Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου Ροδόπης Κατά των Χρυσωρυχείων
Τα «Μεταλλεία Θράκης ΑΕ» (πρώην «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ») διαφημίζουν όλο αυτό το διάστημα τα κατορθώματα της έτερης θυγατρικής τής « Eldorado Gold» στη Χαλκιδική, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».
Να μην ξεχνάμε ότι ο διευθυντής αυτής (της «Ελληνικός Χρυσός») Χρήστος Μπαλάσκας διαδέχτηκε τον Λεωνίδα Μπακούρα στη διεύθυνση της εταιρείας "Μεταλλεία Θράκης".
Είναι καιρός οι συμπολίτες μας να ενημερωθούν για τα έργα και τις ημέρες της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.
Η εταιρεία αυτή εμπαίζει το ελληνικό δημόσιο και τους κατοίκους της περιοχής στο ζήτημα της απασχόλησης του τοπικού έμψυχου δυναμικού του δήμου της περιοχής.
Συγκεκριμένα, καταστρατηγεί συνειδητά και συστηματικά την υποχρέωση απασχόλησης του τοπικού δυναμικού σε ποσοστό 90% των θέσεων εργασίας που απαιτούνται για την λειτουργία της.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν λογοδοτεί προς τον αρμόδιο δήμο, με τον οποίο έχει υπογράψει σύμφωνο και μάλιστα αυτό γίνεται με την ανοχή των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία έχουν την υποχρέωση του ελέγχου.
Επίσης, καταγγέλλεται ότι το τοπικό εργατικό δυναμικό μετά βίας καταλαμβάνει το 35% του συνολικού προσωπικού της εταιρείας.
Μια από τις δικαιολογίες της εταιρείας είναι ότι για την μη πρόσληψη ντόπιων ευθύνονται οι εργολάβοι με τους οποίους συνεργάζεται και ότι αυτοί προτιμούν εργαζόμενους από άλλες περιοχές (ακόμη και αλλοδαπούς).
Τέλος, καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί, σιωπούν, ανέχονται και παραβλέπουν την καταστρατήγηση των υποχρεώσεων εκ μέρους της εταιρείας και δεν επιβάλλουν τις νόμιμες κυρώσεις.
Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού εδώ και χρόνια ενημερώνει ότι:
1ον
Οι θέσεις εργασίας των Μεταλλείων Θράκης είναι από 140 έως 200 το πολύ.
2ον
Επειδή πρόκειται για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που απαιτούν συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων, ελάχιστοι από την περιοχή μας θα εργαστούν (αν φυσικά επιτρέψουμε να αρχίσουν οι εργασίες της εταιρείας).
3ον
Οι προσληφθέντες το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί όχι για να εργαστούν, αλλά για να αποτελέσουν τους "ένθερμους υποστηρικτές της επένδυσης" και τον πρώτο ιδιωτικό μισθοφορικό στρατό της εταιρείας εναντίον μας ( όπως έγινε κατά το παρελθόν στη Χαλκιδική).
4ον
Στη Μεγάλη Παναγία (το μεγαλοχώρι δίπλα στις Σκουριές) ήδη παρουσιάζεται έλλειψη νερού από τις δραστηριότητες της εταιρείας. Στο άμεσο μέλλον οι επιπτώσεις από τη μεταλλουργία θα είναι σοβαρές και ολέθριες για την περιοχή, όπως έχουμε αναλύσει εδώ και χρόνια.
Ο λαός μας λέει ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
Η αλήθεια του αγώνα μας λάμπει και έχει κερδίσει την αναγνώριση των συμπολιτών μας.
Για ακόμη μια φορά βροντοφωνάζουμε:
Eldorado go home!

0 Σχόλια