Recents in Beach

Τσίπρας: Απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική, ούτε η μεταπολιτική του «γίνεσαι viral»- Να δώσουμε τη μάχη των αξιών

 


«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο δίκτυο ακροδεξιών δυνάμεων που αναπαράγουν ιδέες τόσο έξω, όσο και μέσα στα κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Eurojam 2024.

Πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη, ισχυρή και κοινωνική, γιατί αυτό σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Eurojam 2024.

Η Ευρώπη «δεν παίζει κανέναν αποφασιστικό ρόλο» στον τερματισμό των δύο πολέμων που βιώνουμε στη γειτονιά μας, οι οποίοι συνδράμουν «ολοένα και περισσότερο σε ένα κλίμα ανασφάλειας, που στρώνει το έδαφος για ακροδεξιές πολιτικές και αντιευρωπαϊσμό», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, οι ευρωεκλογές 2024 θα σημάνουν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό καμπανάκι για το μέλλον της Ευρώπης. «Είτε θα μας πάνε μπροστά, αν ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Ή θα μας πάνε πίσω», τόνισε. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της πολυμερούς διπλωματίας. Στο ίδιο πλαίσιο, προειδοποίησε ότι μια Ευρώπη που ταυτίζεται με τις αμερικανικές προτεραιότητες ακόμη κι όταν αυτές είναι σε βάρος των δικών της συμφερόντων, είναι «μια Ευρώπη χωρίς μέλλον».

«Στο πεδίο των δημοκρατικών θεσμών, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης δεν αρκεί. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο δίκτυο ακροδεξιών δυνάμεων που αναπαράγουν ιδέες τόσο έξω, όσο και μέσα στα κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς», τόνισε.

«Η κρίσιμη ερώτηση είναι, γιατί, σχεδόν 80 χρόνια μετά, οι φασιστικές ιδέες επιστρέφουν στην Ευρώπη; Το γεγονός πως η Ευρώπη περνά μια βαθιά υπαρξιακή κρίση δεν είναι νέο», επεσήμανε και παρέπεμψε στην πρόσφατη σχετική δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς απαντάμε σε αυτούς τους υπαρξιακούς κινδύνους, σημείωσε. «Είμαι βέβαιος πως όλοι σας έχετε ακούσει τα σχετικά επιχειρήματα. Ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες, να αναπτύξουμε μια δυναμική βιομηχανική πολιτική ειδικά αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες και την ανανεώσιμη ενέργεια, να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς από τις αρνητικές πτυχές των social media. Συμφωνώ. Όμως αυτό δεν συνιστά πραγματική αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου, 20 χρόνια πριν, οι ευρωπαϊκές ελίτ έδιναν τις ίδιες απαντήσεις», συνέχισε.

tsipras_eurojam4_21dc2.jpeg

«Πρέπει να δώσουμε τη μάχη των αξιών. Για ανεκτικότητα και στήριξη του πλουραλισμού. Για μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, βασιζόμενη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για το κράτος δικαίου», υπογράμμισε.

«Στην Ελλάδα, έχουμε δει τι συμβαίνει όταν το κράτος δικαίου υπονομεύεται. Στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ευρώπη ή τον θάνατο 600 προσφύγων στη θάλασσα της Πύλου, πέρυσι. Όπως και στις Βρυξέλλες με το Qatargate, ή όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για διαφθορά», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μεταπολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η ΕΕ να υποστηρίξει ενεργά την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να είναι προς το συμφέρον ορισμένων δυνάμεων και βιομηχανιών, αλλά λειτουργεί εις βάρος της Ευρώπης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όπως είναι το μήνυμα των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από ισραηλινές επιχειρήσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα», συμπλήρωσε.

Επομένως, επεσήμανε, «είναι εξαιρετικά σημαντικό η ΕΕ να υποστηρίξει ενεργά την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων, καθώς και την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Όπως είναι σημαντικό να αγωνιστεί για την ειρήνη, βάσει του διεθνούς δικαίου, στην Ουκρανία. Όπως είναι σημαντικό να προωθήσει την ευρωπαϊκή διεύρυνση, κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια και την επανένερξη συνομιλιών για το Κυπριακό. Μια Ευρώπη που δεν έχει καμία αξιοπιστία στη γειτονιά της, δεν μπορεί να έχει φιλοδοξίες να είναι μια ισχυρή διπλωματική δύναμη πέρα από αυτήν.

tsipras_eurojam3_fb7ee.jpeg

Αλέξης Τσίπρας: Είναι καταστροφικό να περιμένουμε μέχρι την επόμενη κρίση

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές. «Πρώτον, με τη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού εργαλείου για την έκδοση κοινού χρέους, για τη στήριξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, και η έρευνα. Δεύτερον, αυξάνοντας τους ιδίους πόρους της ΕΕ, φορολογώντας αποτελεσματικά τον πλούτο. Με δεδομένο πως 10% των Ευρωπαίων κατέχουν το 67% του ευρωπαϊκού πλούτου. Τρίτον, δεν χρειαζόμαστε, απλώς, μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική που θα ωφελήσει τις ήδη προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης, αλλά ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιφερειακή βιομηχανική πολιτική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν και οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες», εξήγησε.

Αναφερόμενος στην οικονομία, υπογράμμισε ότι πρέπει να τερματιστεί η λογική business as usual της Ευρώπης, πρέπει να τερματιστεί. «Είναι καταστροφικό να περιμένουμε μέχρι την επόμενη κρίση για να αναπτύξουμε- μετά την κρίση- τους θεσμούς που χρειαζόμασταν πριν από αυτήν», συμπλήρωσε.

«Είμαι περήφανος που ως κυβέρνηση αγωνιστήκαμε για πολλά από αυτά και πετύχαμε ορισμένα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν πετύχαμε να φτιάξουμε ούτε μια άλλη Ευρώπη ούτε μια άλλη Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε την ομιλία Τσίπρα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">