Recents in Beach

ΈΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 2024 - Πρόσκληση σε Workshop Θεατρικής Γραφής - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟY


 3η χρονιά

Από την Παρασκευή 21 Ιουνίου έως την Δευτέρα 24 Ιουνίου

«Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024», η Σαμοθράκη υποδέχεται για τρίτη χρονιά το φεστιβάλ που διοργανώνει η θεατρική εταιρεία Πεδίο Τέχνης σε συνεργασία με την γαλλική καλλιτεχνική κολλεκτίβα Strates, από την Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 24 Ιουνίου. 


Φέτος, το «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024» εντάσσει στο τετραήμερο πρόγραμμά του θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικές δράσεις για παιδιά, συζητήσεις και ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές, μουσική, και δύο ευρωπαϊκά προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας (EFFEA residency program, TEATROSKOP residency program), ενισχύοντας έτσι τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό.


Η οργανωτική και καλλιτεχνική ομάδα, με επικεφαλής τη Βένια Σταματιάδη και την Ελένη Αποστολοπούλου, μαζί με παλιούς και νέους συνεργάτες συνεχίζουν με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του ιδιαίτερου τόπου, αλλά και τη γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σημαντική είναι, για άλλη μία χρονιά, είναι η συμμετοχή των εθελοντών αλλά και των κατοίκων του νησιού που με θέρμη αγκαλιάζουν το Φεστιβάλ.


Οι βασικοί άξονες του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της σύγχρονης δραματουργίας, όπως και η συνεργασία με πολιτιστικούς οργανισμούς της Βορείου Ελλάδος (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Κ.Θ.Β.Ε.), των Βαλκανίων (Art Artfrakcija - Σερβία) στο πλαίσιο του προγράμματος Teatroskop καθώς και με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Oerol Terschelling Festival (Ολλανδία), Αντί-Σκηνο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ (Κύπρος) στο πλαίσιο του European Festival Fund for Emerging Artists (EFFEA).


Αξίζει να σημειωθεί πως για ακόμα μια χρονιά το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη τιμάται με το EFFE Label, ευρωπαϊκή διάκριση που δίνεται σε φεστιβάλ που πρωτοπορούν στην τέχνη, την συμπερίληψη και την εξωστρέφεια.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024»


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ


19.00 Παράσταση ακροβατικών πανιών «Έπεα πτερόεντα» / Είσοδος Γριάς Βάθρας, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ


21.30 Συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο / Πολιτιστικός  Χώρος  Εργοστάσιο

Για τη μεταφορά του κοινού προβλέπεται λεωφορείο από την πλατεία των Θέρμων με ώρα αναχώρησης 20:00


ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ


17.00 Creative Europe, παρουσίαση του προγράμματος από το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας / Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Θέρμα


18.30 «Birth land» Καλλιτεχνικές προσεγγίσεις της εγκυμοσύνης/ Πάνελ συζήτησης / Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Θέρμα


21.30 Δραματοποιημένο αναλόγιο / Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Θέρμα

«Λύκαινα», της Γεωργίας Πιερρουτσάκου με τους Βένια Σταματιάδη και Κώστα Βασαρδάνη


ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ


12.00 - 15.00 Εργαστήρι δημιουργικής γραφής / Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Θέρμα

3ωρο εργαστήρι δημιουργικής γραφής από τη Γεωργίας Πιερρουτσάκου


19.30 Περιπατητική παράσταση / Είσοδος Ιαματικών Λουτρών, Θέρμα 

«Συνελήφθη μαϊμού που δε χωρούσε πουθενά», από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

σκηνοθεσία Ειρήνη Λαμπρινοπούλου, με τους Υψιπύλη Σοφιά, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου

ακούγεται η φωνή του ηθοποιού Γιάννη Κόραβου


ΔΕΥΤΈΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ


18.00 Κινηματογραφικές προβολές / Πολιτιστικός Χώρος Εργοστάσιο

Κινηματογραφικές προβολές ταινιών μικρού μήκους των μαθητών του νησιούΠολιτιστικές δράσεις για παιδιά +12 ετών – και τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ


12.00 Κινηματογραφικό εργαστήρι από τον Αντώνη Λαγαρία / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

8:30 - 15:00 «Κυνήγι Θησαυρού» μέσω της εφαρμογής Narratologies για κινητά τηλέφωνα / 

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης

   


Η είσοδος  για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, εκτός της συναυλίας του Λάκη Παπαδόπουλου.
Link προπώλησης συναυλίας: https://www.ticketservices.gr/event/samothraki-2024-lakis-papadopoulos/ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


  1. Έπεα πτερόεντα-παράσταση ακροβατικών πανιών

Μια έρευνα της Ηλέκτρας Καρτάνου, καθηγήτριας ακροβατικών, με συμμετοχή σπουδαστών του δεύτερου έτους σπουδών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το κείμενο περιέχει αποσπάσματα των έργων : «Ο Σχοινοβάτης» του Ζαν Ζενέ και «Ονειρόδραμα» του Αουγκούστ Στρίντμπεργκ 

