Recents in Beach

Εμείς συγγνώμη Κυριάκο Μητσοτάκη...

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη σημερινή του τοποθέτηση σε προσωπικό και απολογητικό τόνο: «Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας... οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.». Εδώ είμαστε λες, ο Μωυσής κατέβηκε από το Όρος Σινά, ο Τσόρτσιλ ξεπέζεψε από το περήφανο άτι του, το Τσιτάχ, έκοψε ταχύτητα για να ξεκουραστεί, είναι τέλειος αλλά παραμένει ανθρώπινος, κάνει και αυτός λάθη.

Αμέσως μετά μπαίνει κατευθείαν στο ψητό, στις ευθύνες. Όχι όμως τις δικές του, αλλά των… άλλων: «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο… Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις».

Αλλά αυτός δεν μασάει, τους έχει βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι:

«Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη. Και θυμίζω, επίσης, ότι με νόμο αυτής της κυβέρνησης έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης -το τονίζω αυτό…».

Στη συνέχεια εμβαθύνει: «Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά…»

Ούτε εδώ υπάρχουν υπεύθυνοι από την κυβέρνησή του, μόνο προβλήματα και πράγματα που δεν πήγαν καλά. Μείνετε όμως ήσυχοι, εμείς (αυτός και ο Σκέρτσος δηλαδή):

«Θα εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση» (η οποία, μην ξεχνάμε, απλώς προέκυψε) «και θα αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας. Όλα καλά!

Κατόπιν γίνεται γενναιόδωρος και μεγαλόψυχος μοιράζοντας ευχαριστίες στα στελέχη της πολιτείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους υγειονομικούς. Αλλά και στους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ που παλεύουν με μισό μέτρο χιόνι για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Για να ευλογήσει αμέσως μετά τα γένια του για μια ακόμη φορά αφού «…στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.»

Έτσι έχει κάθε δικαίωμα να ζητά «την υπομονή και την κατανόηση των πολιτών» στις «ελάχιστες περιοχές που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό». Άλλη μια επιτυχία για τον ίδιο και την κυβέρνησή του!

Ύστερα προχωρά σε μια κρίσιμης σημασίας διαπίστωση: «Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα.»

Ορίστε! Φταίνε οι μεσογειακές υποδομές, αλλά και μεσογειακές να μην ήταν, ήταν πολύ το χιόνι Άρη! Τι να κάνουν και αυτοί μπροστά σε τόσο χιόνι; Με υποδομές μάλιστα, που αράζουν όλη μέρα στη μεσογειακή λιακάδα και πίνουν τσίπουρα;

Για να είμαστε όμως δίκαιοι αναγνώρισε ότι και ο «κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης». Από πού άραγε κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα; Εμείς δεν πήραμε είδηση κάποια κρατική αδυναμία, πόσο μάλλον ανικανότητα.

Αλλά και πάλι, «αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών.». Ξανά, εκείνος πουθενά στο κάδρο, φταίνε όλοι οι άλλοι που δεν συντονίζονται. Συντονιστείτε ρε, τι σας ζητάμε!

Και όχι μόνο δεν ευθύνεται, αλλά, σε μια επίδειξη της σπάνιας ευφυίας και αναλυτικής ικανότητας που τον διακρίνουν, εντοπίζει μόνος του τη λύση σε αυτό το δύσκολο και επίμονο πρόβλημα που ταλανίζει κυβερνήτες και φιλοσόφους ανά τους αιώνες:

«…σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού. Και θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο…»

Στις κρίσεις δηλαδή πρέπει οι επικεφαλής των υπηρεσιών να συντονίζονται και να αποφασίζουν από κοινού, στον ίδιο χώρο… Να κάτι που δεν έχει σκεφτεί κανένας άλλος, ποτέ ξανά στην ιστορία!

Κάπως έτσι πρέπει να ένιωσε ο Αρχιμήδηςόταν ανακάλυψε την αρχή της άνωσης και αναφώνησε «εύρηκα εύρηκα»! Πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε Κυριάκο! Να γιατί μας τον ζητάνε και από το εξωτερικό για να τους κυβερνήσει!

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας εξηγεί ότι:

«..μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.»

Εδώ οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι, πράγματι, μέσα σε 30 μήνες, που κυβερνά αυτός και το κόμμα του, δεν διορθώνονται τα προβλήματα που δημιούργησαν σε 30 χρόνια ο πατέρας του και το κόμμα του. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Και πάλι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, αλλά με τις ανάγκες του σήμερα.»

Για αυτό παρότι «ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστεί ως δικαιολογία»! Όχι, δεν θα το κάνει, μην επιμένετε.

Γιατί φυσικά «Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν». Αλλά αυτές τις αντιμετωπίζει ήδη (αν και δεν είναι υποχρεωμένος) με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που δημιούργησε. Πραγματικά, τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά, δεν έχουμε ξαναδεί!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη σύντομή παρέμβασή του το ίδιο λυρικά και απολογητικά, όπως ξεκίνησε:

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι. Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε.»

Εδώ όσοι δεν δακρύσατε από συγκίνηση, συγγνώμη είστε εντελώς αναίσθητοι.

Δεν έχει ξανά-υπάρξει τόσο ειλικρινής, τόσο ακέραια ανάληψη ευθύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού μας απέδειξε ότι για όλα όσα ζήσαμε αυτές τις μέρες φταίνε οι μετεωρολόγοι που έκαναν τζούφιες προβλέψεις, το χιόνι που ήρθε πιο νωρίς και ήταν περισσότερο από ότι μας υποσχέθηκε, οι υποδομές μας που είναι μεσογειακές και δεν φτουράνε στα δύσκολα, οι άχρηστοι φορείς που δεν συντονίζονται, όλοι οι άλλοι τέλος πάντων, εκτός από αυτόν και την κυβέρνησή του.

Και αφού μας είπε ότι για όλα τα προβλήματα που είναι δεκαετιών ο ίδιος δουλεύει νυχθημερόν επί τριάντα μήνες για να τα λύσει, και ας μην τα δημιούργησε ο ίδιος. Αφού λοιπόν τα έκανε όλα αυτά, μας ζήτησε και συγγνώμη από πάνω!

Πραγματικά δεν μας αξίζει ένας τέτοιος ηγέτης, αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη αυτοί είμαστε εμείς.

Συγγνώμη Κυριάκο Μητσοτάκη που σε απογοητεύσαμε, συγγνώμη που αποδειχτήκαμε κατώτεροι των προσδοκιών σου, συγγνώμη που δεν σταθήκαμε στο ύψος σου.

Και να του υποσχεθούμε ότι θα προσπαθήσουμε ξανά. Και ας αποτύχουμε ξανά, ας αποτύχουμε καλύτερα.

Αλλά δεν θα το κάνουμε, γιατί αυτοί είμαστε. Μας χάρισαν Μητσοτάκη και μεις τον κοιτάμε στα δόντια…

thepressproject.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">