Στο πρωθυπουργικό μέγαρο αδυνατούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού και κάθονται σε αναμμένα κάρβουναΟλοένα και αυξάνεται η αγωνία-όπως μου ψιθύρισαν-εντός του Μαξίμου για το πότε θα ανακοινώσει το νέο κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα την Τρίτη κυκλοφόρησε η είδηση, ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το νέο πολιτικό φορέα στις 4 Σεπτεμβρίου. Μία είδηση που αποδείχθηκε ράδιο-αρβύλα και όλοι κατανοούμε από πού διέρευσε. Όχι πάντως από κάποιον συνεργάτη του κ. Σαμαρά.
Για όσους έχουν άγχος (ειδικά τους μαξιμιλιανούς) ένα έχω να τους πω: Ο νέος πολιτικός φορέας θα ανακοινωθεί όταν ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός κρίνει πως «ήγγικεν η ώρα». Το επιχείρημα που κυκλοφορεί από ορισμένους Kyriakistas ότι «η δημιουργία κόμματος θα δώσει τη δυνατότητα στον πρώην πρωθυπουργό να παρεμβαίνει συντονισμένα, συγκροτημένα και θεσμικά, έχοντας σχηματίσει ένα πολιτικό οργανισμό» είναι μετά συγχωρήσεως «κολοκύθια μετά ριγάνεως», που έγραφε και ο αείμνηστος Ηλίας Μπαζίνας.
Ο Αντώνης Σαμαράς μία χαρά μπορεί να παρεμβαίνει όποτε κρίνει, για όποιο θέμα κρίνει με τον τρόπο που επιλέγει και αυτές οι παρεμβάσεις είναι πολιτικά γεγονότα, που προκαλούν την προσοχή της κοινής γνώμης. Και το κυριότερο έχει τον θεσμικό ρόλο και ως βουλευτής, αλλά και ως πρώην πρωθυπουργός. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο κ. Σαμαράς έχει την εμπειρία και την ηγετικότητα να κατανοεί πότε ένας πολιτικός μπλοφάρει.
Όπως για παράδειγμα έκανε την άνοιξη, με τις διαρροές από το Μαξίμου για εκλογικό αιφνιδιασμό. Τότε αυτές οι διαρροές έπιασαν κορόιδα τον Αλέξη Τσίπρα και την Μαρία Καρυστιανού, οι οποίοι μέσα σε τρεις ημέρες προχώρησαν στις ανακοινώσεις ίδρυσης της ΕΛ.Α.Σ. και της Ελπίδας για την Δημοκρατία, αντίστοιχα. Και τι κατάφεραν; Απολύτως τίποτα. Η μεν Μαρία Καρυστιανού βλέπει ημέρα με την ημέρα το κόμμα της να εξαϋλώνεται, ο δε κ. Τσίπρας παρά τις αβάντες και από την κυβέρνηση δεν περπατάει. Επίσης η Μαρία Καρυστιανού αποδεικνύεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.
Η ατάκα της πως «δεν ανακοινώνουμε το πρόγραμμα μας για να μην μας το κλέψει ο Τσίπρας», που είπε την Δευτέρα το πρωί σε τηλεοπτική συνέντευξη μάλλον δίνει τροφή στους σεναριογράφους χειμωνιάτικων επιθεωρήσεων. Η δε ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα αναζητεί ακόμη κυβερνητικό πρόγραμμα και ακόμη και οι φανατικοί υποστηρικτές του φοβούνται μήπως στις 2 Σεπτεμβρίου- που υποτίθεται ο πρώην πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στην Θεσσαλονίκη το κυβερνητικό του πρόγραμμα- η όλη ιστορία εξελιχθεί σε αυτό που λέει ο λαός μας «μία τρύπα στο νερό».
Κάτω από τα ραντάρ Αντιθέτως, έτσι όπως κινείται μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς, αποφεύγει να μπει σε μετωπικές συγκρούσεις, που ίσως πιέσουν το κόμμα του και επιλέγει να κάνει εκείνες τις κινήσεις που του δίνουν «πόντους». Η τακτική αυτή έχει δικαιωθεί μέχρι τώρα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες τον κατέγραφαν χαμηλά μέχρι πριν δύο μήνες, αλλά το τελευταίο διάστημα αναγνωρίζουν ότι έχει ανοδική τάση και όλοι οι αναλυτές πλέον τον αναγνωρίζουν ως τον καθοριστικό παράγοντα του πολιτικού σκηνικού, ενόψει εκλογών. Κινούμενος κάτω από τα… ραντάρ, ο κ. Σαμαράς δείχνει να συγκεντρώνει μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ’ όσο περίμεναν πολλοί μέχρι πριν λίγο καιρό. Και το κυριότερο υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς που τον θεωρούν ως αποκούμπι στην λαίλαπα Μητσοτάκη.
Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς είναι ήδη έτοιμος για εκλογές όποια στιγμή κι αν γίνουν, δεν έχει άγχος να ανακοινώσει το νέο πολιτικό φορέα. Και όσο βράζει στο ζουμί τους οι ένοικοι του Μαξίμου, τόσο θα προχωρούν σε λάθη.
0 Σχόλια