Recents in Beach

Γιάννα Παπαδάκου: «Δεν παίρνω πίσω ούτε αράδα»(βίντεο)

 


Η Γιάννα  Παπαδάκου στο ΤPP για τη δίωξή της και το σκάνδαλο Νοvartis, «το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών»

«Το σκάνδαλο Νοvartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό ισχύει. Έχει ζημιώσει τα δημόσια ταμεία με τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Τι είναι το σκάνδαλο Novartis; Κάποιοι, συγκεκριμένοι, όχι γιατροί, υπερτιμολογούσαν φάρμακα για να ωφελήσουν μία συγκεκριμένη φαρμακευτική, που έχει ομολογήσει πως έχει κάνει πράξεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Κι αυτό το έκαναν με το αζημίωτο, όχι για την ψυχή της μάνας τους. Και υπερτιμολογήσεις κάνουν μόνο τα Υπουργεία». Με αυτά τα λόγια συνόψισε, μιλώντας στο ΤPP, το σκάνδαλο Νοvartis η Γιάννα Παπαδάκου, ερευνήτρια δημοσιογράφος που διώκεται, όπως και ο Κώστας Βαξεβάνης, με ένα πολύ βαρύ κατηγορητήριο, επειδή έκανε τη δουλειά της. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, επειδή πήρε μία συνέντευξη από τον άνθρωπο που διέρρευσε τη Λίστα Λαγκάρντ. Αυτό θεωρήθηκε μεταξύ άλλων, απόπειρα εκβιασμού ενός επιχειρηματία, ενώ ως οικονομικό κίνητρο αναφέρεται στο κατηγορητήριο το γεγονός ότι πληρωνόταν για τη δουλειά της από τα μέσα όπου εργαζόταν.

συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη

«Ο κόσμος ακούει διάφορα ονόματα, μπερδεύεται, αλλά εμείς, είμαστε εδώ για να το ξεμπερδέψουμε αυτό το κουβάρι. Πρέπει να ξεμπρδέψουμε αυτό το κουβάρι και να μιλήσουμε για το σκάνδαλο, το κυρίως σκάνδαλο. Εμείς, που διωκόμαστε, είμαστε παράπλευρη απώλεια, γι αυτούς που θέλουν να συγκαλύψουν δύο μεγάλα σκάνδαλα, που ήταν η λίστα Λαγκάρντ και η Νοvartis. Γι αυτούς που θέλουν να απαλλάξουν τους ανθρώπους που ελέγχονται, οι δύο ακόμα και ο τρίτος έχει δίωξη για μίζες, που είναι πολύ σοβαρή δίωξη». Τα δύο πρόσωπα που ελέγχονται είναι οι Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ η δίωξη για παθητική δωροδοκία έχει ασκηθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Η δίωξη του κ.Λοβέρδου έγινε με άδεια της παρούσας Βουλής. Την πλειοψηφία είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η εισαγελλέας κ.Τουλουπάκη ζήτησε την άδεια, ενώ δεν είχε την υποχρέωση. Είχε καταλάβει τον κλοιό να σφίγγει κι αυτή. Η δίωξη αυτή βασίζεται αποκλειστικά σε έγγραφα του FBI και σε μαρτυρικές καταθέσεις. Επίσης, έχει γίνει τόσος ντόρος ενάντια στους προστατευόμενους μάρτυρας και εδώ και έναν χρόνο, ούτε η καινούρια εισαγγελία Διαφθοράς έχει τολμήσει να αποχαρακτηρίσει τους μάρτυρες» σχολιάζει η Γιάννα Παπαδάκου.

