Recents in Beach

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗ "ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ" ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

 


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θέμα: Να μην εγκατασταθεί Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Μαύρη Πέτρα» στον Δήμο Ορεστιάδας – Π.Ε. Έβρου.

 Επανερχόμαστε στην Ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 3754/13.03.2024, με θέμα «Να μην εγκατασταθεί Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Μαύρη Πέτρα» στον Δήμο Ορεστιάδας – Π.Ε. Έβρου.», η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:  

 “Σοβαρές ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από φορείς, κατοίκους, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας των σχεδίων εγκατάστασης, μετά και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων, αιολικού πάρκου στη θέση «Μαύρη Πέτρα» στον Δήμο Ορεστιάδας – Π.Ε. Έβρου, συνολικής ισχύος 40 MW (8 ανεμογεννήτριες ύψους περίπου 200 μ. η κάθε μία και διάμετρο 132 μ.). 

Η περιοχή κατασκευής του ΑΣΠΗΕ είναι η γνωστή ευρέως ως ΚΑΡΑΚΟΠΕΤΡΑ, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του Δασικού Συμπλέγματος Τριγώνου Ορεστιάδας μεταξύ των οικισμών Πενταλόφου και Πετρωτών. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το μοναδικό φυσικό δασικό οικοσύστημα του Δήμου Ορεστιάδας με σημαντική οικολογική και όχι μόνο αξία. Η απόφαση αυτή πάρθηκε παρά τις καθολικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων αλλά και απόψεων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορούσε στο εν λόγω έργω. 

Οι παρακάτω φορείς, υπηρεσίες, σύλλογοι αλλά και πολλοί κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας τοποθετήθηκαν αρνητικά για την δημιουργία του εν λόγω ΑΣΠΗΕ: 

- Ο Δήμος Ορεστιάδας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

- Το Δασαρχείο Διδυμοτείχου, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. 

- Η Κοινότητα Πενταλόφου Δήμου Ορεστιάδας. 

- Η ΑΜΚΕ «Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης».

- Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρία. 

- Ο Περιπατητικός Σύλλογος Πενταλόφου και ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας. 

Το γεγονός καθίσταται ακόμα πιο προκλητικό αν ληφθεί υπόψη ότι η Π.Ε. Έβρου έχει πληγεί βαρύτατα από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού και το σημαντικότερο τμήμα των δασικών του εκτάσεων έχει ήδη υποστεί πρωτοφανείς και ανεπανόρθωτες ζημιές με 1 εκατομμύριο στρέμματα καμένο. 

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις συνέπειες για τον λαό της πολιτικής της "πράσινης ανάπτυξης" της Ε.Ε. και της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ, οι οποίες συνάμα διαμορφώνουν το έδαφος με το σχετικό νομικό οπλοστάσιο, το οποίο θωρακίζει την επιχειρηματική δράση, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, μετατρέποντας το περιβάλλον σε εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στα εκμεταλλευτικά τους σχέδια, ενώ η τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευτεί για τα λαϊκά νοικοκυριά και καλπάζει η ενεργειακή φτώχεια εξαιτίας της πολύπλευρης στήριξης της "απελευθέρωσης της ενέργειας".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποτραπεί ακόμα ένα έγκλημα των επιχειρηματικών ομίλων της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, όπως αυτό της εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στην θέση «Μαύρη Πέτρα» στον Δήμο Ορεστιάδας–Π.Ε. ‘Εβρου, καθώς και να ανακληθεί η ΑΕΠΟ του εν λόγω έργου.”Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">