Recents in Beach

"Να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον για όλους. Ευρύτερο το αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας για πολιτική αλλαγή."


Ανεξέλεγκτη η κατάσταση από τις επιλογές της κυβέρνησης

Για ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης,  έκανε λόγο, μιλώντας σήμερα στο Κόκκινο και τον Αδάμ Γιαννίκο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι δέχονται μεγάλο πλήγμα.

Αναφερόμενη στην εγκύκλιο Τσακλόγλου, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να την περάσει νύχτα, προκειμένου να μην πάρει δημοσιότητα, και τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, λέγοντας ότι τάχα εφαρμόζει τον νόμο Κατρούγκαλου, κάτι που συνιστά «μεγάλη υποκρισία».

«Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη μείωση των συντάξεων», υποστήριξε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο έρχεται μια μείωση στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και 268 ευρώ τον μήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις εκκρεμείς συντάξεις, το ζήτημα «αφορά χιλιάδες ανθρώπους σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Η κυβέρνηση «δεν απαντάει στο πολύ κρίσιμο ερώτημα», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, θυμίζοντας ότι από το 2016 και μετά υπάρχει εγκύκλιος του τότε υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, η οποία εφαρμόστηκε ανελλιπώς μέχρι και τις 31/12/21. Αυτήν την εγκύκλιο «εφάρμοσε και η ΝΔ ως κυβέρνηση επί δυόμισι χρόνια, ποτέ δεν την κατήγγειλε, και άρα την έχει αποδεχτεί ως εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου».

«Αρα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είναι καθαρά επιλογή αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του δίδυμου του υπουργείου Εργασίας, των κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου, προκειμένου να προχωρήσουν σε μειώσεις των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας. Ζητάμε να αποσυρθεί η νέα εγκύκλιος και να ισχύσει αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε απαράδεκτα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, «η οποία προσπαθεί συνεχώς να μεταθέτει κάπου αλλού τις ευθύνες».

«Θέλουν να προχωρήσουν σε μειώσεις των συντάξεων και, φυσικά, όταν μιλάμε για συντάξεις χηρείας, όταν μιλάμε για συντάξεις αναπηρίας, μιλάμε για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες σωστά ο νομοθέτης έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουν αυτή τη δεύτερη σύνταξη λόγω συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών οι οποίες είναι αυτονόητες».

«Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία» αυτή η κυβερνητική επιλογή, είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπενθύμισε ότι «μιλάμε για μία κυβέρνηση που έχει πλήξει με πάρα πολλούς τρόπους τους συνταξιούχους», απαριθμώντας τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Κατήργησε τη 13η σύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε με τον νόμο Βρούτση το 2020 –υποτίθεται ως αντιστάθμισμα– ένα κοινωνικό μέρισμα το οποίο ποτέ δεν δόθηκε, παραδίδει την επικουρική ασφάλιση σε ιδιωτικά συμφέροντα, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό.  «Μάλιστα, ακόμα ανάμεσα σε εκείνους για τους οποίους είχε ανακοινωθεί ότι ότι θα πάρουν 250 ευρώ κόψανε 200.000 συνταξιούχους. Και τώρα έρχονται και κάνουν αυτήν την αυθαίρετη ερμηνεία και έρχονται με κουτοπόνηρο τρόπο τον κουτοπόνηρο παραμονές Πρωτοχρονιάς να κόψουν 300.000 άτομα που δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας και αναπηρίας».

Όπως και στην περίπτωση των αναδρομικών, η κυβέρνηση έρχεται συστηματικά να πλήξει τους πιο αδύναμους μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους, «Είναι μια κυβέρνηση η οποία με κάθε τρόπο δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό της».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για «μία λογική καθαρά νεοφιλελεύθερη».

«Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα έρχεται να ευνοήσει με κάθε της επιλογή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Το είδαμε με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, το είδαμε με τη μείωση των αποδοχών μέσα από την κατάλυση του οκταώρου, το είδαμε με αυτή τη ντροπιαστική αύξηση υποτίθεται του 2% όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 13 ευρώ μικτά τον μήνα».