Σύλληψη, κίνηση-χορογραφίες, σύνθεση κειμένου: Ηλέκτρα Καρτάνου

Ερμηνεύουν: Φιλαρέτη Πεντούση, Χαράλαμπος Αραμπατζής, Ηλέκτρα Καρτάνου

Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


  1. Συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο

Συναυλία με τον ροκ, εκρηκτικό, αιώνιο έφηβο, Λάκη Παπαδόπουλο ή αλλιώς Λάκη με τα ψηλά Ρεβέρ, ένα από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του. Μαζί του παίζουν και τραγουδούν οι Τάσος Αναστασιάδης και Γιώργος Τιάκας.


  1. Ενημέρωση για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Creative Europe)

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» είναι το εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, εκπρόσωποι του Ελληνικού τμήματος της «Δημιουργικής Ευρώπης» θα παρουσιάσουν στο κοινό, τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού τους στόχους του προγράμματος καθώς και τις δυνατότητες και τους τρόπους χρηματοδότησης των καλλιτεχνικών τους πρότζεκτς. 


  1. Birth Land-Πάνελ συζήτησης με θέμα τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις της εγκυμοσύνης

Το Birth Land είναι ένα συν-δημιουργικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ της Collectif Strates (Γαλλία), του Πεδίου Τέχνης (Ελλάδας) και της Artfrakcija (Σερβία), το οποίο φιλοδοξεί να ερευνήσει το θέμα της γυναικείας ταυτότητας στις τέχνες κατά την εγκυμοσύνη. Ποιες είναι οι κοινωνικές, πολιτισμικές και υγειονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες κατά την εγκυμοσύνη σε διάφορες χώρες; Πώς αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο μετά τη γέννα; Πόσες επαγγελματικές ευκαιρίες παρέχονται στις γυναίκες στη βιομηχανία της τέχνης κατά την εγκυμοσύνη τους; 

Εισηγήτριες: Mina Petrić, Βένια Σταματιάδη, Ελένη Αποστολοπούλου


Με τη στήριξη του Teatroskop, ενός προγράμματος με πρωτοβουλία του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού.


  1. Λύκαινα-Δραματοποιημένο θεατρικό αναλόγιο

Σημείο εκκίνησης της ιστορίας είναι μια πραγματική είδηση που συντάραξε την ελληνική κοινή γνώμη το 2019. Ένα βρέφος δέχεται επίθεση από το σκυλί της ίδιας της οικογένειας, παρουσία της μητέρας του, η οποία «με μεγάλη επιμονή κατάφερε να βγάλει το παιδί της από τα σαγόνια του».  Τότε η μυθοπλασία παίρνει τη σκυτάλη και έρχεται να θέσει το ερώτημα: πώς μπορεί να συνεχιστεί η ζωή έπειτα από ένα τέτοιο συμβάν;


Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γεωργία Πιερρουτσάκου

Ευτυχία: Βένια Σταματιάδη

Μάρκος: Κώστας Βασαρδάνης


Με τη στήριξη του EFFEA - European Festivals Fund for Emerging Artists


  1. Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Με αφορμή το θεατρικό έργο «Λύκαινα» η συγγραφέας και σκηνοθέτις Γεωργία Πιερρουτσάκου θα παραδώσει εργαστήρι δημιουργικής γραφής υπό τον τίτλο «Όταν το Θέατρο εμπνέεται από τη Ζωή». Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συνθέσουν μια ιστορία εμπνευσμένη από κάποιο θέμα της επικαιρότητας και θα δημιουργήσουν μια σκηνή θεατρικού διαλόγου συνδυάζοντας πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία.  

Με τη στήριξη του EFFEA - European Festivals Fund for Emerging Artists

  1. «Συνελήφθη μαϊμού που δεν χωρούσε πουθενά-Περιπατητική θεατρική παράσταση

Μία site-specific παράσταση που αντλεί υλικό από το διήγημα «Εξομολογήσεις μίας μαϊμούς από τη Σιναγκάουα».

Μετάφραση: Υψιπύλη Σοφιά

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου

Ηθοποιοί: Υψιπύλη Σοφιά, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου

Κείμενο - Διασκευή- Δραματουργία: Η ομάδα

Πρωτότυπη Μουσική: Ζήσης Μεζίλης

Κατασκευή Μάσκας: Μάρθα Φωκά

Κατασκευή Kami: Έλενα Στίγκα

Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας


  1. Κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά άνω των 12 ετών

Υπό την καθοδήγηση του κριτικού κινηματογράφου Αντώνη Λαγαρία, το κάθε παιδί θα ανακαλύψει τις βασικές θεωρίες και τεχνικές του κινηματογράφου (σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ). Σε ομάδες, τα παιδιά θα πραγματοποιήσουν τις δικές τους κινηματογραφικές δημιουργίες οι οποίες θα παρουσιαστούν σε μια ειδική προβολή στο τέλος του φεστιβάλ.