«Ζητάμε τις ανοικτές δικογραφίες των πολιτικών προσώπων – Υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία»

Παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις είναι ακόμα ανοικτές. «στο κατηγορητήριο μας όμως, μας λένε ότι κατηγορήσαμε αθώους ανθρώπους» σημειώνει. «Ότι είναι όλοι αθώοι δεν λένε; Επομένως, εμείς, (όλοι οι κατηγορούμενοι θα το ζητήσουν αυτό), ζητάμε τις δικογραφίες που είναι ανοικτές. Να έρθουν δηλαδή οι ανοικτοί φάκελοι των αθώων ανθρώπων να δούμε, είναι αθώοι; Και να πληροφορηθεί ο κόσμος από εμάς, τα νέα στοιχεία που συπάρχουν γι τα πρόσωπα που ερευνώνται. Δεν θα έχουν τρύπα να κρυφτούν. Και μη διανοηθούν να αρχειοθετήσουν τώρα αυτές τις υποθέσεις. Αν δεν τα φέρουν, σημαίνει ότι κάτι έχουν να κρύψουν»

Όπως τονίζει μάλιστα η δημοσιογράφος, «υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία μέσα στις ανοικτές δικογραφίες, που δεν έχουν γίνει γνωστά. Είναι καταθέσεις, πορίσματα από ελεγκτές του δημοσίου… Κάποια τα έχω πληροφορηθεί. Αφορούν υπερτιμολογήσεις, καταθέσεις για εγκληματικές ενέργειες. Μάρτυρες που λένε διαδικασίες χρηματισμού. Συνδυάζονται υπερτιμολογήσεις με μαρτυρικές καταθέσεις. Το αν αυτά που λένε έγιναν έτσι, θα κριθεί βέβαια. Και το ρεπορτάζ συνεχίζεται, ακόμα και τώρα».

«Πρέπει να εκκαθαριστεί το κυρίως σκάνδαλο και όχι αυτός ο τραγέλαφος» επαναλαμβάνει. «Που λένε ότι εμείς συνωμοτήσαμε για να φτιάξουμε το διεθνές σκάνδαλο, από το οποίο εισπράττει το αμερικανικό Δημόσιο για τις πράξεις που γίνανε εδώ και η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμάει να κάνει αγωγή στη Νovartis. Γιατί δεν τολμάνε να κάνουν αγωγή στη Novartis; Τι έχουν φοβηθούν;»

Πριν από πάνω από έναν χρόνο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τη Νovartis. Έκτοτε, άκρα του τάφου σιωπή.

«Έχουν μία απόφαση ομόφωνη του ΝΣΚ που τους λέει “κάντε αγωγή”. Και όχι μόνο αυτό, να είστε και Πολιτική Αγωγή στην έρευνα που γίνεται τώρα. Έχουν περάσει 14 μήνες. Δεν έχει κινηθεί ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα ταμεία που έχουν ζημιωθεί, π.χ. ο ΕΦΚΑ. Αντί γι αυτό μας ανακοινώνουν πριν λίγο καιρό ότι ζήτησαν έγγραφα από τις ΗΠΑ. Τι νόημα έχει αυτό; Έχουν τη ζημιά, έχουν την απόφαση. Αντί γι αυτό ψηφίζουν νύκτα μία διάταξη που επιτρέπει για πρώτη φορά την Πολιτική Αγωγή στο Ειδικό Δικαστήριο. Έχουν ήδη δηλώσει Πολιτική Αγωγή ο κ.Σαμαράς, ο κ.Μιωνή και ο κ.Στουρνάρας. Μέχρι και ο Λοβέρδος που διώκεται για δωροληψία μπορεί να δηλώσει Πολιτική Αγωγή εναντίον μας!».

«Κατηγορούμαι μόνο και μόνο για τα δημοσιεύματά μου» – Πώς «κατάφεραν» να συνδέσουν Novartis και Λίστα Λαγκάρντ

Παράλληλα με τη συνέχιση της έρευνάς της, η Γιάννα Παπαδάκου αυτές τις ημέρες συντάσσει και την απολογία της, για βαριά κακουργήματα. «Κατηγορούμαι μόνο και μόνο για τα δημοσιεύματά μου. Για όσα έγραφα» ξεκαθαρίζει και εξηγεί τη σαθρότητα σε όσα της καταλογίζουν:

