Recents in Beach

Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα οξυμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του δήμου Μύκης στην ΠΕ Ξάνθης και η συζήτηση της στη βουλή


 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών 

Θέμα: Οξυμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης στην Π.Ε.  Ξάνθης 

Για ακόμα ένα καλοκαίρι αντιμέτωποι με το πρόβλημα της λειψυδρίας βρίσκονται οι  κάτοικοι των οικισμών του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης, ιδίως στον οικισμό του  Κενταύρου. Παρ’ όλο που το ΚΚΕ έχει αναδείξει το ζήτημα και στη Βουλή με σχετικές  παρεμβάσεις (1212/11.7.2017, 445/25.8.2023), το πρόβλημα κάθε χρόνο επανέρχεται  οξυμμένο σε διάφορους οικισμούς του Δήμου Μύκης, όπως για παράδειγμα πέρσι στη  Γλαύκη, ενώ φέτος από την αρχή του καλοκαιριού εμφανίζεται οξυμμένο στον οικισμό του  Κενταύρου. 

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2024 οι κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο  νερό, ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι.  

Το απαρχαιωμένο δίκτυο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεση κρατική  χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του  προβλήματος. Στο χρόνιο πρόβλημα συμβάλλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του  Δήμου Μύκης, η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων, η  υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων. 

Προφανώς, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων θέτουν ως  προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση ματωμένων  "πλεονασμάτων", τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών  εμφανίζεται και ο παραλογισμός σε μια περιοχή, όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και  πηγές να μην γίνονται τα αναγκαία έργα για να επιλυθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα  επιβίωσης, όπως αυτό του πόσιμου νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες περιφερειακών  και τοπικών διοικήσεων για τη μη δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας κρατικής  χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος. 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα  προβεί η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και  κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών του Δήμου  Μύκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό  χαμηλής τιμολόγησης, σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού. 

Ο Βουλευτής 

Δελής Γιάννης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Κ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΘ΄


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Επόμενη που θα συζητηθεί είναι η δέκατη πέμπτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 1173/25-6-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Κ.Ο. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» κ. Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Οξυμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του δήμου Μύκης στην ΠΕ Ξάνθης». 

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σπανάκης.

Κύριε Δελή, έχετε τον λόγο να θέσετε το ερώτημα. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με τη σημερινή ερώτηση του ΚΚΕ μεταφερόμαστε σε ένα πανέμορφο μέρος με θαυμάσιους ανθρώπους. Πάμε στην ορεινή Ξάνθη, εκεί όπου δυστυχώς για ένα ακόμα καλοκαίρι οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το πρόβλημα της λειψυδρίας, δεν έχουν νερό στα σπίτια τους, κύριε Υπουργέ. Μιλώ για τον Δήμο Μύκης στην Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης. Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξυμένο στον οικισμό του Κενταύρου. 

Κι αν δεν έχει αναδείξει το ΚΚΕ το ζήτημα αυτό στη Βουλή. Οι παρεμβάσεις του είναι από το 2017 ακόμα. Συνεχίστηκαν και το 2023. Ωστόσο το πρόβλημα δυστυχώς κάθε χρόνο επανέρχεται, είναι εδώ, οξυμένο όλο και περισσότερο σε διάφορους οικισμούς. Πέρσι ήταν, για παράδειγμα, στον οικισμό της Γλαύκης, φέτος είναι οξυμένο περισσότερο στον οικισμό του Κενταύρου. Και μην φανταστούμε ότι αυτοί οι οικισμοί έχουν λίγο πληθυσμό, το αντίθετο.

Πρόκειται, κύριε Υπουργέ, για μια απαράδεκτη κατάσταση, όπως και να τη δει κανείς, εν έτει 2024 οι κάτοικοι, οι άνθρωποι αυτής της περιοχής, να στερούνται το πόσιμο νερό, ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι εξαιτίας ενός απαρχαιωμένου δικτύου. Σκεφτείτε το εσείς, στο σπίτι σας, να μην έχετε μία ή δύο έστω ώρες νερό, τι πρόβλημα είναι αυτό. 

Αυτό βέβαια το πρόβλημα είναι που καθιστά και επιτακτική την ανάγκη να δοθεί άμεση κρατική χρηματοδότηση για να κατασκευαστούν όλα τα αναγκαία έργα για να λυθεί αυτό το ζήτημα, κύριε Υπουργέ, και να μην σέρνεται, όπως σέρνονται εδώ και χρόνια. 

