Recents in Beach

Debate για την ηγεσία της Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν «κλείνει το μάτι» στη Μελόνι - Πρέσινγκ από Σμιτ για ακροδεξιά


 Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το debate των 5 υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν.

Στο debate των υποψηφίων για την ηγεσία της Κομισιόν αρκετοί συμμετέχοντες επέκριναν την κεντρο-δεξιά, που δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ECR. Το ECR, δεν εκπροσωπήθηκε σήμερα από κάποιον υποψήφιο, περιλαμβάνει κόμματα όπως της Τζόρτζια Μελόνι, το Law and Justice της Πολωνίας και το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας.

Η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής και κύρια διεκδικήτρια ξανά της ίδιας θέσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έμεινε κατά κύριο λόγο πιστή στο «σενάριό» της επαναλαμβάνοντας τις καίριες θέσεις της για την οικονομία, την μετανάστευση και την άμυνα.

Ωστόσο, οι λοιποί συμμετέχοντες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη καθαρότητας αναφορικά με ποια κόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς είναι διαθέσιμη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συνεργαστεί.

Η ίδια υπογράμμισε 3 βασικά κριτήρια που θα ορίσουν τη συνεργασία: υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου.

Σημείο κλειδί του debate αποτέλεσε η στιγμή που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε για την Τζόρτζια Μελόνι και αν το κόμμα της πληροί τα κρίτήριά της. «Έχω εργαστεί πολύ καλά με τη Τζόρτζια Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως έχω κάνει και με ολους τους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων. Αυτή είναι η δουλειά μου ως πρόεδρος της Κομισιόν» ειπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ξεκαθάρισε ακόμα, πως «τώρα στα ζητήματα περί συνεργασίας: εκεί ακριβώς θα δούμε αν αυτοί που είναι υπέρ της Ευρώπης- και (η Μελόνι) είναι ξεκάθαρα υπέρ και εναντίον του Πούτιν, σε αυτό είναι ξεκάθαρη- και στο κράτος δικαίου- και μετά θα συνεργαστούμε».

Ο Νίκολας Σμίτ ωστόσο ζήτησε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκάθαρες κουβέντες. «Λέτε ότι είστε υπέρ των Ευρωπαίων. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ιδέα σας για την Ευρώπη και αυτή της Μελόνι είναι η ίδια, ειδικά μετά την ομιλία της στο συνέδριο της Μαδρίτης. Θέλουμε καθαρότητα» είπε ο Σμίτ.

Η διαδικασία του debate ανάμεσα στους πέντε υποψηφίους την προεδρία της Κομισιόν, διήρκησε μια ώρα και 45 λεπτά ενώ συμμετείχαν οι Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν (Γερμανία) με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο) με το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), Σάντρο Γκόζι (Ιταλία) με το Renew Europe No, Τερί Ρέιντκε (Γερμανία) με τους Ευρωπαίους Πράσινους και Βέλτερ Μπάιερ (Αυστρία) για την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">