Ενώ για πολλοστή φορά η Τουρκία αμφισβητεί ανοικτά τη νήσο Ζουράφα και το ελληνικό FIR, δεσμεύοντας, σύμφωνα με πληροφορίες σε ελληνικά ΜΜΕ, περιοχές για εκπαιδευτικές βολές των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, S-400, στο φως της δημοσιότητας έρχονται πληροφορίες για συζητήσεις με την Ουάσιγκτον περί επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς, F-35. Ενα πανάκριβο οπλικό σύστημα, το οποίο θα αγοράσει και η Ελλάδα, με το «σκεπτικό» ότι θα δώσει υπεροπλία στη χώρα, στους ουρανούς του Αιγαίου.
Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», σε δημοσίευμά της, με τίτλο «Ψάχνουν φόρμουλα για τα F-35 – Ζυμώσεις στην Ουάσιγκτον μετά το τηλεφώνημα Τραμπ – Ερντογάν, για να ξαναμπεί στο παιχνίδι η Τουρκία», μετά από μια «τετραετία ανεπιτυχών προσπαθειών άρσης των κυρώσεων CAATSA -μέσω κάθε είδους δημιουργικών προτάσεων προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Τουρκία εστιάζει τώρα τη στρατηγική της στον Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενη οφέλη για τις ΗΠΑ, τόσο οικονομικά όσο και εθνικού συμφέροντος.
»Λίγα 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν, άρχισαν να διακινούνται στην Ουάσιγκτον πληροφορίες πως ήδη αναζητούνται τρόποι και εξετάζονται σενάρια για να καταστεί νομικά και πολιτικά εφικτή –αν και όταν το αποφασίσει ο πρόεδρος- η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για την κατοχή των ρωσικών συστημάτων S-400. Σε αυτό το πλαίσιο, φέρεται να εξετάζεται μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο καταστροφής τμήματος των συστημάτων, έτσι ώστε να καταστούν μη λειτουργικά».
Πάντως, «με το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που θα ξεκλείδωνε εξελίξεις και για τα F-35 δεν συμφωνούν οι πάντες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε μια τελική απόφαση θα προσμετρηθούν οι σοβαρές αντιδράσεις του Ισραήλ και θα ληφθούν επίσης υπόψη και οι ανησυχίες της Ελλάδος για ενδεχόμενη απώλεια του ποιοτικού πλεονεκτήματός της στον αέρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να μην έχει λάβει, επί του παρόντος, καμιά οριστική απόφαση και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχει ζητήσει να διασταυρωθούν τα επιχειρήματα και τα λεγόμενα του Ερντογάν».
Η «αποβολή» της Τουρκίας
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία βγήκε εκτός του προγράμματος των F-35 (παρήγαγε τμήματά του) και απαγορεύτηκε να της πουληθούν τέτοια μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία είχαν ήδη κατασκευαστεί γι’ αυτήν, κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Θεωρείτο αναμενόμενο ότι η Αγκυρα θα ανακινούσε το θέμα άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου. Οι όποιες εξελίξεις σημειωθούν στο εξής, θα είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που θα διαμορφωθούν μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας.
Κατά την πρώτη θητεία Τράμπ, σε αρκετά σημεία συνέκλιναν οι θέσεις Τραμπ – Ερντογάν. Ωστόσο, και τότε, καθοριστικό ρόλο σε αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ έπαιξαν οι εχθρικές διαθέσεις που υπήρχαν -και συνεχίζουν να υφίστανται- ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον Ερντογάν. Το ίδιο και τώρα, εκτιμάται ότι ο ισραηλινός παράγων θα παίξει ρόλο και στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Από τη μεριά της, ωστόσο, η Αθήνα συμπεριφέρεται ως παρατηρητής των εξελίξεων, που πάντως αφορούν άμεσα στην Ελλάδα, επαφίοντας όλες τις τις ελπίδες σε άλλους «παίκτες».
Ανοικτή αμφισβήτηση
Ανεξαρτήτως των «παζαριών» Ουάσιγκτον – Αγκυρας, η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, «Δημοκρατία», συνεχίζει να χρησιμοποιεί το θεωρούμενο ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα, S-400, του οποίου, ως γνωστόν, η αγορά στάθηκε το πρόσχημα για να τα «σπάσουν» οι ΗΠΑ με την Τουρκία και να «αποβληθεί» από το πρόγραμμα του F-35. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μέχρι πρόσφατα στην Τουρκία συνεχιζόταν η παραγωγή τμημάτων του αεροσκάφους της αμερικανικής εταιρείας – παγκόσμιου κολοσσού, Lockheed Martin.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ερντογάν, «κατά τρόπο προκλητικό και άκρως απειλητικό απέναντι στην ελληνική κυριαρχία και την ύπαρξη και λειτουργία του FIR Αθηνών, για δεύτερη φορά από τις αρχές του 2025 και τις παραμονές της επικοινωνίας Τραμπ – Ερντογάν εκτέλεσε μέχρι τις 21 Μαρτίου 2025 επιχειρησιακές βολές S-400. Τα επίσημα και ενυπόγραφα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και παρανοήσεις».
Ειδικότερα, η Τουρκία «εξέδωσε τρεις διεθνείς αγγελίες για εκτέλεση επιχειρησιακών βολών S -400 (GUNFIRE) σε τρεις περιοχές. Η πρώτη για την περιοχή της Ζουράφας, η δεύτερη για περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και η τρίτη στην περιοχή της Αττάλειας. Με τις τουρκικές επιχειρήσεις η Τουρκία με τους S-400 δοκιμάζει τις δυνατότητες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε εκτέλεση επιχειρήσεων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, φτάνοντας μέχρι τη Συρία, με αποτέλεσμα ελληνικές επιχειρήσεις των Ε.Δ. και ειδικά της Π.Α. να καθίστανται προβληματικές και ανεπαρκείς για διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων σε Ελλάδα και Κύπρο».