Και να το πούμε αυτό δυστυχώς, αυτήν την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση που απαιτείται για να λυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα που σας περιγράφω των κατοίκων με το νερό, δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, δεν τη διεκδίκησαν αυτή τη χρηματοδότηση, όσο δυναμικά θα έπρεπε και με απαίτηση βέβαια, ούτε οι τοπικές ούτε οι περιφερειακές αρχές εκεί. 

Τη διεκδικούν όμως, τη διεκδίκησαν και συνεχίζουν να τη διεκδικούν -και πολύ καλά κάνουν- οι άνθρωποι εκεί, οι κάτοικοι οι απλοί, οι λαϊκοί με τις κινητοποιήσεις τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Σμίνθη, όπου είναι και η έδρα του Δήμου της Μύκης και το δημαρχείο της, όπου παρευρεθήκαμε εκεί αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, υποσχόμενοι μάλιστα να φέρουμε το πρόβλημα αυτό και στη Βουλή, πράγμα που γίνεται. 

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ, τι θα κάνετε, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ως Κυβέρνηση, ώστε με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη να δώσετε επιτέλους μια μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σύστημα υδροδότησης γι’ αυτά τα χωριά, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, με υγιεινό νερό, πόσιμο, φτηνό και σε ποσότητα βέβαια επαρκή για τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν εκεί. 

Σας ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σπανάκης.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ πάρα πολύ για το ερώτημά σας, αλλά θεωρώ ότι τραγικοποιείτε μια κατάσταση, που δεν είναι έτσι όπως την περιγράφετε, και κατά δεύτερον απαξιώνετε τις προσπάθειες και το σημαντικό έργο, τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, του Δημάρχου, της δημοτικής αρχής του Δήμου Μύκης. 

Ναι, η περιοχή αυτή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, όπως και κάθε περιοχή. Όμως δεν πρέπει να απαξιώνουμε, να υποβαθμίζουμε και να υποτιμούμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. 

Εγώ, αν θέλετε, για να σας τα απλοποιήσω λίγο τα ζητήματα, επειδή βλέπω ότι ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχετε κάνει για το συγκεκριμένο θέμα μια ερώτηση τον Ιούλιο του 2017, μια άλλη ερώτηση τον Αύγουστο του 2023 και μια άλλη ερώτηση τον Ιούνιο του 2024, θέλω να σας απαντήσω συνολικά και να σας πω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την μέρα που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει χρηματοδοτήσει τον Δήμο Μύκης με ποσό ύψους άνω των 14.700.000 ευρώ. Για υλοποίηση έργων ύδρευσης του δήμου έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 12.700.000 ευρώ. 

Και ξέρετε πάρα πολύ καλά, γιατί είστε έμπειρος στο Κοινοβούλιο, ότι οι πόροι ΚΑΠ μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο για κάλυψη οποιωνδήποτε επενδυτικών αναγκών. 

Πάμε τώρα να πούμε συγκεκριμένα πράγματα για τον Δήμο Μύκης. Από τους ΚΑΠ έτους 2023 κατανεμήθηκαν στον δήμο 400.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών, ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί και για το τρέχον έτος. Η περαιτέρω διαχείριση γίνεται με σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπως γνωρίζετε.

Από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» έχουμε χρηματοδότηση ύψους 450.000 ευρώ. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τρίτσης», ο Δήμος υλοποιεί ένα ακόμα έργο, «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Δήμου Μύκης», στον άξονα «Περιβάλλον», με ποσό χρηματοδότησης περίπου 7.200.000 ευρώ και πρωταρχικό στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δήμου, την προστασία της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. 

Έχουμε δύο υποέργα. Ακούστε: αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και κατασκευή νέων υδατοδεξαμενών οικισμών Εχίνου και Μελιβοίων του Δήμου Μύκης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.700.000 ευρώ. Το υποέργο αυτό συμβασιοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2023 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Άρα σήμερα που μιλάμε υπάρχουν έργα σε εξέλιξη στον συγκεκριμένο δήμο που αναφέρεστε. 

Αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Εχίνου και Μελιβοίων, αντικατάσταση πεπαλαιωμένων σωληνώσεων με σύγχρονους αγωγούς και πάρα πολλά άλλα, τα οποία γίνονται από το έργο αυτό. 

Επίσης δεύτερο υποέργο: επέκταση συστήματος τηλεμετρίας, έλεγχος διαρροών ύδρευσης στα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης, καταμέτρηση δεδομένων κατανάλωσης στον Δήμο Μύκης, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ. Το υποέργο αυτό δημοπρατήθηκε και βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του διαγωνισμού. 

