Recents in Beach

Ο Τσίπρας, το ανέκδοτο για τις τρεις πρωθυπουργικές επιστολές και ο Μητσοτάκης

 


Σύντομα ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει την τρίτη επιστολή

Ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε, δέκα μήνες μετά την ομιλία του στη Βουλή, το ανέκδοτο με τις τρεις επιστολές που βρίσκει ο πρωθυπουργός κατά την εγκατάστασή του στο γραφείο του.

Σε συνομιλίες με συνεργάτες του το μεσημέρι της Πέμπτης, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις με το φιάσκο του ανασχηματισμού ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε αναφορά στο ανέκδοτο με τις «τρεις επιστολές» που βρίσκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός όταν εγκαθίσταται στο γραφείο του.

Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά την ομιλία του στη Βουλή, όταν αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και την αποτυχημένη απόπειρα ενός σαρωτικού, όπως διαρρεόταν από το Μαξίμου,  ανασχηματισμού.

«Υπάρχει ένα ανέκδοτο κ. Μητσοτάκη που λέει πως όταν ένας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει βρίσκει στο γραφείο του τρεις επιστολές. Η πρώτη γράφει «φταίει ο προηγούμενος». Η δεύτερη γράφει «φταίνε οι υπουργοί σου …» και η τρίτη γράφει «ετοίμασε τις δικές σου…» (επιστολές για τον επόμενο).

Εσείς κ. Μητσοτάκη είστε ακόμα στην πρώτη επιστολή που για όλα φταίνε «οι προηγούμενοι». Σύντομα θα πάτε στη δεύτερη «φταίνε οι υπουργοί …» αλλά δεν θα αργήσετε να φτάσατε και στην τρίτη» είχε σημειώσει προφητικά το Νοέμβριο του 2020 ο κ. Τσίπρας σε μία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό.

«Σύντομα ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει την τρίτη επιστολή, αυτή που του λέει να ετοιμάζει τις δικές του για τον επόμενο» σχολίασε χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του σχεδόν δέκα μήνες μετά την «προφητεία». Πάντως, η  δεύτερη επιστολή που λέει ότι «φταίνε για όλα οι υπουργοί σου» άνοιξε αλλά «με παταγώδη αποτυχία» και τον ανασχηματισμό ματ για το Μέγαρο Μαξίμου να καταλήγει σε «προσωπικό φιάσκο» του Πρωθυπουργού.

«Ανασχηματισμός φιάσκο, κυβέρνηση σε αποδρομή, Πρωθυπουργός σε βέρτιγκο» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην παρέμβασή του για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Εν πολλοίς αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, μαζί με την ικανοποίηση για την εκπυρσοκρότηση του «όπλου» Αποστολάκη στο προσωπικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη.

Το σημαντικότερο όφελος που καταγράφεται στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν κατάφερε να αφήσει πίσω του τη φθορά από την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου, αλλά στην προσπάθεια αυτή επέτεινε έτι περαιτέρω την ζημιά που αποτυπώνεται και στις σφυγμομετρήσεις (GPO, Prorata), λαμβάνοντας υπόψη στους συσχετισμούς την σταθερή δημοσκοπική υποεκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως δεύτερο κέρδος κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντα, λογίζεται ο εγκλωβισμός του κ. Μητσοτάκη σε ένα κυβερνητικό σχήμα με σκληρά δεξιά χαρακτηριστικά, γεγονός που δυσχεραίνει την διείσδυσή του σε κεντρώα στρώματα. Διόλου τυχαία ο κ. Τσίπρας εκφράστηκε ως ηγέτης του πολιτικού χώρου της ευρύτερης κεντροαριστεράς, προεξοφλώντας πως «η απόπειρα διεμβολισμού της  δημοκρατικής παράταξης εξέπνευσε οριστικά με τον πολιτικό εξευτελισμό και την αποπομπή του κ. Χρυσοχοΐδη και την ηχηρή άρνηση του Βαγγέλη Αποστολάκη. Από εδώ και στο εξής θα δείχνετε αυτό που πραγματικά είστε. Η κυβέρνηση των υπουργών του ΛΑΟΣ».

Σε αυτό το κλίμα, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για την οποία έχουν ξεκινήσει συσκέψεις επί συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες.

Μετά την αποτυχία «ανανέωσης» της κυβερνητικής μαρκίζας, εκτιμάται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανέβει στη ΔΕΘ με μοναδικό μέλημα εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων ώστε να μπορέσει να ανακόψει το καθοδικό δημοσκοπικό σπιράλ. Στον αντίποδα, πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι στη ΔΕΘ να παρουσιαστεί μία ολιστική και στιβαρή κυβερνητική αντιπρόταση από έναν εν αναμονή πλέον Πρωθυπουργό.

Τέλος, ένα από τα θέματα τα οποία απασχολούν σε καθημερινή βάση το στρατηγείο του Αλέξη Τσίπρα, πέραν της πορείας της πανδημίας και της αποτυχίας του εγχειρήματος του εμβολιασμού και της δραματικής κατάστασης του ΕΣΥ, είναι η εκτόξευση της ακρίβειας.

Ήδη έγκαιρα, ο αρμόδιος τομεάρχης, Αλέξης Χαρίτσης, είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή που μένει να οριστεί πότε θα συζητηθεί, ενώ το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αιχμή του δόρατος της Κουμουνδούρου το προσεχές διάστημα, καθώς δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοινωνικοοικονομικό κοκτέιλ με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική:

Περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότεροι μισθοί (εργασιακό νομοσχέδιο), εκποιήσεις περιουσιών (πτωχευτικό νομοσχέδιο) και την ίδια στιγμή δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών με αυξήσεις φωτιά σε όλα τα αγαθά (ηλεκτρικό ρεύμα ως 50%, ψωμί, καφές, καλάθι της νοικοκυράς, καύσιμα).

eretikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">