νερά του Αρδα

 


Με ερώτηση μου στη Βουλή των Ελλήνων την οποία συνυπογράφουν 16 ακόμα Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. οι ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για την καθυστέρηση της κυβέρνησης στην ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Μεγάλη είναι η ανησυχία του αγροτικού κόσμου στον Βόρειο Έβρο ως προς την διαδικασία που ακολουθείται από την Ελληνική κυβέρνηση για το μέλλον της παροχής νερού στον ποταμό Άρδα από φράγματα της Βουλγαρίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Νο 2 της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας (Ν.Δ 4393/1964 (ΦΕΚ 193/Α΄/4-11-64) που υπογράφηκε πριν 60 χρόνια, ως απότοκος πολεμικών αποζημιώσεων για την πραγματοποίηση «Διακανονισμού των εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων και ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας», υπήρχε η υποχρέωση της Βουλγαρίας να παρέχει νερό στον ποταμό Άρδα.
Η συμφωνία αυτή λήγει στις 9 Ιουλίου 2024 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το αν θα συνεχιστεί και με ποιους όρους. Μάλιστα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΟΕΒ με πρόσκληση του Περιφερειάρχη και παρουσία των ΔΣ των ΤΟΕΒ το Μάρτιο του 2024 διαφάνηκαν προβλήματα σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης και τον κίνδυνο δυσμενέστερων όρων για το καθεστώς άρδευσης που υπήρχε μέχρι τώρα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στους αγρότες της περιοχής καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο σποράς και δε γνωρίζουν αν θα υπάρχει νερό για την άρδευση των χωραφιών τους ώστε να συνεχιστούν οι δυναμικές καλλιέργειες στον Βόρειο Έβρο.
🔗Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/43VX50I

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">