  1. Κινηματογραφικές προβολές

Ως αποτέλεσμα του τετραήμερου κινηματογραφικού εργαστηρίου οι ταινίες μικρού μήκους των μαθητών θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη.

Εισηγητής: Αντώνης Λαγαρίας


  1. Κυνήγι θησαυρού στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης

Ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης στην Пαλαιάπολη, και χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για κινητά Narratologies, το Φεστιβάλ προσκαλεί τους επισκέπτες να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση μέσω της τεχνολογίας με στόχο να ανακαλύψουν τις κρυμμένες πτυχές του αρχαίου τόπου.

Σε συνεργασία με τους Narratologies


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


Διοργάνωση
Αστική Mη Kερδοσκοπική Εταιρεία ΠΕΔIΟ ΤΕΧNΗΣ

σε συνεργασία με την γαλλική καλλιτεχνική κολλεκτίβα Strates


Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Βένια Σταματιάδη / Ελένη Αποστολοπούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Αντώνης Λαγαρίας

Υπεύθυνος τεχνικός: Χρήστος Μπρίτο

Φωτογράφος: Αναστασία Γιαννάκη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ανζελίκα Καψαμπέλη
Τοπική ομάδα συντονισμού: Μανώλης Στεργίου, Ορέστης Χατζόπουλος


Διοργάνωση:

Το «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόσκληση σε Workshop Θεατρικής Γραφής 

Όταν το Θέατρο εμπνέεται από τη Ζωή 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του θεάτρου, 

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στο workshop θεατρικής γραφής, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 23.06 στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Θέρμων. 

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όσους αγαπούν το θέατρο και τη  συγγραφή να εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματικά γεγονότα της καθημερινής ζωής  και ειδήσεις της επικαιρότητας μπορούν να μεταμορφωθούν σε συναρπαστικές θεατρικές ιστορίες. 

Με αφορμή το θεατρικό κείμενο “λύκαινα” η συγγραφέας και σκηνοθέτις Γεωργία Πιερρουτσάκου  θα παραδώσει εργαστήρι δημιουργικής γραφής υπό τον τίτλο “Όταν το Θέατρο Εμπνέεται από τη  Ζωή”

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συνθέσουν μια ιστορία εμπνευσμένη από κάποιο θέμα της  επικαιρότητας και θα δημιουργήσουν μια σκηνή θεατρικού διαλόγου συνδυάζοντας πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία. 

Τι θα καλύψουμε: 

• Τεχνικές για τη μεταφορά καθημερινών εμπειριών στη σκηνή 

• Ανάπτυξη χαρακτήρων και διαλόγων βασισμένων σε αληθινά γεγονότα 

• Εργαλεία για τη δημιουργία αυθεντικών και συγκινητικών ιστοριών 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου εμπειρίας στη θεατρική γραφή. Είναι  μια ευκαιρία να εμπνευστούμε από τη ζωή, να ανακαλύψουμε νέες προοπτικές και να μοιραστούμε  τη δημιουργικότητά μας σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. 

Πληροφορίες για το Workshop: 

• Ημερομηνία: Κυριακή 23.06.2024 

• Ώρα: 12:00 - 15:30 

• Τοποθεσία: Παλιό Δημοτικό Σχολείο Θέρμων 

• Εισηγήτρια: Γεωργία Πιερρουτσάκου 

• Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν (περιορισμένος αριθμός θέσεων - είναι απαραίτητη η κράτηση) 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας  στο [email festival] ή τηλεφωνήστε στο [αριθμός τηλεφώνου Αντώνη]. 

Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί νέες θεατρικές εμπειρίες! Με εκτίμηση, 

Ένα Φεστβάλ στη Σαμοθράκη 

[τηλ. & email] 

Με τη στήριξη του EFFEA - European Festivals Fund for Emerging Artists


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟY 

Γυρίστε τη δική σας ταινία μικρού μήκους! 

Ένα εργαστήρι κινηματογράφου για παιδιά και έφηβους στα πλαίσια του ‘Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2024’. Υπό την καθοδήγηση του κριτικού κινηματογράφου Αντώνη Λαγαρία, θα ανακαλύψουμε τα βασικά στάδια της δημιουργίας μια ταινίας (σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ). Σε ομάδες, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν τις δικές τους κινηματογραφικές δημιουργίες μικρού μήκους οι οποίες θα παρουσιαστούν σε μια ειδική προβολή στο τέλος του φεστιβάλ. 

πότε; 21-24 Ιουνίου | 12 το μεσημέρι 

που; Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο 

για ποιους; Παιδιά και έφηβους +12ετών 

συμμετοχή / πληροφορίες: 6986278467 (Αντώνης) | samothrakifestival@gmail.com 

Παρουσίαση των ταινιών: 24 Ιούνη | 6 το απόγευμα  

Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο (είσοδος ελεύθερη)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">