Recents in Beach

Ο Έβρος δεν ‘πλημμύρισε’ από ευχές, πλημμύρισε μια από τα ίδια!

 


Μια από τα ίδια η κατάσταση στο Έβρο έπειτα από την συνεχόμενη ροή υδάτων, μα κυρίως έπειτα από την έλλειψη υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων προστασίας και θωράκισης. Το έλλειμμα παντελούς αδιαφορίας των αρχών, η υποχρηματοδότηση και η αποψίλωση των τεχνικών υπηρεσιών  κατατρύχει τον Έβρο επί σειρά ετών.


Το έλλειμμα του στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης, το αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα παρά τα ευχολόγια της πολιτικής προστασίας και φυσικά της περιφερειακής αρχής. Η περιφερειακή αρχή βρήκε αφορμή μέσα στα λασπόνερα να διαδώσει δελτίο όπου ‘Ξεκινάει το έργο ισχυροποίησης της αντιπλημμυρικής προστασίας του κάμπου Θυμαριάς-Τυχερού-Φυλαχτού στην ΠΕ Έβρου’ και φυσικά η πολιτική προστασία καλεί ‘να διαφυλάξουν οι κάτοικοι της περιοχής την περιουσία τους και το κεφάλαιο τους’. Αυτά μας παρουσιάζουν σε μια επίδειξη κυνισμού, την ώρα που η κακοκαιρία δεν έχει θεριέψει ακόμα.


Οι καταρτίσεις των προϋπολογισμών και των περιφερειακών προγραμμάτων πηγαίνουν και έρχονται με έργα εκατομμυρίων σε βόρειο και νότιο Έβρο, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με συντηρήσεις αναχωμάτων, με αποστραγγιστικά έργα, με αναβάθμιση θυροφραγμάτων και αντλιοστασίων. Στο ίδιο έργο θεατές. Παντοτινό υποζύγιο οι κάτοικοι, οι καλλιεργητές, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών.


Την στιγμή αυτή, η περιοχή από το Τυχερό μέχρι τις Φέρες βρίσκονται στο κόκκινο και κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν, ο παραλιακός δρόμος Μάκρης Δικέλλων έμεινε για ώρες κλειστός, ο επαρχιακός δρόμος Λύρας – Φυλακτού το ίδιο ενώ η κοιλάδα του Ερυθροπόταμου παραμένει μια απασφαλισμένη πλημμυρική χειροβομβίδα αφού δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε τα ρήγματα στα αναχώματα, ούτε τα αγροτικά οδικά δίκτυα, ούτε απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά.


Καλούμε την περιφερειακή αρχή και το υπουργείο να σεβαστούν τους κόπους και τις επαγγελματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Να προχωρήσουν σε ουσιαστικά εγγειοβελτιωτικά – αντιπλημμυρικά έργα στήριξης. Να αποδώσουν μια στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νομού μας που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους και θα βελτιώσουν τις συνθήκες αξιοποίησης στην περιοχή. Τα δελτία τύπου και οι ‘πιστώσεις’ στους προϋπολογισμούς αποτελούν κενό γράμμα και κοροϊδία εάν δεν γίνουν τα έργα, επιτέλους.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">