Recents in Beach

5 βήματα για να αναστήσεις την επιχείρηση σου


 Δημοσιεύτηκε στην  εφημερίδα Today Press

Tου Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO BSS

 

Το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεγάλο μέρος εξ αυτών είναι αυτό-απασχολούμενοι επαγγελματίες οι οποίοι επιχειρούν να επιβιώσουν σε ένα όλο και πιο σύνθετο περιβάλλον. Είναι βέβαιο ότι για να έχουν φτάσει ως εδώ σήμερα είναι ικανοί και μπορούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα οι μικρότερες οφείλουν να ακολουθήσουν ορισμένα απλά και πρακτικά βήματα για να ξεχωρίσουν και να αλλάξουν επίπεδο.

5 ΤΟΜΕΙΣ MUST HAVE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

• Στρατηγική
• Νοοτροπία
• Ηγεσία
• Ομάδα
• Δικτύωση

Και πρέπει να δημιουργήσουν μέγεθος. Το μέγεθος συμβάλει στην βιωσιμότητα.

Το πρώτο βήμα είναι η συζήτηση με τον εαυτό μας. Ποια είναι η στρατηγική μας και ποιο το όραμα; Μην σας ανησυχήσει αν δεν έχετε ξεκάθαρη απάντηση. Συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών, αλλά μην συνεχίσετε να το έχετε θολό μέσα σας. Αποδεχθείτε την κατάσταση και θεωρήστε την χωρίς ενοχές μια ευκαιρία να κάνετε ένα σημαντικό βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η αλλαγή στην νοοτροπία. Στόχος σας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι να είστε τέτοιοι, να τα κάνετε όλα με τον καλύτερο τρόπο και να τα γνωρίζετε όλα. Αυτό είναι αδύνατο και είναι μεγάλο εμπόδιο στην απόφαση σας να εξελιχθείτε. Δε μπορούμε να τα ξέρουμε όλα, δεν είναι απαραίτητο να είμαστε οι καλύτεροι σε όλα. Δεν υπάρχει τίποτε πιο σπουδαίο από το να έχουμε στην ομάδα μας ικανότερα άτομα από εμάς σε επιμέρους τομείς.

Το τρίτο βήμα είναι η διαμόρφωση ενός πραγματικού και πρακτικού επιχειρηματικού πλάνου. Με βήματα, στόχους και τρόπο δράσης. Όχι θεωρητικές μακρόπνοες ιδέες, αλλά με πολλά μικρά και εφικτά βήματα. Μικρές νίκες έναντι μεγάλων πολέμων. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Το τέταρτο βήμα είναι η διαμόρφωση ομάδας. Είναι δεδομένο ότι η ύπαρξη συνεργατών και ομάδας έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ακόμα και την τέλεια δράση του ενός. Εδώ πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ψευδαίσθηση ότι το μέγεθος μας εμποδίζει να έχουμε συνεργάτες ή ότι το κόστος θα είναι τόσο μεγάλο που δε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Είναι προφανές ότι μια μικρή επιχείρηση, δε μπορεί να έχει πλήρως στελεχωμένα τμήματα όπως, πιστοδοτικής πολιτικής, εμπορικής διεύθυνσης, οικονομικής διεύθυνσης, αλλά είναι επίσης απολύτως βέβαια ότι αυτά τα κενά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας συνεργασίας με μια καλή συμβουλευτική επιχείρηση όπως και η δική μας. Ακόμη και αν υπήρχαν οι πόροι για να έχει κάποια μικρή η μικρομεσαία επιχείρηση στελέχη σε τέτοιες θέσεις δεν είναι το μέγεθος τέτοιο που να δικαιολογεί μια σταθερή και πλήρη απασχόληση ενός σημαντικού στελέχους.

Με εξωτερικό συνεργάτη όμως αξιοποιούμε την γνώση και την εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχειρήσεως μας.

Το πέμπτο βήμα είναι η δικτύωση. Δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο η σημασία της ύπαρξης δικτύωσης. Το να είμαστε μέσα στα πράγματα και το να συναντούμε τους κατάλληλους ανθρώπους είναι ανάγκη. Η κάλυψη της ανάγκης μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο ακόμη και να μας αλλάξει την ζωή.

