Recents in Beach

"Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ" - Επερωτήσεις για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και για το Φράγμα Μαρμαρά στην ΠΕ Καβάλας.

 


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

            κ. Περιφερειάρχη 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣ


ΘΕΜΑ: Για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών/τριών του ΣΔΕ Ξάνθης Έδρας – Μύκης – Κενταύρου αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με την υπ΄ αριθμ. 32239/05-04-2024 (ΦΕΚ Β’2051) Κοινή Υπουργική Απόφαση, αφού δέχονται άλλο ένα πλήγμα, καθώς ρητά καταργείται η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των μαθητών των ΣΔΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Τα χρήματα αυτά μας ήταν εντελώς
απαραίτητα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την φοίτησή μας στο σχολείο. Οι περισσότεροι από μας μετακινούμαστε από μακριά, πολλοί είμαστε άνεργοι ή
αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα και έτσι η χρηματοδότηση αυτή ήταν πολύ χρήσιμη. Είναι πολύ άδικο και κρίμα για ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν το σχολείο μετά από τόσα χρόνια! Γιατί, ως γνωστό, πλέον για να δουλέψει κάποιος χρειάζεται το απολυτήριο γυμνασίου. Με αυτή σας την απόφαση θα θέλαμε να ξέρετε ότι κόβετε τα θέλω και τις ελπίδες πάρα πολλών ανθρώπων, γιατί, εκτός αυτού, μας απαγορεύετε να συνεχίσουμε τις σπουδές και την αγάπη μας για μάθηση. Με λίγα λόγια σκοτώνετε τα ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ…».

Να σημειωθεί ότι και η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2018 δεν προέβλεπε ρητά τη δωρεάν μεταφορά των ενηλίκων μαθητών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, χωρίς ωστόσο να την απαγορεύει, οπότε το κονδύλι καλυπτόταν από την Περιφέρεια.

Η επιλογή όλων των κυβερνήσεων να διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους και ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και αποστολές εκτός συνόρων οδηγούν στην περικοπή δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Μόνο για τη φρεγάτα ΥΔΡΑ που συμμετέχει στην αποστολή ΑΣΠΙΔΕΣ της Ε.Ε. διατίθεται μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης τι προτίθεται να πράξει ώστε:

• Να πιέσει την κυβέρνηση για την κατάργηση της απαράδεκτης ΚΥΑ και συγκεκριμένα της παραγράφου 10 του άρθρου 1 που εξαιρεί τους μαθητές/τριες που φοιτούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από την δωρεάν μεταφοράς τους;

• Με κάθε τρόπο να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών/τριων στα ΣΔΕ;




15/5/2024

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Κλάδης Διονύσης

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

            κ. Περιφερειάρχη 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣ


ΘΕΜΑ: Για το Φράγμα Μαρμαρά στην ΠΕ Καβάλας.

Από τις αρχικές εξαγγελίες έχουν παρέλθει 24 ολόκληρα χρόνια και ο λαός στον Δήμο Παγγαίου μπορεί να «επαίρεται» ότι πλέον διαθέτει το δικό του «γιοφύρι της Άρτας». Πρόκειται για το περιλάλητο Φράγμα του Μαρμαρά, που από το Νοέμβρη του 1999 (!!!) κυβερνήσεις και περιφερειακές διοικήσεις όλων των αποχρώσεων εξαγγέλλουν και πανηγυρίζουν ότι «σε 1 ή 2 χρόνια το έργο θα είναι έτοιμο». Πιο πρόσφατη όλων η «δέσμευση» του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ κ. Σταϊκούρα, μόλις πριν λίγες μέρες. Η κοροϊδία πλέον είναι πασιφανής για ένα απαραίτητο έργο που θα συμβάλει στη συγκράτηση σε ετήσια βάση περίπου 25 εκατ. κμ νερού, ποσότητες απαραίτητες για την άρδευση της περιοχής. Έργο που παράλληλα θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα μειώνοντας την αλατότητα των εδαφών λόγω υπεράρδευσης με υφάλμυρο νερό.

Μάλιστα η παράταξη της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας άσκησε έντονη κριτική κατά την προεκλογική περίοδο επιρρίπτοντας ευθύνες για «στασιμότητα», «αδιαφορία» και «ανικανότητα» στην έτερη κυβερνητική παράταξη του κ. Μέτιου, την οποία και διαδέχτηκε. 

Ο λαός της περιοχής βέβαια, γνωρίζει πως και για την προηγούμενη και για τη σημερινή διοίκηση, όπως και για όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, την ίδια την ΕΕ πρώτα από όλα, τα έργα που συμβάλουν στην ανακούφιση των μεγάλων προβλημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών, στην προστασία της παραγωγής τους, δεν βρίσκονται στις προτεραιότητές τους, αφού δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη σε βάθος χρόνου για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, παρά μόνο στη φάση της κατασκευής τους, όπως συνέβη με την ανάδοχη εταιρεία για την μέχρι σήμερα κατάσταση. Αυτή μάλιστα είναι η αιτία και για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, 24 χρόνια μετά, δεν γίνεται ούτε λόγος για τη λεγόμενη «δεύτερη φάση» του έργου, αυτή δηλαδή της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου.

Υπογραμμίζουμε φυσικά την υποκρισία όλων των προηγούμενων διοικήσεων αλλά και των υπολοίπων παρατάξεων του συστήματος, οι μεν με τις κάθε φορά διακηρύξεις τους και οι δε με την «κριτική» που έκαναν και κάνουν, με τα ευχολόγια, αφού και οι μεν και οι δε αποκρύβουν την ουσία: ότι φράγμα χωρίς σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο είναι «δώρο άδωρο»! Υποκρισία που έχει περάσει σε «άλλο επίπεδο», αφού όλοι μαζί επικαλούνται την κλιματική κρίση για να δικαιολογήσουν τελικά την επιλεξιμότητα των έργων – σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΕΕ – που αποφέρουν κέρδη στα μονοπώλια και όχι αυτών που έχει ανάγκη ο λαός.  

   
Με βάση τα παραπάνω ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης:

• Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και πότε αναμένεται η παραλαβή του;

• Αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του;

• Σε ποια φάση βρίσκεται η Μελέτη των Αρδευτικών Δικτύων του Φράγματος Μαρμαρά, με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση;

• Αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της «δεύτερης φάσης» του έργου, της κατασκευής δηλαδή του αρδευτικού δικτύου;

• Αν υπάρχει πρόβλεψη για την οδική διασύνδεση του Φράγματος;

• Για ποιο λόγο εδώ και 5 περίπου μήνες δεν έχετε προχωρήσει στην συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος, στοιχείο επίσης έντονης κριτικής δικής σας στην προηγούμενη διοίκηση;

• Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να διασφαλιστεί ο Δημόσιος χαρακτήρας του όποιου Φορέα Διαχείρισης, να μην προχωρήσει συνολικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης των Υδάτων» στα πρότυπα της Θεσσαλίας, που σημαίνει παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού; Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις αρνητικές συνέπειες της παράδοσης της διαχείρισης σε ιδιώτη, όπως συνέβη και με το φράγμα του Άρδα, γεγονός που παραδέχθηκε σε μια «κρίση ειλικρίνειας» ακόμα και η προηγούμενη διοίκηση του κ. Μέτιου!



15/5/2024

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Κλάδης Διονύσης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">