Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε ότι στην διεθνή σκηνή επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Ασκώντας κριτική και στην ΕΕ για την συνολική της στάση.
Έντονη κριτική σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ άσκησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Στρασβούργο, καλώντας σε επιστροφή στη διπλωματία και σε ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δυτικών Βαλκανίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την παγίωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης όπου κυριαρχεί «το δίκαιο του ισχυρού» και όχι η συνεργασία των εθνών. Παράλληλα, προειδοποίησε για τις συνέπειες της διεθνούς αδράνειας απέναντι στις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και την κρίσιμη κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Όπως επισήμανε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Ρωσία επιλέγουν πλέον τη στρατιωτική ισχύ αντί για τη διπλωματία ως μέσο επίλυσης των διαφορών, γεγονός που οδηγεί σε κλιμάκωση της αποσταθεροποίησης σε περιοχές όπως η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος και η Συρία.

0 Σχόλια