Για πολλοστή φορά στη Ζουράφα
Αναλυτικότερα, «για τη βολή S-400 στην περιοχή της Ζουράφας επισημαίνονται τα ακόλουθα, όπως αυτά αναγράφονται και περιλαμβάνονται σε επίσημα ελληνοτουρκικά έγγραφα. Η Αγκυρα εξέδωσε τη διεθνή αγγελία Α 0975/25 με την οποία ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει βολή S-400 μέχρι το ύψος των 51.000 ποδών σε περιοχή που καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία της ελληνικής βραχονησίδας Ζουράφα. Η περιοχή αυτή εισέρχεται και εντός του FIR Αθηνών.
»Με την ενέργειά της αυτή η Τουρκία αμφισβητεί στην πράξη και με στρατιωτικά μέσα στην ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα και το FIR Αθηνών, και τούτο διότι αποκλειστική αρμοδιότητα έκδοσης αγγελιών για το FIR Αθηνών έχει αποκλειστικά και μόνον η Ελλάδα, βάσει αποφάσεων του ICAO, ενώ αμφισβητεί στην πράξη και την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή της Ζουράφας, αρμοδιότητας του ΟΗΕ, που απαγορεύει σε μια χώρα κατάληψη κυριαρχίας άλλης χώρας.
»Η Ελλάδα αντέδρασε υποτονικά και εξέδωσε τη διεθνή αγγελία Α0867/25, με την οποία ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι μέρος της περιοχής της τουρκικής βολής S-400 καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α 0867/25 ως τεκμήριο και προς άρση κάθε παρερμηνείας, επισημαίνονται τα ακόλουθα: Στην κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας η κυβέρνηση οφείλει σε πρώτο στάδιο να προσφύγει στον ΟΗΕ, γεγονός που δεν πράττει, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποδοχή των τουρκικών θέσεων ότι πλείστες βραχονησίδες του Αιγαίου και η Ζουράφα δεν είναι ελληνικές. Η Τουρκία όχι μόνο δεν τροποποίησε την περιοχή για να μην καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, αλλά απάντησε στην Ελλάδα ότι η περιοχή στη Ζουράφα κείται αποκλειστικά εντός του FIR Κωνσταντινούπολης που, σύμφωνα με τον ICAO και τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, αποτελεί τουρκική κυριαρχία».
Στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου
Οσν αφορά τη δεύτερη τουρκική δοκιμή βολής S-400 «εκτελείται σε περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα 51.000 πόδια. Η περιοχή της τουρκικής βολής εισέρχεται περίπου 12 ν.μ. εντός του FIR Αθηνών σε διεθνή θάλασσα, μετατρέποντας τη διεθνή θάλασσα σε τουρκική επικράτεια/κυριαρχία, και ταυτόχρονα κατακερματίζεται και καθίσταται ανύπαρκτο το FIR Αθηνών. Στην πράξη η ενέργεια αυτή της Τουρκίας προέκυψε εκ του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν διασφάλισε τα όρια του FIR Αθηνών μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και επέτρεψε στην Τουρκία να μετατρέψει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου σε τουρκική κυριαρχία και δεν διασφάλισε και τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή αυτή. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος οριοθέτησης της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, και τούτο διότι με την ανοχή της Ελλάδας η Τουρκία όρισε 12 ν.μ. ως χωρικά ύδατα μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου, με αποτέλεσμα η ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου να καθίσταται μηδενική και ανύπαρκτη.
»Η Ελλάδα ενημέρωσε την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου της βολής S-400 εισέρχεται στο FIR Αθηνών και καταλαμβάνει τμήμα της διεθνούς θάλασσας μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου. Η Τουρκία απάντησε επισημαίνοντας δύο βασικά σημεία σε βάρος της Ελλάδας. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι η Τουρκία απάντησε στην Ελλάδα ότι η περιοχή των τουρκικών βολών Ρόδου – Καστελόριζου κείται αυστηρά εντός του FIR Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί, σύμφωνα με τον ICAO, τουρκική επικράτεια/κυριαρχία. Το δεύτερο και εξόχως επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα, Ελλάδα, ICAO, IMO και ΟΗΕ, ότι το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης είναι πλασματικό και χωρίς νομική βάση υπαιτιότητι της Ελλάδας».
Ανατολική Μεσόγειος
Σχετικά με την τρίτη περιοχή βολών S-400 «εκτελείται στην περιοχή της Αττάλειας και καλύπτει μεγάλο μέρος της θαλάσσιας περιοχής του FIR Λευκωσίας, Ομως από το 1978 το βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας έχει μετατραπεί σε FIR ERCAN, δηλαδή την περιοχή ελέγχουν οι Τ/Κ, και τούτο διότι καμιά ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση από το 1978 δεν φρόντισε να το ανατρέψει, με αποτέλεσμα να έχει νομιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ κατά παράβαση του ICAO.
»Με τις βολές δοκιμών S-400 η Τουρκία, σε συνδυασμό και με άλλα οπλικά συστήματα, καθιστά προβληματικές και ανεπαρκείς τις επιχειρήσεις αεροσκαφών F-16 Rafale και μελλοντικά F-35 από Ελλάδα και Ισραήλ».
ΠΗΓΗ: neostrategy.gr
0 Σχόλια