Και όπως τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό συμβαίνει όταν «ήδη η ακρίβεια έχει ακυρώσει αυτή την πενιχρή αύξηση, με τα επίσημα στοιχεία να λένε ότι υπάρχει μία απωλεια πάνω από 10%, όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, λόγω των ανατιμήσεων», με αποτέλεσμα όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό ή αμείβονται κάτω από τον κατώτατο μισθό να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

«Είμαστε πρέπει να σας πω με στοιχεία της Eurostat στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τη δυνατότητα των νοικοκυριών με βάση τον κατώτατο μισθό να τα βγάλουν πέρα», σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Άρα, μιλάμε για μία αντίληψη συνολική, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει ως χώρα φτηνής ελαστικής εργασίας, με ένα κοινωνικό κράτος που να ανταποκρίνεται μόνο στην απόλυτη φτώχεια».

Σύμφωνα με την βουλευτή και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι, προκειμένου να υπάρχει ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει η εργασία να θεωρείται παραγωγική δύναμη και το κοινωνικό κράτος βασικός παράγοντας για την ίδια την πραγματική οικονομία και τη λειτουργία συνολικά της αναπτυξιακής πορείας».

Σημείωσε δε ότι οι κυβερνητικές επιλογές είναι «σε αντίθετη κατεύθυνση και με αυτό που –πλέον λόγω κρίσης και εξ ανάγκης– επικρατεί στην Ευρώπη, μία πιο κεϋνσιανή πολιτική. Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει τον θατσερικό δρόμο, ό,τι πιο παρωχημένο και αποτυχημένο».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για νεοφιλελευθερισμό βαλκανικού τύπου. Αφενός ασυδοσία στην αγορά και εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, αλλά και πολύ μεγάλες πελατειακές και διαπλεκόμενες σχέσεις και απευθείας αναθέσεις. «Δηλαδή, κόβουν από τους μη έχοντες και από εκεί που υπάρχει ανάγκη, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναθέτουν εκατομμύρια εκεί που τους ενδιαφέρει».

Στο ερώτημα τι περιθώρια υπάρχουν στον προοδευτικό κόσμο και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αντιδράσει και να εφαρμόσει ένα άλλο πρόγραμμα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου κατ’ αρχάς σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει συγκεκριμένες δραματικές επιπτώσεις, τις οποίες βλέπουμε και στη διαχείριση της πανδημίας. Έφερε το παράδειγμα της μη συνταγογράφησης των μοριακών τεστ, κάνοντας λόγο για οικογένειες σε απόγνωση.

«Όταν μια τριμελής οικογένεια πρέπει να κάνει PCR και βγαίνει η αρμόδια υπουργός και λέει δεν χρειάζεται να κάνετε, ας μείνετε με το rapid ή με την αγωνία, ή όταν δεν γίνεται η σωστή ιχνηλάτηση, αυτή η πολιτική πλέον έχει συγκεκριμένο κόστος οικονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό όσον αφορά τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αυτή η συνθήκη «εν τοις πράγμασι δημιουργεί και το υπόβαθρο μιας ανάγκης για πολιτική αλλαγή, η οποία ανταποκρίνεται και εκφράζει πια ένα αίτημα ευρύτερο μιας κοινωνικής πλειοψηφίας», υποστήριξε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Προσδιόρισε δε αυτήν την πλειοψηφια «που σήμερα ζει ακριβώς τις συνέπειες και το αδιέξοδο» ως «μια κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων, των πιο αδύναμων, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων, δηλαδή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που είναι σε απόγνωση αυτή τη στιγμή».

«Σε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία είναι ακριβώς οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι αυτές που μπορούν να δώσουν μια προοπτική», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και έκλεισε με τις ευχές της για το νέο έτος.

«Θα πω πρώτα απ’ όλα να έχουμε υγεία, να είμαστε γεροί, να είμαστε αισιόδοξοι, ακόμα και σ’ αυτήν την τόσο δύσκολη συγκυρία που περνάμε. Να μπορέσουμε συλλογικά να ανοίξουμε προοπτική και παν’ απ’ όλα να μπορέσουμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον για όλους».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">