Recents in Beach

Ουάσιγκτον προς Αθήνα: Βρείτε τα με τον Ερντογάν

 


Μυστική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να τα βρουν Μητσοτάκης και Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον, υπό καθεστώς πλήρους μυστικότητας, δρομολογεί πρωτοβουλία για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, με στόχο το διεθνές Δικαστήριο. Ολα αυτά, ενώ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υφίσταται τη μια ήττα κατόπιν της άλλης, με αποτέλεσμα η χώρα ολοένα περισσότερο να δορυφοριοποιείται – φινλανδοποιείται στο άρμα της Τουρκίας.

Η ακινησία σε κρίσιμα θέματα ή ακόμα και οι εθνικές ήττες, διαδέχονται η μια την άλλη. Η πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει παγώσει από πέρυσι το καλοκαίρι, εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων, ακόμα και με την απειλητική εμφάνιση τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η σταδιακή είσοδος της Τουρκίας στις δομές της «ευρω-άμυνας», υπό την εμμονή των «συμμάχων» Ευρωπαίων. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, αποδεικνύεται μια τρύπα στο νερό. Οι ερωτοτροπίες του δήθεν στενού «συμμάχου» από την Ανατολική Λιβύη, «στρατάρχη» Χάφταρ, με την Τουρκία. Σε όλα αυτά ήλθε το «άδειασμα» του – υποτιθέμενου – πλέον στενού συμμάχου στην Ανατολική Μεσόγειο, της Αιγύπτου, στην περίπτωση της Μονής Σινά. Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα πάμπολλα Βατερλώ της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσχερές κλίμα, στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να καλλιεργεί τις ψευδαισθήσεις της πολιτικής των «ήρεμων υδάτων», είναι απορίας άξιον τι είδους «πρωτοβουλία» είναι αυτή που φέρονται να θέλουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ και με ποιους στόχους. Πόσο μάλλον, όταν ο Τραμπ «φίλο» ανεβάζει τον Ερντογάν, και ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα «στρατηγικό σύμμαχο» τον κατεβάζει.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση στα εθνικά θέματα – εξωτερική πολιτική είναι πολύ χειρότερη από όσο φαίνεται. Οπως επισημαίνει σε άρθρο της στην εφημερίδα το «Βήμα» η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και γενική διευθύντρια του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, «η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει εσωστρεφής. Ποντάρει περισσότερο στην εσωτερική επικοινωνία παρά στην ουσία, παρουσιάζοντας μικρές επιτυχίες ως μεγάλες και μεγάλα προβλήματα ως μικρά. Όσο εξωραϊσμένα κι αν παρουσιάζονται κάποια οικονομικά ή πολιτικά στοιχεία, το ελληνικό κράτος φαίνεται αποδυναμωμένο. Ως φυσική συνέπεια, χάνει συμμάχους».

Μυστική διπλωματία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, δρομολογείται αμερικανική πρωτοβουλία που στόχο έχει να φέρει την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου.

Εως τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει αυτή την είδηση. Η ΝΔ η οποία όταν ήταν στην αντιπολίτευση εκόπτετο δήθεν για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και την κατηγορούσε για «μυστική διπλωματία», τώρα αποδεικνύεται ότι είναι ο πρώτος διδάξας των παρασκηνιακών, αδιαφανών διεργασιών, ερήμην του ελληνικού λαού, στα πλέον κρίσιμα θέματα εθνικής σημασίας.

Με «ραβασάκι» η νέα πρέσβης των ΗΠΑ

Το αμερικανικό σχέδιο, πάντως, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, όμως εμπεριέχει άκρως προβληματικές παραμέτρους και δημιουργεί σειρά εύλογων ερωτημάτων. Η υλοποίησή του προγραμματίζεται για την περίοδο που θα ακολουθήσει την έγκριση του διορισμού της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, και την άφιξή της στη χώρα μας.

Τις βασικές συνιστώσες της ιδέας έχει αναπτύξει σε συνομιλητές του στην Ουάσιγκτον ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για ειδικές αποστολές, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, χωρίς, ωστόσο, να έχει εισέλθει σε λεπτομέρειες ως προς την υλοποίησή της. Ο ίδιος φέρεται να έχει ήδη συζητήσει το θέμα τόσο με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ, όσο και με την Κ. Γκίλφοϊλ.

Η πρέσβης που τοποθέτησε ο Τραμπ στην Ελλάδα, γνωστή, εκτός των άλλων,για τη σχέση της παλαιότερα με τον υϊό Τραμπ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρεσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν θα αναλάβει τα καθήκοντά της πριν από το φθινόπωρο, καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τον προγραμματισμό της ακρόασής της στη Γερουσία. Είναι εμφανές, ωστόσο, ότι η Κ. Γκίλφοϊλ, ερχόμενη στην Ελλάδα, θα κομίσει συγκεκριμένο «ραβασάκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δεν φημίζεται για τις … αντιστάσεις της σε εξωτερικές πιέσεις. Πόσο μάλλον, όταν ακόμη το μέγαρο Μαξίμου δεν έχει βρει προσβάσεις στον Λευκό Οίκο. Στο τέλος του Ιουνίου αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στην Αθήνα το Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας, Τζόσουα Χακ, διπλωμάτης, ο οποίος κατέχει τη θέση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και θεωρείται καλός γνώστης των ελληνικών ζητημάτων.

Το αμερικανικό σχέδιο

Αν και το ακριβές περιεχόμενο των ενδεχόμενων ελληνο-τουρκικών συνομιλιών, σημειώνει η «Καθημερινή», δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, οι πρώτες σκέψεις της αμερικανικής πρωτοβουλίας φαίνεται πως περιλαμβάνουν την έναρξη μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση της διεθνούς διαιτησίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Δεν είναι, προς το παρόν, σαφές εάν και σε ποιο βαθμό η Άγκυρα έχει επισήμως ενημερωθεί για το σχέδιο. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κ. Μπαράκ φέρεται να έχει λάβει γνώση, μπορεί κανείς ευλόγως να υποθέσει ότι η τουρκική πλευρά έχει ήδη πληροφορηθεί. Εκτιμάται ότι, βάσει της διπλωματικής κινητικότητας και εγρήγορσης που έχει επιδείξει από την ανάληψη των καθηκόντων του έως σήμερα ο κ. Μπαράκ στην προώθηση των τουρκικών επιδιώξεων, η εμπλοκή του, αναπόφευκτη σε περίπτωση υλοποίησης μιας τέτοιας ιδέας, θα κλίνει την πλάστιγγα υπέρ της Άγκυρας, γεγονός που θα αποτελέσει «αγκάθι» για την Αθήνα.

Ο Ρ. Γκρενέλ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπηρεσιακός επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών και ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ, διεκδίκησε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν αυτή δοθεί στον Μάρκο Ρούμπιο. Να σημειωθεί ότι διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Το σχήμα Γκρενέλ – Φιντάν – Μπαράκ διαμορφώνει, χωρίς αμφιβολία, έναν εξαιρετικά ισχυρό άξονα επιρροής.

https://neostrategy.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">