Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί πολύ.
● «Θα ήταν καλό για την Ελλάδα να σκεφτεί λίγο περισσότερο την δικαιοσύνη μιας αναδιανομής του πλούτου». ● «Την κρίση στην Ελλάδα δεν πλήρωσαν τελικά απαραιτήτως αυτοί που την προκάλεσαν» ● «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρέπει τους καρπούς της σποράς του Αλέξη Τσίπρα» ● «Το κόστος που προκάλεσε η Ελλάδα για συνολικά τον χώρο της Ευρωζώνης ήταν ελάχιστο».
Το καλοκαίρι του 2015 ο Μάρτιν Σούλτς ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ενεργό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Deutsche Welle, Δείχνει να θυμάται σε όλες τους τις λεπτομέρειες τα γεγονότα εκείνων των εβδομάδων και μηνών. Έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και συνεχίζει να παρακολουθεί -όπως δείχνουν τα λόγια του- τα όσα συμβαίνουν και σήμερα στη χώρα μας.
«Αυτά που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια κλόνισαν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε θεμελιώδεις αξίες. Είναι καλό που υπάρχει μια σχετική οικονομική ανάκαμψη και όπως συχνά συμβαίνει στην πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρέπει τους καρπούς της σποράς του Αλέξη Τσίπρα, η οποία φυσικά ήταν συνδεδεμένη με πολύ μεγάλες θυσίες».
Όταν η οικονομία «πάει καλά»
Σωτηρία της Ευρωζώνης
Ο ίδιος είχε μια πολύ καλή εικόνα για τα προβλήματα στην Ελλάδα και αυτό που παραδέχεται, είναι ότι για την κρίση δεν πλήρωσαν τελικά απαραιτήτως αυτοί που την προκάλεσαν. Το ζητούμενο όμως τη δεδομένη στιγμή ήταν να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ενότητα της Ευρωζώνης.
«Υπήρχαν φυσικά πολλά ελλείματα στην Ελλάδα. Η φορολογική ηθική ήταν ανύπαρκτη. Έβλεπα πάμπλουτους Έλληνες να αγοράζουν τα πιο ακριβά διαμερίσματα στο Βερολίνο σε μια εποχή που η χώρα είχε γονατίσει. Εγώ ήμουν ενάντιος εξαιτίας και οικονομικών λόγων. Ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έστελνε στην παγκόσμια κοινή γνώμη το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διασπαστεί. Ποια θα ήταν η επόμενη χώρα; Η Ιταλία είχε και έχει ακόμα ένα δημόσιο χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ. Αν ξεκινούσε η κερδοσκοπία σε βάρος της Ιταλίας θα κατέληγε σε μεγάλη καταστροφή. Έπρεπε να διαφυλάξουμε τη νομισματική ένωση. Και για να είμαστε ειλικρινείς, το κόστος που προκάλεσε η Ελλάδα για συνολικά τον χώρο της Ευρωζώνης ήταν ελάχιστο».
Ο Σουλτς ήταν από τότε υποστηρικτής της ιδέας των ευρωομολόγων και νιώθει δικαιωμένος που αυτή η λογική κέρδισε έδαφος, έστω και με άλλο χαρακτηρισμό τόσο μετά την πανδημία όσο και τώρα με το πρόγραμμα δανεισμού για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Υπογραμμίζει ακόμα τον ρόλο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επίσης τάχθηκε με όλες του τις δυνάμεις υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Τι τρέφει την Ακροδεξιά;
Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια με την ακροδεξιά να είναι πολύ πιο ισχυρή. Τι κατάληξη θα είχε μια αντίστοιχη κρίση στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον; «Νομίζω ότι η άνοδος της ακροδεξιάς έχει να κάνει και με τις κρίσεις. Γιατί στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, συνολικά μέσα στην χρηματοπιστωτική κρίση προέκυψε μια υποχώρηση της αλληλεγγύης που συνοδεύτηκε και από την σχετική ρητορική. ‘'Τι δουλειά έχουμε εμείς με τους Έλληνες; Γιατί να απειλείται η σύνταξή μου εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα"»;
Ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση για τον μέσο Γερμανό
Αυτό δε συνέβη μόνο στη Γερμανία, αλλά και στη Γαλλία και αλλού. Ξαφνικά βρέθηκαν στα πάνω τους αυτοί που αμφισβητούσαν την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούσαν να υπάρξει πάλι επιστροφή στο εθνικό κράτος. Αλλά όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής «κανένας Γερμανός φορολογούμενος δεν χρειάστηκε να δώσει ένα ευρώ για την Ελλάδα. Δώσαμε εγγυήσεις. Και οι πόροι από τα προγράμματα που κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα, πήγαν σε επενδύσεις από τις οποίες επωφελήθηκαν και γερμανικές επιχειρήσεις. Τελικά καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη και την οικονομία της Ελλάδας, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο κανένας Γερμανός φορολογούμενος. Αλλά δυστυχώς δημιουργήθηκαν άλλες εντυπώσεις, που έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά».
Ακολούθησαν και άλλες κρίσεις. Η πανδημία και ο πόλεμος, και κάθε φορά που διαφαινόταν ένα συναίσθημα ανακούφισης προέκυπτε κάτι καινούριο. Ο φόβος των πολιτών μεγάλωνε και αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι ακροδεξιοί λαϊκιστές. Το «πλεονέκτημα των ακραίων λαϊκιστών είναι ότι με τις θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδουν μπορούν και προσφέρουν απλοϊκές λύσεις σε ζητήματα και διαδικασίες που είναι εξαιρετικά περίπλοκα και προκαλούν φόβους στοχεύοντας πάντα το συναίσθημα. Έχουν για όλα μια εξήγηση, αλλά ποτέ μια λύση».
Το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας
Ο πολιτικός που το 2017 ήταν υποψήφιος καγκελάριος του SPD παραδέχεται ότι η κατάσταση για το κόμμα του δεν είναι τόσο ρόδινη. Θεωρεί όμως σωστή την αλλαγή γενεών που συντελείται σήμερα στη σοσιαλδημοκρατία υπό τον πρόεδρο του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ. Ο ίδιος ο Σουλτς είναι σήμερα πρόεδρος του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, έχει αποσυρθεί από την «καθημερινή πολιτική» και βλέπει αυτή τη νέα ομάδα με την πλειοψηφία των γυναικών σε υπουργικές θέσεις ως το μέλλον του SPD.
Θυμίζει επίσης ότι οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ισπανία και η Βρετανία, ενώ συμμετέχουν σε συνασπισμούς στην Γερμανία, στην Αυστρία ή στην Πολωνία απέναντι σε ισχυρά ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά τη γνώμη του, οι οφείλουν να δείχνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση επειδή λόγω DNA, είναι η πολιτική δύναμη των εναλλακτικών λύσεων και όχι των αντιθέσεων και του «άσπρου-μαύρου». Αυτή η συγκρουσιακή λογική οδηγεί τις χώρες στην καταστροφή, όπως επισημαίνει.
0 Σχόλια