Παρέμβαση του πρώην υπουργού , βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλου Πολάκη, σήμερα 9-10-26 στη βουλή
Ο Παύλος Πολάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια στα καύσιμα και υποστήριξε ότι η επιδότηση των 15 λεπτών δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα της κερδοσκοπίας.
Αμφισβήτησε επίσης την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε περίπου 1,75 ευρώ το λίτρο, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε αγοράσει με 1,08 ευρώ.
Το βασικό σημείο της παρέμβασής του ήταν η καταγγελία για «καρτέλ» στην αγορά καυσίμων. Συγκεκριμένα, κατονόμασε τους:
- Σπύρο Λάτση
- Βαρδή Βαρδινογιάννη
Ο Πολάκης υποστήριξε ότι, μετά την παραχώρηση του management των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση, δημιουργήθηκε —κατά την άποψή του— συνεννόηση ή καρτέλ μεταξύ Λάτση και Βαρδινογιάννη. Ισχυρίστηκε ότι έτσι αυξήθηκαν σημαντικά τα περιθώρια διύλισης:
- από 8–10 δολάρια ανά βαρέλι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,
- σε 26–29 δολάρια κατά μέσο όρο επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας,
- και έως 75 δολάρια σε περιόδους κρίσης.
Συνέδεσε αυτή την αύξηση με υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων, τα οποία —σύμφωνα με τον ίδιο— έφτασαν περίπου το 1 δισ. ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη. Πρότεινε να επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο διύλισης, περίπου στα 10–11 δολάρια ανά βαρέλι, και στη συνέχεια να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
Στο τελευταίο μέρος αναφέρθηκε σε συμφωνία με τη Βουλγαρία για την επιστροφή κειμηλίων. Υποστήριξε ότι επιστράφηκαν μόλις 48 κειμήλια, ενώ το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είχε ζητήσει 8.000. Έθεσε επίσης το ζήτημα του επαναπατρισμού των οστών περίπου 200 Κρητών αγωνιστών των Βαλκανικών Πολέμων.

0 Σχόλια