«Συγκεκριμένα, το έχω μπροστά μου το κατηγορητήριο, κατηγορούμαι γιατί πήγα στο Παρίσι και κάλυψα δημοσιογραφικά την κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί. Ο Φαλτσιανί είναι αυτός που διέρρευσε τη λίστα Λαγκάρντ, από την οποία άλλα κράτη πήραν κάτι εκατομμύρια. Εμείς δεν ήμασταν άξιοι ούτε γι αυτό. Κάλυψα δημοσιογραφικά λοιπόν την κατάθεση Φαλτσιανί και κατηγορούμαι γιατί πήρα συνέντευξη από τον Φαλτσιανί, ο οποίος υποστηρίζεται ότι “στοχοποίησε” τρεις επιχειρηματίες. Κι εγώ υποτίθεται ότι το ήξερα αυτό, το τι θα κάνει, εκ των προτέρων

Κατηγορούμαι όμως επίσης και για κάτι χειρότερο. Η τελευταία κατηγορία που αφορά τη Νοvartis, αφορά και τον τρόπο που έκανα το ρεπορτάζ μου. Κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Επισκέφθηκα μία εισαγγελέα, την κ.Ράικου, είναι γνωστό αυτό. Αυτή με στοχοποίησε. Τη ρωτούσε για πολιτικούς κι αυτή υποστηρίζει ψευδώς πως “πρώτη φορά άκουσε για πολιτικούς”. Παρότι είχε στην κατοχή της έγγραφα από το FBI από τον Δεκέμβριο του 2016. Ήξερε και παρόλα αυτά ψευδορκεί. Ψευδόρκησε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ψευδόρκησε τώρα στην ανακρίτρια, ψευδόρκησε και στην Επιτροπή της Βουλής. Η συγκεκριμένη εισαγγελέας, τον Μάρτιο του 2017 όταν παραιτήθηκε είπε ότι η Νοvartis είναι η κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας και πως υπήρχε τροφοδότης λογαριασμός, με εκατομμύρια που πηγαίναν ενδεχομένως και σε πολιτικά πρόσωπα. Δεν το λέω εγώ, το λέει εκείνη, το 2017, στην επιστολή παραίτησής της. Βέβαια το 2019, όταν πήγα στον εισαγγελέα, κατηγόρησε εμένα πως είπα πρώτη φορά για πολιτικούς»

Η Ελένη Ράικου είναι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς που εμφανίστηκε να καταθέσει σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και όταν της ζητήθηκε από τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Αυγέρη, να καταθέσει τα παραστατικά για τις πληρωμές που έλαβε ο σύζυγός της από τη Νοvartis, αυτή απάντησε τελικά πως δεν μπορεί να τα φέρει γιατί «πλημμύρισε το υπόγειό της».

«Αυτό στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο» σχολίασε σκωπτικά η Γιάννα Παπαδάκου, που θύμισε επίσης πως «η κ.Ράικου ερευνάται για όλο αυτό από την εισαγγελία Αθηνών, για ψευδορκία».

Για τη δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου όμως, χρησιμοποιείται και η έρευνά της για δραστηριότητες του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο οποίος έχει καταθέσει σειρά αγωγών εναντίον της. «Ανάμεσα στα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, με ένα πολύ μεγάλο ποσό, ήταν κι αυτό μιας γυναίκας, παγκοσμίως άγνωστης. Άρχισα να κάνω ρεπορτάζ για το ποια είναι και ανακάλυψα ότι δουλεύει σε ένα fund, που ανήκει σε έναν επιχειρηματία ελληνοισραηλινής καταγωγής. Άρχισα να γράφ για τον συγκεκριμένο και μεταξύ άλλων έγραψα πως είχε ανοιχτή υπόθεση στις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος μου έκανε αγωγή στο Λονδίνο και εγώ τότε είχα σίγουρη πληροφόρηση, αλλά δεν είχα τα χαρτιά. Τα χαρτιά τα πήρα το 2019. Αλλά καταδικάστηκε ερήμην στο Λονδίνο. Αυτήν την υπόθεση η Ράικου τη βάζει στο κάδρο μαζί με τη Νοvartis και η Προανακριτική της Βουλής, με την πλειοψηφία της ΝΔ, κρίνει καλό να επεκτείνει το κατηγορητήριο, ενώ ο επιχειρηματίας κάνει μία μήνυση ακόμα και μας στοχοποιεί ως εγκληματική οργάνωση. Εντωμεταξύ εγώ έγραφα γι αυτήν την υπόθεση από το 2012 και τότε ο Παπαγγελόπουλος ήταν απλά ένας συνταξιούχος εισαγγελέας, δεν είχε καμία πολιτική θέση»