Αντικείμενο είναι η εγκατάσταση νέων υποδομών, σύστημα τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού στα εσωτερικά δίκτυα διανομής πόσιμου ύδατος των κυριότερων οικισμών του Δήμου, μεταξύ των οποίων και του οικισμού Κενταύρου, που αναφέρεστε, καθώς και σε γεωτρήσεις, δεξαμενές, αντλιοστάσια, που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε προηγούμενες χρηματοδοτικές δράσεις και προγράμματα, ώστε να επιτυγχάνεται η συγκέντρωση των πληροφοριών από όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης σε κέντρο ελέγχου και η συνολική επεξεργασίας τους. 

Επιπλέον προβλέπεται αντικατάσταση υφιστάμενων υδρομέτρων κατανάλωσης από νέα, σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, με δυνατότητα ασύρματης αποστολής δεδομένων κατανάλωσης.

Κύριε συνάδελφε, ο Δήμος Μύκης έχει πολλές ιδιαιτερότητες, κυρίως λόγω του ότι εκτείνεται σε ορεινή περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του ανάγλυφου της περιοχής είναι δύσκολη η συντήρηση και προσέγγιση των πηγών ύδρευσης. Η υδροδότηση όμως των οικισμών γίνεται από πηγές νερού που η πλειονότητά τους βρίσκεται σε δύσβατες περιοχές. Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει και δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης.

Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ο Δήμος έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες μετά από μια σειρά σοβαρών, σωστών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, το 2023 στον οικισμό Κενταύρου ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέας δεξαμενής και διάταξη εξωτερικού υδραγωγείου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Βελτίωση-Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης οικισμών Δήμου Μύκης». 

Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία - Θράκη» 2014-2020 και είχε συνολικό προϋπολογισμό 1.854.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. 

Μέσω του έργου αυτού ο Δήμος προχώρησε και σε αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλους οικισμούς, όπως Θερμών, Πάχνης, Εχίνου, Ωραίου, Προσηλίου και Άλματος και άλλων οικισμών με στόχο τη βελτίωση και αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης των ως άνω οικισμών.

Επιπλέον με το έργο αυτό ο Δήμος ολοκλήρωσε τις απαραίτητες διαδικασίες για τη ρευματοδότηση του αντλιοστασίου του Οικισμού Κενταύρου και τονίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η ρευματοδότηση των αντλιοστασίων των Οικισμών Ζουμπουλίου, Αρναούτη και Προσηλίου. 

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ)

Κλείνω την πρωτολογία μου, λέγοντας ότι και σε επικοινωνία που είχα προσωπικά με τον Δήμαρχο Μύκης ήδη αυτή τη στιγμή προχωράει μελέτη ο Δήμος Μύκης -γιατί είναι μία πολύ σοβαρή δουλειά- και για την υπογειοποίηση του δικτύου ύδρευσης για τον συγκεκριμένο οικισμό που αναφέρετε στην ερώτησή σας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.

Ορίστε, κύριε Δελή, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν βρισκόταν εδώ ένας από τους ανθρώπους που ζουν εκεί ξέρετε τι θα σας έλεγε; Πόσες φορές να τα έχουμε ακούσει αυτά τα πράγματα; Αυτά τα έργα που εξαγγέλλονται, τα εκατομμύρια που «χορεύουν» συνεχώς; Το ερώτημα, όμως, είναι απλό και αμείλικτο, κύριε Υπουργέ: Και τότε γιατί δεν έχουν νερό σε αυτές τις περιοχές; Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, κρατάει χρόνια. 

Έρχεστε εδώ, μάλιστα, και αντί να αναγνωρίσετε το πρόβλημα λέτε ότι εμείς τραγικοποιούμε το ζήτημα. Σοβαρά; Πηγαίνετε λίγο μέχρι εκεί να δείτε, γιατί εμείς έχουμε πάει. Δεν έχουν νερό στα σπίτια τους, κύριε Υπουργέ, το καταλαβαίνετε; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό να μην έχουν νερό στα σπίτια τους οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά, που έχουν γερόντους;  Και έρχεστε και λέτε ότι τραγικοποιούμε το ζήτημα; Το θέμα του καταλογισμού των ευθυνών και στις τοπικές αρχές -τις οποίες υπερασπιστήκατε εδώ- δεν το σχολιάζω, γιατί τους θεωρούμε και αυτούς συνυπεύθυνους στην υλοποίηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής με εσάς.

