Recents in Beach

Διπλό αυστηρό μήνυμα μετά το «unfair» Σιλιάνοφσκα: «Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών»


 Άμεση η αντίδραση Γεραπετρίτη και φον ντερ Λάιεν στις προκλήσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ξαφνική πολιτική κρίση προκάλεσε η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, με γνωστό ακραίο εθνικιστικό παρελθόν, αποκάλεσε προκλητικά τη χώρα της «Μακεδονία» προκαλώντας ένταση με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ενώ είναι ενδεικτικό ότι από την τελετή αποχώρησε επιδεικτικά η πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππίδου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντίστοιχη δήλωση της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις οποίες ζήτησαν από τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2019.

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», αντέδρασε το ΥΠΕΞ. Ταυτόχρονα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη για «πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας της Πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Φον ντερ Λάιεν: Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν μέσω ανάρτησης στο Χ.

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη: «Γιατί εκλιπαρεί για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών;»

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης μετά την προκλητική τοποθέτηση από την νέα πρόεδρο της Β. Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία».

«Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες» διεμήνυσε σε μήνυμά του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για «υποκρισία». «Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών;» ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, τον κάλεσε να «κόψει τα κόλπα» και ζήτησε από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στο λαό της.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Γιατί αποχώρησε η ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;

Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν του άρεσε μεν η Συμφωνία, αλλά «το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί».

ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου.

Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε.

Τα κόλπα κομμένα.

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια.

Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους. Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες.

Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">