Όταν καλύψουμε τα ανωτέρω οφείλουμε να κάνουμε τάχιστα τις κινήσεις εκείνες που θα:

1. Καλύψουν τα προβλήματα της τεράστιας κρίσης
2. Διαμορφώσουν μια ικανή πιστοληπτική διαβάθμιση
3. Θα δώσουν την απαιτούμενη ικανότητα εύρεσης κεφαλαίων. Cash is King.
4. Θα μεγιστοποιήσουν την δυνατότητα άντλησης επιχορηγήσεων.
5. Διαμορφώσουν ένα πλαίσιο διαδικασιών ικανό να προστατεύει τον οργανισμό.

 

Χρόνης Χρονόπουλος, Photo Video Print

«Πως μεταμόρφωσα την ατομική μου επιχείρηση»

 

Όλα ξεκίνησαν από την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου στην Καλαμάτα. Μας είχε καλέσει ο σύλλογος φωτογράφων, προκειμένου ένας διακεκριμένος σύμβουλος επιχειρήσεων να μας μιλήσει σχετικά με το επιχειρείν.

Η εκδήλωση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μου, στην Καλαμάτα και ως ενεργό μέλος του συνδέσμου αποφάσισα να το παρακολουθήσω.

Στη συνάντηση ενημερώθηκα για τις οικονομικές εξελίξεις και κυρίως την προσαρμογή και τον τρόπο δράσης των μικρών επιχειρήσεων έναντι αυτών. Η περίοδος ήταν γεμάτη προκλήσεις, μέσα σε μια μεγάλη κρίση και όλοι εμείς αγωνιούσαμε σχετικά με τις εξελίξεις και με τον τρόπο δράσης μας.

Η επιχείρηση μου ήταν ένα μικρό φωτογραφείο, χωρίς εργαζόμενους, ή μάλλον με αυτοαπασχολούμενο εμένα και με την βοήθεια της συζύγου μου. Πέρα από την ανησυχία των οικονομικών της χώρας, με έτρωγε η ανησυχία σχετικά με τον κλάδο μου. Η μεγάλη διείσδυση της τεχνολογίας μείωνε συνεχώς την εργασία ενός κλασικού φωτογραφείου.

Άρα, το επάγγελμα μας, δεν έχει μέλλον σκεπτόμουν;

Τι θα κάνω, πως θα επιβιώσω και εξελιχθώ σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Πρέπει κάτι να κάνω, αλλά τι;

Στην εκδήλωση μας μεταλαμπαδεύτηκε ένα άλλο φάσμα σκέψης. Φράσεις όπως: Ότι συμβαίνει σε όλους, μη το φοβάστε αρκεί να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Το ρητό: Κατανόηση της κατάστασης, προσαρμογή, δράση.

Η απόφαση μου ήταν να κινηθώ κόντρα στην εσωστρέφεια.

Αυτή η απόφαση με έκανε να είμαι εδώ σήμερα και να γράφω για την μετάβαση μου από ένα μάλλον θνησιγενές σχήμα σε μια δραστηριότητα με βιώσιμο μέγεθος, με κερδοφορία και δεν το κρύβω και με την ικανότητα να επενδύσω όχι μεγάλα ποσά, αλλά να επενδύσω και στον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή μου.

Διαμορφώσαμε τμήμα B2B, φτιάξαμε εφαρμογή για κινητά και e- shop, εμπλουτίσαμε την γκάμα των προϊόντων μας για να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο. Επενδύοντας σε εξοπλισμό φωτογραφικό και όχι μόνο σήμερα είμαστε ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο που μπορούμε να παρέχουμε ένα μεγάλο εύρος εκτυπώσεων και προϊόντων.

Το 2018 το εργαστήριο μεταφέρθηκε σε ξεχωριστό χώρο.

Σήμερα απασχολούμε πέντε άτομα. Εφαρμόζουμε το σύστημα GDPR, εξασφαλίζουμε τη συμμόρφωσή μας προς τις νομικές απαιτήσεις και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οργανώσαμε όλες της διαδικασίες και πετύχαμε, την πιστοποίηση για τη διαχείριση ποιότητας ISO 9001: 2015. Αυτά τα μέτρα δηλώνουν την προσήλωσή μας στην ασφάλεια, την ακρίβεια και την ικανοποίηση των πελατών μας.

Όπως καταλαβαίνετε εκείνη η απόφαση μας έχει κάνει από ένα απλό φωτογραφείο σε μια δυναμική επιχείρηση με βιωσιμότητα και προοπτική.

todaypress.gr

Ολόκληρη η έντυπη TODAY PRESS

https://todaypress.gr/wp-content/uploads/2024/05/%CE%A6%CE%A5%CE%9B%CE%9B%CE%9F-103_NEW_c.pdf

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">