 Συνεχίζω, λοιπόν. Μιλάμε, κύριε Πρόεδρε, για τον πολυπληθέστερο ορεινό Δήμο της χώρας. Πάνω από δεκαέξι χιλιάδες άνθρωποι ζουν εκεί σε εξήντα οικισμούς, σε μια έκταση εξακοσίων είκοσι έξι χιλιάδων στρεμμάτων. Ξέρετε τι κάνουν πολλοί άνθρωποι από αυτούς, πολλές οικογένειες; Καταφεύγουν σε ατομικές πηγές ύδρευσης, τις λεγόμενες υδρομαστεύσεις, με όποιον κίνδυνο μπορεί να έχουν αυτές για την υγεία τους. 

Εν τω μεταξύ, για την ένταση του προβλήματος και για το χρόνιο, βεβαίως, του προβλήματος συμβάλλει και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Μύκης για το οποίο είναι υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο η δική σας. Για παράδειγμα, στον Δήμο Μύκης αντί να υπηρετούν εβδομήντα πέντε εργαζόμενοι υπηρετούν μόνο τριάντα πέντε, ούτε οι μισοί, δηλαδή. 

Άλλα προβλήματα είναι η διάλυση πρακτικά του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών -το ΙΓΜΕ-, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων που και αυτή όταν γίνεται, γίνεται με καθυστέρηση. Και βεβαίως, η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων. Ξέρετε, η Διεύθυνση Υδάτων Καβάλας, όπου κατατίθενται οι αιτήσεις για γεωτρήσεις, λέει ότι για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των δήμων και των φορέων της περιοχής, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, θα χρειαστούν πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια για να εγκριθεί μία άδεια γεώτρησης, κύριε Υπουργέ. Για αυτά τα πράγματα μιλάμε. 

Θέλω να αναφερθώ λίγο στο ιστορικό. Το 2017 ο κ. Φάμελλος -Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τότε- λέει ότι το πρόβλημα δεν μας αφορά. Το ζήτημα της υδροδότησης είναι, λέει, ζήτημα που αφορά τους δήμους και πετάει το μπαλάκι από την Κυβέρνησή του. Συνεχίζουμε το 2022 -επί δικής σας τωρινής Κυβέρνησης, στην προηγούμενη, βεβαίως θητεία- όπου αναγγέλλεται από τον προκάτοχό σας Υφυπουργό τον κ. Πέτσα ότι γίνεται ένα έργο ύδρευσης 7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τον Απρίλιο του 2022. 

Είμαστε στο 2024, μπαίνει Ιούλιος και νερό δεν έχουν. Και βεβαίως, το 2023 το Υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα με την υπογραφή του κ. Σταϊκούρα -για τις ευθύνες των τοπικών αρχών, όπως λέγαμε προηγούμενα- λέει ότι σας γνωρίζουμε, απαντώντας στην πρόσφατη ερώτησή μας, την περσινή, τον Αύγουστο λέει ότι σας γνωρίζουμε -απαντάει σε εμάς- ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα από τον Δήμο Μύκης για τη χρηματοδότησή του ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα χρηματοδότησής του, επιβεβαιώνοντας δηλαδή αυτά που λέμε εμείς.

Και βεβαίως, παρακάτω συνεχίζουμε, σας είπα για τη Διεύθυνση Υδάτων της Καβάλας. Μιλάμε, δηλαδή, για μια συνεχιζόμενη κοροϊδία, κύριε Υπουργέ. Μιλάμε για ένα διαρκή εμπαιγμό. Οι λέξεις που λέω είναι πολύ μετριοπαθείς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και βαρύτεροι χαρακτηρισμοί. Και μάλιστα σε μια περιοχή -αυτό είναι το εξωφρενικό, κύριε Πρόεδρε- όπου τα νερά είναι άφθονα, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πλούσιος, οι πηγές είναι άφθονες. Σκεφτείτε σε μια τέτοια περιοχή να μην έχουν οι άνθρωποι νερό στο σπίτι τους. Σκεφτείτε τον παραλογισμό, που βεβαίως δεν είναι παραλογισμός, γιατί και η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχουν άλλες προτεραιότητες. Την ίδια στιγμή που εκεί δεν γίνονται τα έργα για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι νερό, την ίδια στιγμή στην ίδια περιοχή επιδοτούνται αδρά επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διάφορες άλλες στην ίδια περιοχή. Η δική σας Κυβέρνηση στέλνει μία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, δίνοντας κάθε μέρα μισό εκατομμύριο ευρώ. Βεβαίως, να μην μιλήσουμε για τα 21 δισεκατομμύρια που δώσατε μόνο τα τελευταία τρία χρόνια για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ. Άλλες είναι οι προτεραιότητές σας για τους ανθρώπους εκεί, για τις ανάγκες τους αυτές της βασικές. Τους λέτε ότι θα περιμένουν, τους λέτε για τα έργα που θα χρειαστούν μελέτες. Φέξε μου και γλίστρησα. και έργα ξένων για κλείσιμο.

