Recents in Beach

Οι νέοι άνθρωποι του Τσίπρα - Οι σύμβουλοι και το think tank

 


Προ των πυλών βρίσκονται οι ανακοινώσεις για την σημαντική διεύρυνση του επιτελείου συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό στον 7ο της Κουμουνδούρου εμπλουτίζεται με μία σειρά από διακεκριμμένους επιστήμονες και τεχνοκράτες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

από το idideis

Ήδη από την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του iEidiseis.gr και του Βασίλη Σκουρή είχε προαναγγείλει την ανάδειξη και νέων προσώπων «μέσα από τους κοινωνικούς χώρους» προκειμένου να υπάρξει ένα «πάντρεμα ιδεών και προσώπων από το χώρο της επιστήμης», σημειώνοντας με νόημα πως «η παρουσία νέων προσώπων δεν σημαίνει ότι θα έρθουν να εκδιώξουν πρόσωπα τα οποία είναι καταξιωμένα και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόμματος. Η ουσία είναι το πάντρεμα».

Δύο μήνες μετά και ενώ το project βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και αρκετούς μήνες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει καταλήξει σε μία πολυπληθή ομάδα συμβούλων, που θα συμβάλλουν και στο πλευρό του Προέδρου αλλά και μέσα από ομάδες εργασίας και σε συνεργασία με το κόμμα και τους τομεάρχες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και στην έτι περαιτέρω προγραμματική επεξεργασία. Πολλά από τα νέα αυτά πρόσωπα εξάλλου είχαν συμμετάσχει ως προσκεκλημμένοι και στις προγραμματικές ημερίδες που είχε πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζοντας τις προγραμματικές του προτάσεις, οι οποίες επικυρώθηκαν στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου.

Στόχος της ηγεσίας της Κουμουνδούρου είναι να αναδείξει μία αριστερή και προοδευτική τεχνοκρατία απέναντι στην «ψευδεπίγραφη εκ του αποτελέσματος» - όπως χαρακτηρίζει - αριστεία που κόμιζε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, ώστε η νέα αρχή να είναι εν τοις πράγμασι «με την κοινωνία», όπως αναφέρει στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Έτσι στην υπάρχουσα ομάδα συμβούλων του κ. Τσίπρα, η οποία απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τους Δημήτρη Λιάκο και Γιώργο Χουλιαράκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Α/ΓΕΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Α/ΓΕΣ Γιώργο Καμπά, τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ακρίτα Καϊδατζή, τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον σύμβουλο για θέματα Παιδείας και πρώην Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, προστίθενται νέα πρόσωπα με σημαντικά βιογραφικά. Αν και από την Κουμουνδούρου κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τη λίστα των 30 και πλέον συμβούλων μέχρι την τελική ανακοίνωσή τους, οι πληροφορίες σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρουν πως οι κάτωθι έχουν «κλειδώσει».

Στο πεδίο της Υγείας με την πανδημία εκ νέου εκτός ελέγχου, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, που από το ξέσπασμα της πανδημίας μιλά σχεδόν σε καθημερινή βάση με σειρά επιστημόνων και λοιμωξιολόγων, συμβουλευτικά θα βρίσκονται:

- Ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος πέρα από διακεκριμμένος επιστήμονας γνωστός πλέον στο πανελλήνιο, προσμετράται και ως «αριστερή» διεύρυνση, δεδομένου ότι προέρχεται από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.


- Ο Όθωνας Ηλιόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στο Harvard, που εξειδικεύεται στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου καθώς και στην εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση.

iliopoulos 1

Στον τομέα της ασφάλειας και του εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ μεταξύ άλλων σημαίνοντα ρόλο θα έχει η πρώην Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της αστυνομίας σε κορυφαίο βαθμό.

700417872029ce19cd47d07937b6d321 L

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κα Τσιριγώτη είχε πάρει «επ΄ώμου» το προσφυγικό, καθώς και η Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

vidali

Στα εργασιακά, που η Κουμουνδούρου ούτως ή άλλως ρίχνει «γενετικά» ιδιαίτερο βάρος - ακόμη μεγαλύτερο μετά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την εργασία στην μετά Covid εποχή, το ανθρώπινο δυναμικό της εμπλουτίζεται με τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αριστείδη Καζάκο.

kazakos

Για τα θέματα της ενέργειας και του Ανταγωνισμού, που έχουν έρθει στην κορυφή της επικαιρότητας με την ενεργειακή κρίση σε πλήρη εξέλιξη και την Ελλάδα να διατηρεί τα πρωτεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλευρό του κ. Τσίπρα θα βρίσκεται ο Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών.

d023f40a319bd686d7eaa79bf5bfa26e L

Ενώ παράλληλα, για τα θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα συνδράμουν η ερευνήτρια της NASA και ακαδημαϊκός στο Columbia για θέματα κλιματικής κρίσης, Νατάσα Ρωμανού, καθώς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

albanis

romanou

Τις συμβουλές και νέες ιδέες για την καινοτομία και start ups θα παρέχει η 25χρονη Διάνα Βουτυράκου, ηλεκτρολόγος Μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο το 2018 όταν βγήκε πρώτη στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της Σαγκάης, ενώ εδώ και χρόνια ηγείται ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που παρέχει ακαδημαϊκό προσανατολισμό σε μαθητές Λυκείου.

voutirakou

Τέλος, έχουν «κλειδώσει» για τα ζητήματα Δικαιωμάτων ο Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας του Παντείου και πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Παρίσι και ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και διατελέσας Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

kostis papaiwannou

e92f28471efe96f541eb2b320810c76e L

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">