Recents in Beach

Ο «βομβαρδισμός» της Καλαμάτας! Αιχμές για σκάνδαλο και διαφθορά και η ανάληψη ευθύνης από τον ΥΕΘΑ

 


Το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας αποτελεί θέμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία. Είναι το πρώτο θέμα που έχει σχέση με τις ΕΔ και με το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση ασχολείται τόσο έντονα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η λέξη σκάνδαλο ακούγεται όλο και συχνότερα. Η επίθεση κατά τη κυβερνητικής επιλογής που η αλήθεια είναι ούτε έχει εξηγηθεί, ούτε έχει παρουσιαστεί πολύ περισσότερο δεν έχει αιτιολογηθεί για το κόστος της, ήταν σφοδρότατη. Μένει να διαπιστώσουμε αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να «κυνηγά» το θέμα ή αν θα «ξεφουσκώσει».

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στη δύσκολη θέση να υπερασπίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να δοθεί το πρόγραμμα στους Ισραηλινούς αλλά και για να αιτιολογήσει το ανεξήγητα υψηλό κόστος. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ρωτά γιατί το κόστος αυξήθηκε κατά 500 εκατομμύρια. Ακούστηκαν βαρύτατες εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης αλλά και του ΥΕΘΑ, ο οποίος στο τέλος είπε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη»

Ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρα, στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Γιατί υπογράψατε με προκλητική αύξηση του κόστους– ακόμα και σε σύγκριση με τους αρχικούς δικούς σας υπολογισμούς – τη Συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα…

 Το πρώτο πράγμα το οποίο θέλω να καλέσω τον Υπουργό είναι να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή. Να τη φέρει δύο φορές από τη στιγμή που το 1,355 δισεκατομμύρια για τα οποία ενημερώθηκε η αρμόδια Επιτροπή πήρε ένα καπέλο γύρω στα 500 εκατομμύρια και έγινε 1,850 και για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί κανείς. Μέχρι να το φέρετε προς ψήφιση στη Βουλή οφείλουν να ενημερωθούν έστω και με διαδικασία του απορρήτου όλα τα κόμματα της Βουλής ειδικά για το θέμα της λεγόμενης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής…

…Στην κριτική μας λοιπόν ότι υπάρχει μια οσμή σκανδάλου και ότι έχετε επιλέξει μια σκανδαλώδη λύση επιμένετε ότι έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα. Είναι η σωστή απάντηση σε λάθος ερώτημα. Ουδείς αντιλέγει ότι έπρεπε να δοθεί λύση, αλλά επιλέγετε μία λύση που είναι τουλάχιστον προβληματική…

…Επιλέξατε λοιπόν μετά από όλα αυτά μία λύση εξαιρετικά κοστοβόρα, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, μια λύση που με τα δικά μας μέσα όχι μόνο θα άφηνε το αεροπορικό κέντρο υπό εθνικό έλεγχο, όχι μόνο θα έμεναν τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη σε δική μας ιδιοκτησία και όχι leasing, όχι μόνο θα άφηνε περισσότερες δυνατότητες προσέλκυσης ξένων πιλότων από χώρες που μάλλον δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, όχι μόνο επιλέγετε εταιρεία που δεν έχει πιστοποίηση ΝΑΤΟ -αυτό μάλλον δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Σύμβαση με εταιρεία που δεν έχει πιστοποίηση ΝΑΤΟ όταν η δική μας Πολεμική Αεροπορία και οι πιλότοι εκπαιδευτές έχουν πιστοποίηση ΝΑΤΟ- όχι μόνο λοιπόν όλα αυτά, αλλά η μεν αρχική εκτίμηση κόστους, το 1,375 δισεκατομμύρια είναι διπλάσιο περίπου, λίγο λιγότερο, από μία in house, μία εκ των ενόντων λύση και πάνω σε αυτό το περίπου διπλάσιο προσθέτετε ένα τερατώδες καπέλο της λεγόμενης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής…

…Τι κάνουμε εμείς; Δίνουμε 600 εκατομμύρια στην ELBIT για τα τρία πρώτα χρόνια να αγοράσουν οι άνθρωποι τα αεροσκάφη και ό,τι άλλο έχουν πάγιο κόστος, να βάλουν σε λειτουργία το κέντρο και μετά να μας τα δίνουν leasing σε έναν ορίζοντα εικοσαετίας με 1,850. 

