Recents in Beach

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με προοδευτικό σχέδιο απέναντι στην «άγνοια» Μητσοτάκη


 Εντατικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πριν την παρουσίαση του σχεδίου για μια προοδευτική Ελλάδα

«Στο φουλ» οι μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα για μια προοδευτική διέξοδο από τη δυστοπία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ρυθμοί τις τελευταίες μέρες στην Κουμουνδούρου είναι εντατικοί. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τη Δευτέρα, από το πρωί, οι συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν συνεχόμενες και παράλληλες και είχαν στόχο την καλύτερη προετοιμασία για την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου στην 89η ΔΕΘ.

Οι τελικές διεργασίες και όλες οι λεπτομέρειες έχουν τεθεί επί τάπητος μετά και τις δεκάδες συναντήσεις που είχαν προηγηθεί με τους φορείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και τις περιοδείες στη Β. Ελλάδα. Το τελικό σχέδιο για μια προοδευτική Ελλάδα που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη στις 19.00 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο είναι αποτέλεσμα, πρωτίστως, ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία, καθώς και παράλληλων εσωκομματικών διαδικασιών για την ανατροφοδότησή του με ιδέες και προτάσεις.

Στις 15:00 σήμερα, ο Σωκράτης Φάμελλος θα πραγματοποιήσει συνάντηση στη Βουλή με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, τον Δήμαρχο ΒηθλεέμMaher Canawati και τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom. Θέμα της συζήτησης θα είναι το Παλαιστινιακό. Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μαζί με το επιτελείο του θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Κ. Μητσοτάκης ή είναι ανεπαρκής ή λέει ψέματα», τονίζουν πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την άγνοια που επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αναφορικά με τις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες, για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά είδη και το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η «άγνοια» του Μητσοτάκη κοστίζει στους πολίτες και τη χώρα

Άγνοια δήλωσε ο πρωθυπουργός για τη μη ενσωμάτωση της χώρας με δύο Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά είδη και το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ελλάδας για την μη ενσωμάτωση των Οδηγιών. Λίγες ώρες μάλιστα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο αρμόδιος Επίτροπος Hoekstra απάντησε σε σχετική ερώτηση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι:

«Η Ελλάδα έχει πλέον δύο μήνες για να απαντήσει στις αιτιολογημένες γνώμες και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αίτημα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Tύπου της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:

Στις 31 Ιανουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και έκτοτε δεν πήρε καμία απάντηση.

Στις 16 Ιουλίου 2025, η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν για το επίμαχο ζήτημα.

Στις 17 Ιουλίου 2025, η Κομισιόν απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση αιτιολογημένη γνώμη περνώντας στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2025, ο αρμόδιος Επίτροπος Wopke Hoekstra κοινοποίησε στους ευρωβουλευτές την απάντησή του εκ μέρους της Κομισιόν. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει τις δύο οδηγίες εντός της προθεσμίας που έληξε στις 31/12/2024, ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επί παραβάσει και ότι η Ελλάδα έχει δύο μήνες να απαντήσει, προθεσμία μετά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. με αίτημα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική βούληση να εφαρμόσει μειωμένους συντελεστές για πολύ βασικά είδη όπως διατροφή, φάρμακα, μεταφορές, κοινωνική στέγη, να μειώσει κατά 30% τη φορολογία στις νησιωτικές περιοχές της χώρας και να εφαρμόσει ευνοϊκές ρυθμίσεις και απαλλαγή ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις».

Η Ν.Δ. βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την Ε.Ε. Η Ν.Δ. αρνείται να ανακουφίσει τους πολίτες, ενώ η Ε.Ε. νομοθετεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, συμπεραίνουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">