Recents in Beach

"Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το αντίδοτο στον διχασμό".

 


Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τα απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να γίνουν αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Economist. Παράλληλα έστειλε μήνυμα  κοινωνικής αλληλεγγύης, χαρακτηρίζοντας την ως «τη δύναμη που έχουμε μέσα μας για να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη». 


Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για...την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις αλλά με τις πλατύτερες δυνατές συναινέσεις. 



Μιλώντας για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανέφερε ως ένα από τα θεμέλιά της την εργασία, επισημαίνοντας ότι οι καλύτερες συνθήκες εργασίας θα έρθουν μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες και την ενίσχυση των Ελεγκτικών Μηχανισμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός ισχυρού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και το ασφαλιστικό σύστημα. Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για:

ένα νέο ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό, με καλούς μισθούς στους νέους γιατρούς ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό, με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενισχύει το δημόσιο σχολείο και ένα σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια που δεν θα πετά όπως σήμερα 25.000 μαθητές εκτός για να τους στείλει στα ιδιωτικά κολέγια.
ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης με επαρκείς πόρους και άρτιο σχεδιασμό για να υπάρχει ένα μόνιμο δίκτυ προστασίας για κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα.
ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο που δεν θα είναι τζόγος, όπως αποπειράται να το μετατρέψει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τιμά και θα προστατεύει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των εργαζόμενων πολιτών.
Στον τομέα της οικονομίας μίλησε για διαγραφή μέρους οφειλών και ευνοϊκός διακανονισμός για τις υπόλοιπες, προστασία πρώτης κατοικίας, καθώς και νέο πλαίσιο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τραπεζικές οφειλές. Έκανε λόγο και για φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα. 

Ως τελευταία μεγάλη πρόκληση ανέφερε τη θεσμική εξέλιξη της χώρας, ως μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατία. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι: 

Είναι αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και η ενίσχυση των πολιτικών ενσωμάτωσης.
Είναι αυτονόητο ότι όλα τα ζευγάρια ετερόφυλα ή ομόφυλα έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Είναι θεμελιώδης η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
Είναι θέμα αρχής να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη χώρα στην έμφυλη κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία.
Συνοψίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε με νόημα ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σήμερα το αντίδοτο τόσο στην απόγνωση, τον ατομισμό και τον διχασμό. «Είναι ο καλύτερος μας εαυτός», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολομέτωπη επίθεση

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το «παράλληλο σύμπαν που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής, αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη» απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023. Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή των 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια ισοδυναμεί με 16 δισ. ευρώ, τα οποία «θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού». Αυτό θα γίνει με άμεση κατάργηση όλων των μέτρων στήριξης προς πάσα κατεύθυνση, καθώς και με μια εκρηκτική αύξηση των εσόδων από τη φορολογία.

Επίσης, χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ως «μνημείο ερασιτεχνισμού, που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων». Όπως υποστήριξε, «ο μόνος λόγος της εμμονής της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία ελάχιστων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

Όσο για το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις και τις ενστάσεις της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι από τη χρηματοδότηση θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Αφού επισήμανε ότι τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, και ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, τόνισε πως «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για παντελή έλλειψη διαφάνειας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">