Είναι φανερό, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι μονόδρομος για τους ανθρώπους εκείνης της περιοχής -και καλά κάνουν- και έχουν ήδη ξεκινήσει τους αγώνες, για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.

Αυτό που έχουμε να τους πούμε εμείς και από εδώ, από το Βήμα της Βουλής, είναι ότι θα είμαστε στο πλευρό τους.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δελή.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, έχετε κάθε δικαίωμα να διατυπώνετε την άποψή σας, την επιχειρηματολογία σας, αλλά και εγώ έχω το δικαίωμα να δίνω ξεκάθαρες απαντήσεις και φυσικά, να βάλω ένα στοπ σε γεγονότα που εσείς περιγράφετε και δεν ισχύουν.

Για παράδειγμα τώρα που μιλάμε, σήμερα που μιλάμε, 28 Ιουνίου 2024, ο Οικισμός Κενταύρου είπατε ότι δεν έχει νερό. Σας απαντώ: Αυτό το οποίο λέτε στην αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ψέματα, γιατί ο Οικισμός Κενταύρου σήμερα έχει κανονικά νερό και μάλιστα, η δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος, οι υπηρεσίες του δήμου προχωρούν και σε εκπόνηση μελέτης, ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα και το πρόβλημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως, είναι διαφορετικό να λέτε ότι υπάρχουν σπίτια χωρίς νερό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Τα σπίτια στον Οικισμό Κενταύρου έχουν κανονικά νερό. Άρα, παρακαλώ πολύ να σταματήσουμε…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ μην διακόπτετε. Δεν σας διέκοψε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Επειδή με ακούν, γι’ αυτό το λέω.

Μάλιστα, να σας ενημερώσω -και θα χαρώ να έρθετε μαζί μας- ότι με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Θοδωρή Λιβάνιο, και πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης, θα είμαστε στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και θα επισκεφτούμε δήμο, δήμο. Θα χαρώ να πάμε και παρέα να δούμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κύριε Δελή, δεν θα σας το πω άλλη φορά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Πάμε, όμως, στην απάντηση. Στην πρωτολογία μου αναφέρθηκα σε έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τον δήμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων υδροδότησης των οικισμών. Η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθούν από κοντά και ενισχύουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες όλων των δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο ορεινός Δήμος Μύκης που συζητάμε σήμερα.

Για τον Δήμο Μύκης θέλω να σας πω και τα εξής έργα: καλλιέργεια πηγής στην περιοχή του Δημαρίου και μεταφορά του νερού για την ενίσχυση δικτύων ύδρευσης Μελιβοίων και Εχίνου, με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 2014-2020» και θα μεταφερθεί στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 2021-2027». Το έργο συμβασιοποιήθηκε 6 Οκτωβρίου 2023. Προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. 

Αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός μιας διάταξης εξωτερικού υδραγωγείου που θα ενισχύει την τροφοδοσία των υφιστάμενων δεξαμενών των οικισμών Μελιδίων και Εχίνου, εκμεταλλευόμενοι μια φυσική πηγή η οποία εντοπίστηκε δυόμισι χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού Δημαρίου.

Δεύτερον, να αναφέρω το έργο για την προμήθεια και εγκατάσταση τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών για την παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης δώδεκα οικισμών του Δήμου Μύκης. Με απόφαση του Περιφερειάρχη το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1.800.000 ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια, η εγκατάσταση και το να τεθεί σε λειτουργία σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ανίχνευσης των υφιστάμενων διαρροών των δικτύων ίδρυσης δώδεκα οικισμών του Δήμου Μύκης, μεταξύ των οποίων και του οικισμού Κενταύρου.

Τρίτον, να αναφέρω και το έργο για τις εργασίες συντήρησης και ηλεκτροδότησης αντλιοστασίου πηγής στη περιοχή Ταρισέ του οικισμού Κενταύρου, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε και αναμένεται η σύνδεση των εγκαταστάσεων του αντλιοστασίου με το δίκτυο χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών, κύριε συνάδελφε, αξιοποιώντας διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, στηρίζει έμπρακτά την τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να δρομολογήσει αναπτυξιακά κοινωνικά και άλλου είδους έργα, ώστε να επωφεληθεί και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής κάθε κατοίκου, κάθε δημότη, κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υφυπουργό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">