Recents in Beach

Στη Βουλή από την Ν. Γκαρά το ζήτημα της καταστροφής ελαιόδεντρων σε περιοχές του νοτίου Έβρου από παγετό


 Ειδικό πρόγραμμα για την πλήρη αντικατάσταση των κατεστραμμένων ελαιόδεντρων σε περιοχές του νοτίου Έβρου αιτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναφορά που κατέθεσε, η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.


Στην Αναφορά επισυνάπτεται επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης «Σουφλιώτικα Κελάρια», όπου αναφέρεται η ανεπανόρθωτη ζημιά που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες τις περιόδου Φεβρουαρίου-Μαρτίου στα ελαιόδεντρα της περιοχής του νοτίου Έβρου (Μάκρη, Χιλή, Δίκελλα, Μεσημβρία, Πλάκα, Αλεξανδρούπολη). Όπως περιγράφει η επιστολή, οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή ενεργοποίησαν τη βλαστική δραστηριότητα των δέντρων, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15ο που σημειώθηκαν έστω και για λίγες ώρες, ήταν αρκετές, για να προκαλέσουν έως και 4ο παγετοπληξία στα δέντρα, γεγονός που οδήγησε τους παραγωγούς σε καρατόμηση και πλήρη εκρίζωση των δέντρων.


Τέλος, η  Βουλευτή Έβρου, επαναλαμβάνει, την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, προκείμενου όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να αναπτυχθεί, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης όχι μόνο του νομού Έβρου, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.

Αλεξανδρούπολη 29/07/2021 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και 

Τροφίμων κ.Σπήλιο Λιβανό 

ΚΟΙΝ.:Βουλευτής Ν.Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη 

Βουλευτής Ν.Έβρου κ.Χρήστο Δερμεντζόπουλο Βουλευτής Ν.Έβρου κ.Σταύρο Κελέτση Βουλευτής Ν.Έβρου κα.Αναστασία Γκαρά 

ΘΕΜΑ: «ΕΛΙΑ-ΠΑΓΕΤΟΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» 

Η ύπαρξη του ιερού δένδρου της ελιάς είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Στον Ελλαδικό χώρο τεκμηριώνεται η ύπαρξη της πριν από 50.000 χρόνια με περισσότερο γνωστά τα απολιθωμένα φύλλα της ελιάς ηλικίας περίπου 35.000 και 50.000 ετών. Από τότε λοιπόν έως και σήμερα η ελαιοκομία αποτελεί τον πιο σημαντικό κλάδο της Ελληνικής Δενδροκομίας και η καλλιέργεια της ελιάς που είναι από τις πιο παλιές γεωργικές ασχολίες του ανθρώπου στις Μεσογειακές χώρες, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσο στην πρωτογενή όσο και στην δευτερογενή παραγωγή. 

Στον νομό Έβρου κυριαρχεί από την αρχαιότητα η ποικιλία Μάκρης (καλλιεργούνται περίπου 360.000 ελαιόδεντρα σε έκταση 1.800 εκταρίων) η οποία μάλιστα υπόκειται υπό καθεστώς «ΠΟΠ». Η ζώνη προέλευσης της βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και περιλαμβάνει τους οικισμούς Χιλή, Μάκρη, Δίκελλα, Μεσημβρία, Πλάκα και όχι μόνο. 

Το μεσογειακό κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες, δροσερή άνοιξη και ζεστά καλοκαίρια. Το μικροκλίμα των πεδινών όσο και των ημιορεινών περιοχών που καλλιεργείται η ελιά χαρακτηρίζεται σχεδόν από απουσία επικίνδυνων παγετών και οι οποίοι αν και σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν προκάλεσαν στην ντόπια ποικιλία ουσιώδης ζημιές λόγω της μεγάλης αντοχής της στους παγετούς που φτάνει έως και -10° C. 

Παρόλα αυτά όμως η ελιά δεν αντέχει σε απότομες και για μεγάλο χρονικό διάστημα πτώσεις της θερμοκρασίας κάτω από 0° C και ειδικότερα όταν για λίγες ώρες η θερμοκρασία μπορεί να κατέβει αρκετούς βαθμούς έως και -15° C. Το 

φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε φέτος στην περιοχή μας την χρονική περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούσαν την συγκεκριμένη περίοδο ενεργοποίησαν την βλαστική δραστηριότητα των δένδρων με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες έως και -15° C που σημειώθηκαν μόνο για λίγες ώρες να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά έως και 4°βαθμού παγετοπληξίας ακόμη και σε ελαιώνες πολύ μεγάλης ηλικίας (καταστροφή όλου του υπέργειου μέρους των δένδρων, ο φλοιός σχίζεται και αποκολλάται μέχρι τους βραχίονες και τον κορμό έως το έδαφος. Μετά από λίγο καιρό ολόκληρη η κόμη μαραίνεται και ξεραίνεται). Ο παγετός λοιπόν αυτός προκάλεσε ζημιές στην ετήσια βλάστηση, σε πολυετής κλάδους αλλά και σε ολόκληρα δένδρα τόσο της ντόπιας ποικιλίας όσο και ξένων ποικιλιών μην αφήνοντας άλλες επιλογές στους ελαιοπαραγωγούς παρά μόνο την καρατόμηση και την πλήρη εκρίζωση των δένδρων

Δεδομένου λοιπόν ότι η ελιά Μάκρης και το ελαιόλαδο της είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό ολόκληρης της προαναφερθείσας οριοθετημένης περιοχής αλλά και της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης (προϊόν που εξάγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες ανά τον κόσμο αποσπώντας χρυσά βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς), βασιζόμαστε στην ευαισθητοποίηση σας, όπως άλλωστε το έχετε ήδη αποδείξει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος π.χ.(καταστροφές που προκλήθηκαν από τον Ιανό) και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ορθοποδήσουν και να ξεπεράσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται την πρωτοφανή αυτή καταστροφή. Οι 

ΓΑ αφορούν αποζημιώσεις της ετήσιας παραγωγής άλλα απώτερος σκοπός μας είναι η πλήρης αντικατάσταση των κατεστραμμένων δένδρων

Συνημμένα σας παραθέτουμε κάποιες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες των ελαιόδεντρων

Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων και περιμένουμε για τις άμεσες ενέργειες σας

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος 

Ο Γενικός Διευθυντής 

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΙΤΣΙΚΙΔΗΣ 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ 

Η Υπεύθυνη Γεωπόνος 

ΝΙΝΑ ΔΕΒΕΤΖΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">