Και έτσι ερχόμαστε στο μεγάλο σκάνδαλο. Το μικρό -ας το πούμε μικρό- σκάνδαλο είναι που δεν κάνουμε δική μας λύση, που μπορούμε να την κάνουμε, και υπάρχει εκεί ένας διπλασιασμός του κόστους μαζί με όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες. Αλλά το μεγάλο σκάνδαλο, το παντελώς αδικαιολόγητο είναι η εκτόξευση λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής κατά περίπου 500 εκατομμύρια. 

Πώς έγινε αυτό; Ποιος φωτεινός εγκέφαλος σκέφτηκε μια τέτοια τερατώδη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και ποιοι αξιωματούχοι, υπηρεσιακοί και πολιτικοί, μπορούσαν να βάλουν την υπογραφή τους σε κάτι τέτοιο; 

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στη σύμβαση υπάρχει συνήθης πρακτική διεθνώς από εταιρείες, κράτη κλπ μιας ρήτρας, που ερχόμαστε κάθε πέντε χρόνια ας πούμε και βλέπουμε ποιος ήταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή και υπάρχει η αναπροσαρμογή. Αυτή είναι η πιο κλασική και συνηθισμένη πρακτική…

Εσείς επιλέξατε έτσι και αλλιώς κάτι πολύ σπάνιο, δηλαδή την έκφραση σε παρούσα αξία της μελλοντικής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Αλλά ακόμα και έτσι από τους αριθμούς –γιατί οι μόνοι αριθμοί που έχουμε από τη σύμβαση είναι από αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών- προκύπτει ένας υπολογισμός μέσου τιμαρίθμου σε βάθος εικοσαετίας 3,4%. Πώς βγήκε αυτό; Φέρτε μας τη σύμβαση για να το βεβαιώσουμε. Πώς βγήκε αυτό;

Τζάκρη: «Κλητήρες του Μαξίμου οι υπουργοί»

Σε εξαιρετικά σκληρό ύφος ήταν και η ομιλία της , Θεοδώρα Τζάκρη ,βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενη στον ΥΕΘΑ είπε:

«…Μετά από αυτή την φοβερή αγορά μπορούμε να σας χαρακτηρίσουμε πλέον ή ως έναν άνθρωπο άκρως αδιάφορο απέναντι στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αυτά τα δύο δις περίπου είναι χοντρικά ένας ετήσιος ΕΝΦΙΑ για να σας το πω και διαφορετικά, ή  απλά ως έναν θαυμαστή και μιμητή «των έργων και των ημερών» του Άκη Τσοχατζόπουλου!

Γιατί πως αλλιώς να περιγράψω την πρόθεση ενός Υπουργού να αγοράσει τρεις φορές πάνω  ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα! 

Αυτές τις αθλιότητες έκανε και η κυβέρνηση του κουρασμένου πρωθυπουργού, πριν από τον δικό σας, του κ. Καραμανλή και διαλύσατε την χώρα εκ βάθρων. 

Φαίνεται λοιπόν ή ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν για εσάς το προνομιακό πεδίο πλουτισμού προσώπων του κόμματός σας ή ότι  απλά είστε ένας άνθρωπος που δεν κατάλαβε ότι αγοράζει τρεις φορές πάνω από την τιμή του ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα!

Και βέβαια δεν είναι μόνο ότι ισοπεδώνετε τα δημόσια ταμεία. Είναι ότι υπονομεύετε και την εθνική άμυνα, διότι, με τις τεράστιες αυτές υπερκοστολογήσεις στερείται την δυνατότητα από το στράτευμα να προμηθευτεί και άλλα και, ενδεχομένως, καλύτερα οπλικά συστήματα. 

