Recents in Beach

Παιδιά από εννέα χώρες ολοκλήρωσαν το θερινό Ανοιχτό Σχολείο Taekwondo στη Λέσβο


 ΛΕΣΒΟΣ – Παιδιά και έφηβοι από τη Συρία, την Υεμένη, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπαγκλαντές, το Καμερούν και το Αφγανιστάν ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα θερινό Ανοιχτό Σχολείο Taekwondo διάρκειας ενός μήνα στη Λέσβο. Η γιορτή λήξης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2026 και ανέδειξε τον ρόλο του αθλητισμού στην προώθηση του σεβασμού, της σωματικής και ψυχικής υγείας και της κοινωνικής ένταξης.

Το πρόγραμμα ήταν μια πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Κέντρου ICM (International Centre of Martial Arts) της UNESCO, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις οργανώσεις Yoga and Sport with Refugees και AMKE ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (ΓΓΕΠΘΠ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα. Τα μαθήματα έλαβαν χώρα στο γυμναστήριο της Yoga and Sport with Refugees φέρνοντας κοντά 44 ασυνόδευτα παιδιά και νέους ηλικίας 12 έως 17 ετών, μεταξύ των οποίων 28 αγόρια και 16 κορίτσια, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένης προπονήτριας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Taekwondo, η οποία ταξίδεψε από την Κορέα στη Λέσβο ειδικά για το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, το Ανοιχτό Σχολείο προσέφερε έναν ασφαλή και οργανωμένο χώρο όπου τα νέα παιδιά παρέμειναν δραστήρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχοντας την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να συνδεθούν με συνομηλίκους από διαφορετικά υπόβαθρα. «Είναι ένα μοναδικό άθλημα. Μου αρέσει γιατί με κάνει να νιώθω ασφαλής και λατρεύω το γεγονός ότι πρόκειται για μια αρχαία τεχνική», δήλωσε ένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.


Κατά την τελετή λήξης, που φιλοξενήθηκε στο κέντρο «Πυξίδα» της ΑΜΚΕ ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ, οι απόφοιτοι έλαβαν πιστοποιητικά παρακολούθησης και αφού παρουσίασαν τις δεξιότητες που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρακολούθησαν μια επίδειξη Taekwondo από την προπονήτριά τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Laura Lo Castro, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Lim Ju-seong, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, η Δρ. Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΓΓΕΠΘΠ , καθώς και η Estelle Jean, ιδρύτρια της Yoga and Sport with Refugees.

Πριν από την απονομή των πιστοποιητικών, με τη συμβολή πέντε μελών της Ομάδας Μεντόρων Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΓΓΕΠΘΠ, οι οποίοι είχαν φτάσει και οι ίδιοι στην Ελλάδα ως ασυνόδευτα παιδιά, πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο ανατροφοδότησης των συμμετεχόντων. Τα παιδιά μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους γράφοντας σημειώματα σε έναν πίνακα και περιγράφοντας πώς τα μαθήματα τα βοήθησαν να αισθανθούν ότι συμμετέχουν κάπου ενεργά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μία νεαρή συμμετέχουσα, η οποία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Taekwondo, χαρακτήρισε την εμπειρία πολύ θετική, λέγοντας ότι αγάπησε το άθλημα και ότι πλέον αισθάνεται πιο σίγουρη για την ικανότητά της να προστατεύει τον εαυτό της.

Για την Ύπατη Αρμοστεία, ο αθλητισμός είναι ένα μέσο που μπορεί να προσφέρει προστασία στα παιδιά και τους νέους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συμβάλλοντας στο να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα και να ανακτήσουν την ελπίδα τους. Παράλληλα, τα βοηθάει να ξεπεράσουν τραυματικές εμπειρίες, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα. Το θερινό Ανοιχτό Σχολείο Taekwondo που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο αντανακλά αυτή την προσέγγιση, αναδεικνύοντας πώς οι συνεργασίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους νεαρούς πρόσφυγες να αναπτυχθούν, να προοδεύσουν και να αισθανθούν κομμάτι της κοινότητάς τους.

Η πρωτοβουλία σηματοδότησε επίσης την πρώτη συνεργασία μεταξύ του Κέντρου ICM της UNESCO και της Ύπατης Αρμοστείας από την ίδρυση του Κέντρου, θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες γύρω από τον αθλητισμό και τον ρόλο του στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της ψυχοκοινωνικής ευημερίας και της ειρήνης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">