Recents in Beach

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως αποδείχθηκε «κούφια» η συγνώμη Μητσοτάκη.


 Αρνητική εντύπωση προκάλεσε στην αξιωματική αντιπολίτευση η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι επιβεβαίωσε την άρνησή του να αναλάβει τις ευθύνες του για τις πυρκαγιές που συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Αντιθέτως εκτιμά πως ο... πρωθυπουργός έδωσε σαφές μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη να αξιοιποιήσουν επικοινωνιακά τις στάχτες και τα αποκαϊδια, υποστηρίζοντας ότι οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας και το επιτελικό κράτος λειτούργησαν καλά.


Ακύρωσε την συγνώμη του

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από ερώτηση που του έγινε για την «συγνώμη» του Κ.Μητσοτάκη είχε αναρωτηθεί το εξής: «Ήταν μια ειλικρινής συγνώμη; Ή ήταν μια επιβεβλημένη από τους επικοινωνιολόγους και προσχηματική συγνώμη; Θα δείξει». Μάλιστα είχε σημειώσει πως «το θέμα είναι αν η συγνώμη είναι συνειδητή, αν κατανοεί για ποιο λόγο τη ζητά και κυρίως αν αυτή η συγνώμη θα έχει έμπρακτη έκφραση σε όσα θα κάνει από δω και στο εξής».

Όπως φαίνεται πλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι τα ερωτήματα του απαντήθηκαν με την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην Ηλεία και στις περιοχές που επλήγησαν ««βλέποντας σήμερα τον Πρωθυπουργό, εγώ αλλά πιστεύω και ο κάθε πολίτης, αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια». Τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους. Δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του».

Στο πρωθυπουργικό ύφος στάθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «αμετροεπής, αμετανόητος και αλαζόνας». Προϊδέασε μάλιστα για την πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να υπάρξει και επιμέρισμός της ευθύνης σε στελε΄χη του κυβερνητικού μηχανισμού. Παρόλα αυτά σχολίασε πως «όποια αλλαγή και να κάνει σε πρόσωπα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις τεράστιες προσωπικές του ευθύνες για την καταστροφική διαχείριση». Θυμίζουμε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να εμπλακεί σε μια συζήτηση περί απομακρύνσεων υπουργών εκτιμώντας ότι η κεντρική ευθύνη ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, προσωπικά.

Υπονόμευση κάθε διακομματικής προσέγγισης

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην λογική του «όλα καλά» με τις πυρκαγιές δείχνει την πρόθεσή του να διαχειριστεί αποκλειστικά επικοινωνιακά την υπόθεση των πυρκαγιών. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αναζητήσει κοινό τόπο ώστε να αναδιοργανωθεί ο κρατικός μηχανισμός και να υπάρξει διακομματική αντίδραση.

Η εκτίμηση αυτή φάνηκε και στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα που σημείωσε πως «δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα». Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να υπάρξει διακομματικός διάλογος ώστε να αναζητηθεί κοινός τόπος για έναν νέο κλιματικό νόμο ενώ πρότεινε ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Η αναμέτρηση στην Βουλή

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι ο «επόμενος σταθμός» στην πολιτική αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές είναι η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που προσδιορίστηκε από την κυβέρνηση για τις 25 Αυγούστου. Στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έρθει αντιμέτωπος με το «πακέτο» των πολιτικών προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με την πρόταση των 7 σημείων άμεσων πολιτικών πρωτοβουλιών. Επίσης να κληθεί απέναντι στην αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Τέλος στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν ότι τους απασχολεί ιδιαίτερα η επιμονή της κυβέρνηση να εμπλέξει με προνομιακούς όρους των ιδιωτικό παράγοντα στην υπόθεση των αναδασώσεων. Μια διαδικασία που όπως, παρότι πρέπει να απασχολήσει και την κοινωνία, είναι αρμοδιότητα του κράτους και όχι ένα ακόμη πεδίο ιδιωτικοποιήσεων...

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">