Και αναρωτιέμαι;

Αν δίνεται σχεδόν 2 δις για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη για τα μαχητικά πόσα θα έπρεπε να δώσετε; 40 δις; 

Έχουμε αρχίσει και ζούμε ακριβώς τις ίδιες ημέρες της παλιάς  εποχής της απόλυτης διαφθοράς στα εξοπλιστικά προγράμματα. 

Μάλιστα αυτός ο χορός των δισεκατομμυρίων που έχετε εξαπολύσει εις βάρος της τσέπης του ελληνικού λαού και του αξιόμαχου του στρατεύματος, συνοδεύεται και από την παλιά καλή συνταγή του ταΐσματος μέσων ενημέρωσης και sites. 

Και  παρακολουθούμε εμβρόντητοι τις διάφορες ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης να δίνουν «γραμμή υπερηφάνειας» για το αδικαιολογήτως πανάκριβο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Έτσι όλοι εμείς οι Έλληνες ξεχειλίζουμε από υπερηφάνεια που πληρώνουμε τρεις  φορές πάνω τα εξοπλιστικά προγράμματα και θέτουμε τις βάσεις για την επόμενη οικονομική μας κατάρρευση που θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό και την εθνική μας άμυνα. 

Και θέλω κύριε Παναγιωτόπουλε να σας ρωτήσω ως Έλληνα πολίτη και ως πατριώτη που ειλικρινά πιστεύω ότι είστε: Πραγματικά, δεν ντρέπεστε; Πόσες φορές η Δεξιά θα κάψει, θα πυρπολήσει αυτή την χώρα;

Καλώ τον κ. Μητσότακη-και δεν καλώ τον κ. Παναγιωτόπουλο γιατί γνωρίζω ότι οι Υπουργοί του είναι «κλητήρες» στο επιτελικό κράτος του Μαξίμου- να δείξει λίγο σεβασμό στην χώρα από την οποία σιτίζεται ο ίδιος και η οικογένειά του τρεις γενιές τώρα και να προσπαθήσει να αφήσει φεύγοντας αυτή την χώρα όρθια. Γιατί με άδεια ταμεία θα την αφήσει σίγουρα…

Αφήστε λοιπόν τους πολιτικούς λεονταρισμούς και την πατριδοκαπηλία γιατί κάποιοι που πέρασαν από την θέση σας και οδηγήθηκαν μετά στην φυλακή -και δεν είναι ένας μόνο- είχαν τσουβάλι τις θέσεις,  σαν τις δικές σας, τις σημερινές. Δηλαδή δηλώσεις εθνικής υπερηφάνειας και την τσέπη την δική τους γεμάτη από πίσω!

Αφήστε λοιπόν τις εξυπνάδες σ’εμάς εδώ πέρα. 

Κι όχι μόνο αυτό. Δεν φτάνει που δεν  φέρατε την σύμβαση στην Βουλή να την δούμε, αλλά ισχυριστήκατε ότι ενδεχομένως και να την φέρετε κάποια στιγμή στο μέλλον. 

Φέρτε λοιπόν τώρα την σύμβαση leasing στην Βουλή να την δούμε. Και δώστε και την ανταγωνιστική προσφορά των Καναδών. Και αφήστε τον Ελληνικό Λαό να κρίνει.  

Και στο τέλος τέλος δεν πάτε να πάρετε  f16 που τα πωλεί μόνο ένας. Εκπαιδευτικά αεροπλάνα θέλετε να πάρετε.  Μάθετε λοιπόν να κάνετε διεθνείς διαγωνισμούς και διεθνείς διαβουλεύσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα να έρθουν να κάνουν προσφορά όλοι όσοι τα πωλούν. Και να επιλέγουμε μεταξύ αυτών την καλύτερη και την πλέον επωφελή για την χώρα. 

Αλλιώς υπάρχει ή ηλιθιότητα ή διαφθορά.»

militaire.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">