«Εκβιασμοί» με «όφελος» τους μισθούς που έπαιρνε

Στην πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, «το σκάνδαλο Νοvartis τους θύμισε λέει τη λίστα Λαγκάρντ και το “πώς είχε στηθεί”. Τι να σας πω; Ήταν πλειοψηφία. Ειλικρινά δηλαδή, εγώ δεν πίστευα, μέχρι να προσπαθήσουν να με καλέσουν ως ύποπτη, ότι είναι δυνατόν να στοχοποιηθούν δημοσιογράφοι έτσι» σχολιάζει, μη μπορώντας να εξηγήσει τα ντροπιαστικά για πολιτική ηγεσία και Δικαιοσύνη λογικά άλμα που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την πρωτοφανή δίωξη δημοσιογράφων. Ουσιαστικά «μία κυβερνητική πλειοψηφία παρέπεμψε, πέρα από πολιτικά πρόσωπα και μη πολιτικά πρόσωπα. Ενάντια σε όσα τους είχε πει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ενάντια στο Κράτος Δικαίου, το Σύνταγμα και τους Νόμους».

Στο ερώτημα «πώς τεκμηριώνεται το προσωπικό όφελος που απαιτεί το κακούργημα της εκβίασης», η απάντησή της ήταν αφοπλιστική. «Ως όφελος δικό μου καταγράφεται ότι έπαιρνα μισθούς από τα μέσα που δούλευα. Ακούει ο άλλος “απόπειρα εκβιασμού” κλπ και το όφελος που μου καταλογίζεται είναι ότι πληρωνόμουν από τα ΜΜΕ όπου δημοσιεύονταν όλα αυτά. Ο δημοσιογράφος πρέπει να πληρώνεται γι αυτά που δημοσιεύει, αλλιώς πληρώνεται από αλλού. Είναι σε payroll κλπ κλπ. Διαβάζω εδώ και μέρες κάποιους που μας κατηγορούν και δεν υπάρχει κανείς που να μην είναι σε payroll.

«Θέλουν να βάλουν την ταφόπλακα στην ερευνητική δημοσιογραφία»

«Η δίωξη η δική μας είναι ένα μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους» τόνισε. «Δεν το λέω αυτό με καμία έπαρση και με καμία χαρά. Απειλείται ο δημοσιογράφος, του λένε ότι “αν αποκαλύπτεις και αν ερευνάς θα πάθεις ότι έπαθαν αυτοί. Θέλουν να βάλουν την ταφόπλακα στην ερευνητική δημοσιογραφία. Εξάλλου, Τι βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας κάθε βράδυ; Ριάλιτι», πρόσθεσε η Γιάννα Παπαδάκου και συνέχισε λέγοντας:

«Το μήνυμα είναι σαφές: Μην ερευνάτε, μην στέκεστε απέναντι στο σύστημα και δημοσιογραφείτε, γιατί δείτε τι θα πάθετε. Είναι μία μεγάλη απειλή. Το ποτάμι όμως που έχει σηκωθεί πανευρωπαϊκά, με τις ανακοινώσεις των οργανώσεων Τύπου διεθνώς κ.α. ελπίζω να φοβίσουν τους συκοφάντες. Έγραψε μία πλατφόρμα δημοσιογράφων του εξωτερικού ότι “κάποιοι συνωμότησαν για αν διώξουν τους δημοσιογράφους”…»

Παρά την πρωτοφανή επίθεση, παρά την στοχοποίηση, παρά τον παραλογισμό και διαδικασίες που μοιάζουν καφκικές όμως, η θέση της Γιάννας Παπαδάκου είναι ξεκάθαρη:

«Είμαι περήφανη για τις αποκαλύψεις μου. Δεν παίρνω πίσω ούτε αράδα. Ούτε λέξη»

thepressproject.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">