Recents in Beach

Νίκος Παππάς: Απολύτως εφαρμόσιμες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει η έκθεση του ΓΛΚ

 


Ηχηρό χαστούκι στη ΝΔ που κοστολογούσε 1 δισ. υψηλότερα από το ΓΛΚ τα μέτρα μας, σημειώνει ο Νίκος Παππάς.

«Είστε απολύτως εκτεθειμένοι» είπε προς την κυβερνητική πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό τροφίμων. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης μεθόδευσε να επισπευστεί η αξιολόγηση των προτάσεων που κάναμε για την ακρίβεια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και έρχεται το ΓΛΚ και εκθέτει ανεπανόρθωτα το οικονομικό σας επιτελείο», τόνισε ο Νίκος Παππάς, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως συμπλήρωσε, «πριν από έναν μήνα οι κύριοι Θεοχάρης και Πετραλιάς είχαν δώσει στη δημοσιότητα, σε στυλ Σκέρτσου, αξιολογήσεις για τις προτάσεις μας, οι οποίες έχουν πέσει έξω κατά 1 δισ. ευρώ. Όχι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατά το ΓΛΚ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε με 500 εκατ. ευρώ απόκλιση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των συντελεστών στον ΦΠΑ, με 300 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στους ειδικούς συντελεστές και κατά 200 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στον ΕΦΚ. «Πρόκειται για ένα ηχηρό χαστούκι», είπε ο Νίκος Παππάς. Για να συνεχίσει: «Το δεύτερο που δείχνει η έκθεση είναι ότι οι προτάσεις μας είναι απολύτως εφαρμόσιμες. Είμαστε ενώπιον μίας βαθιάς πολιτικής διαφωνίας. Δεν θέλετε να μειώσετε τους έμμεσους φόρους, δεν θέλετε να φορολογήσετε τα υπερκέρδη, που κάνετε ότι δεν βλέπετε, δεν θέλετε να αξιοποιήσετε τα υπερπλεονάσματα, που ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022, σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023 και με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024».

«Είστε απολύτως εκτεθειμένοι. Και κυρίως ναυάγησε το σχέδιο Μητσοτάκη να παραλάβει την έκθεση του ΓΛΚ σήμερα για να την αξιοποιήσει, διαστρεβλώνοντάς την, αύριο», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, που ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο «να δικαιολογήσει αυτές τις σκανδαλώδεις αποκλίσεις».

Οι… «ακοστολόγητοι» της ΝΔ

Την ίδια στιγμή, «φύλλο και φτερό» κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική επωδό περί ακοστολόγητων μέτρων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Για «αναρίθμητες ακοστολόγητες ρυθμίσεις και τροπολογίες της κυβέρνησης της ΝΔ» κάνει λόγο ο τομέας Οικονομικών και Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτοντας στοιχεία από την τοποθέτηση του Νίκου Παππά στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να λάβει μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας. Με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους, Μητσοτάκης και Χατζηδάκης απορρίπτουν τη μείωση του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι από εκεί προκύπτουν έσοδα για τον προϋπολογισμό και πως μια μείωσή του θα έφερνε "αύξηση της κατανάλωσης, που δεν είναι στόχος τους (!)”. Η μόνη «άμυνά» τους στις απολύτως επαρκείς, απαραίτητες και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι οι χαρακτηρισμοί. Ποιος είναι, όμως, «ακοστολόγητος»; σημειώνουν από το «στρατόπεδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσθέτουν χαρακτηριστικά από τον τομέα Οικονομικών και Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φέρει στη Βουλή αναρίθμητες ακοστολόγητες ρυθμίσεις και τροπολογίες. Για παράδειγμα:

  • Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 κατέθεσαν τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιδότηση του πετρελαίου για αγρότες και αλιείς. Κάνουν λόγο γενικά για «δαπάνη», «ενδεχόμενη δαπάνη», «ετήσια απώλεια εσόδων». Πουθενά δεν προσδιορίζουν ποσά, παρά μόνο ότι οι δαπάνες «θα αναπληρωθούν από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».
  • Στις 12 Οκτωβρίου 2022 κατέθεσαν τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση επιχειρήσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και άλλα ζητήματα. Και πάλι κάνουν λόγο γενικά για «δαπάνη», «ενδεχόμενη δαπάνη» και «απώλεια εσόδων» χωρίς να προσδιορίζονται ακριβή ή όποια ποσά.
  • Στις 21 Φεβρουαρίου 2023 κατέθεσαν τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ. Πάλι κάνουν λόγο γενικά για «δαπάνη», «ενδεχόμενη δαπάνη», «ενδεχόμενη απώλεια εσόδων». Και ότι τα ποσά «θα αναπληρωθούν». Ποια ποσά;
  • Στις 28 Μαρτίου 2023 πάλι το ίδιο με τη μη κοστολόγηση ρυθμίσεων νομοσχεδίου.
  • Στις 22 Μαρτίου 2024 κατέθεσαν τροπολογία για τις αλλαγές προϋποθέσεων για την golden visa, μεταξύ άλλων. Ακοστολόγητοι και εδώ.
    Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και την ώρα που κλιμακώνουν τους χαρακτηρισμούς τους περί "ακοστολόγητου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.", στη Βουλή έχουν καταθέσει και συζητούμε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου οι ρυθμίσεις είναι ακοστολόγητες» σημειώνει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">