Recents in Beach

«Η κυβέρνηση δίνει χρήματα σε αστυνομικούς και μαχητικά, ενώ ο κόσμος πεθαίνει στις εντατικές»

 


«Κάθε μέρα πεθαίνουν 100 κι αυτοί στα αεροπλάνα κάνουν αγιασμό» ήταν ένα από τα συνθήματα, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του λαού, κινητοποίηση, αναφορά στην φιέστα της κυβέρνησης για την παραλαβή των έξι πρώτων Rafale. Σ' όλες τις πλατείες της χώρας, πλήθος διαδηλωτών/τριών συγκεντρώθηκε διεκδικώντας να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ληφθούν σοβαρά μέτρα προστασίας. Το TPP βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος κι έδωσε φωνή στους πολίτες. Οι υγειονομικοί, μπροστάρηδες στη διαμαρτυρία, βροντοφώναξαν για τους συναδέλφους τους που βγήκαν σε αναστολή, μίλησαν για τις «εναέριες φιέστες»της κυβέρνησης που «επέλεξε να δοθούν εκατομμύρια για μαχητικές μηχανές αντί να δοθούν για κλινικές ΜΕΘ, προσλήψεις υγειονομικών, σχολεία, καθαρίστριες, ΜΜΜ, δωρεάν τεστ».

των Θάνου Καμήλαλη & Γεωργίας Κριεμπάρδη

Σ’ όλες τις πλατείες της χώρα, πλήθος διαδηλωτών/τριών συγκεντρώθηκε διεκδικώντας να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ληφθούν σοβαρά μέτρα προστασίας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του λαού, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για την πανδημία.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν αριστερές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες και οργανώσεις, φορείς, σωματεία, φοιτητές και πρωτοβουλίες Αγώνα. Στην Πλατεία Συντάγματος, το παρόν έδωσαν και οι εργαζόμενοι του Παίδων Πεντέλης, ζητώντας να συνεχιστούν οι 24ωρες εφημερίες του νοσοκομείου και λέγοντας ξανά όχι στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, λόγω της απαράδεκτης απόφασης της κυβέρνησης να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί, ζητώντας μέτρα προστασίας στα σχολεία και ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και απλοί πολίτες, που δεν άφησαν ασχολίαστο και το κύμα ακρίβειας που η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα.

Οι υγειονομικοί, μπροστάρηδες στη σημερινή διαμαρτυρία, βροντοφώναζαν τα δίκαια αιτήματά τους. Είναι αυτοί που στις πλάτες τους σηκώνουν όλο το βάρος της πανδημίας, χωρίς καμία κρατική στήριξη, αντιθέτως με κυβερνητικές τρικλοποδιές. Βγήκαν στους δρόμους και βροντοφώναξαν για τους συναδέλφους τους που βγήκαν σε αναστολή, ενώ θα μπορούσαν να εργάζονταν τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, μίλησαν για τις «εναέριες φιέστες» της κυβέρνησης που «επέλεξε να δοθούν εκατομμύρια για μαχητικές μηχανές αντί να δοθούν για κλινικές ΜΕΘ, προσλήψεις υγειονομικών, σχολεία, καθαρίστριες, ΜΜΜ, δωρεάν τεστ».

Ο λόγος της Δέσποινας Τοσουνίδου (Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ) συγκλόνισε. «Μετράμε νεκρούς, κόσμο φτωχό, ασθενείς, συναδέλφους νεκρούς, συναδέλφους σε burn out, συναδέλφους/ισσες που κάνουν από αγάπη το επάγγελμά τους και κλαίνε πριν την βάρδια και την εφημερία κι όταν τελειώνουν… Οι χιλιάδες νεκροί θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι, κατά 40% λιγότεροι -σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ- αν υπήρχε άλλη διαχείριση. Δεν είναι μόνο οι ασθενείς κόβιντ. Είναι κι όλοι που περιμένουν στις λίστες των χειρουργείων, οι καρκινοπαθείς, οι καρδιοπαθείς… Για την κυβέρνηση ήταν η ευκαιρία για το τελειωτικό χτύπημα στο ΕΣΥ και τον λαό».

Όπως τονίζει ο Συντονισμός της «Μέρας Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού»:

«Δύο χρόνια πανδημίας μέσα στα οποία η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του διαλυμένου ΕΣΥ, αλλά επιμένει να μετακυλίει τις δικές της ευθύνες στις πλάτες του λαού, ο οποίος παραμένει απροστάτευτος και καλείται ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και εν μέσω νέας εκτίναξης των κρουσμάτων, να πληρώνει από την τσέπη του το κόστος των διαγνωστικών τεστ. Είναι φανερή πια η επιλογή της κυβέρνησης να βάζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων (ιδιωτών της υγείας, ΜΜΕ κτλ) πάνω από τις ζωές μας και να μην εφαρμόζει τις αναγκαίες λύσεις που πάνε ενάντια στα συμφέροντά τους».

«Η κυβέρνηση βάζει στο ζύγι την υγεία και το κέρδος»

Το TPP βρέθηκε στον δρόμο της Αθήνας κι έδωσε φωνή στους πολίτες. Πολίτες που διαμαρτύρονταν για την προσπάθεια υποβάθμισης του δημοσίου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση, που κλείνει το μάτι στον ιδιωτικό τομέα. «Κατεβήκαμε για να διεκδικήσουμε υγεία και αξιοπρέπεια για όλους. Η κατάσταση με τον κόβιντ και η διαχείριση από την κυβέρνηση έχει ταξικά χαρακτηριστικά, τη στιγμή που δεν έχουμε κρεβάτια στο ΕΣΥ, αλλά πληρώνουμε περισσότερο για θέρμανση…», «θεωρούμε ότι τα προβλήματα του λαού είναι πρωτίστως προβλήματα των γυναικών. Στην υγειονομική κρίση οι γυναίκες βρέθηκαν πιο εκτεθειμένες και στη βια και σε εργασιακές συνθήκες», «μετράμε νεκρούς και ανθρώπινες ζωές λες και δεν αξίζουν τίποτα. Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει χρήματα σε αστυνομικούς και ασφάλεια, ενώ ο κόσμος πεθαίνει στις εντατικές…», «η κυβέρνηση βάζει στο ζύγι την υγεία και το κέρδος», είναι ορισμένα απ’ όσα δήλωσαν πολίτες στην κάμερα του TPP.

«Η κατάσταση είναι άθλια. Η γραμμή της κυβέρνησης έχει υπερδιογκώσει θανάτους και σε βάρος άλλων νοσημάτων. Κατεβήκαμε στον δρόμο για τις οικογένειές μας, για την υγεία μας, να μην κλείσουν νοσοκομεία. Είμαστε η μόνη χώρα, που σε περίοδο καραντίνας, το υγειονομικό προσωπικό έχει μειωθεί» δήλωσε εκκολαπτόμενος γιατρός που αναμένει να κάνει το αγροτικό του.

Απλοί πολίτες κατέβηκαν να στηρίξουν τον αγώνα να κρατηθεί ισχυρό το ΕΣΥ. Ζευγάρια, φίλοι, οικογένειες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας με τα κατοικίδιά τους. «Κι ο σκύλος είναι καταληψίας» μας είπε χαριτολογώντας πολίτης που κατέβηκε να στηρίξει τον αγώνα. «Αποφασίσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πέσει και μέχρι να πέσει, ζητάμε τα αυτονόητα περί υγείας, παιδείας» πρόσθεσε.

«Αποφάσισαν να κάνουν εμβολιαστικό κέντρο το Παίδων Πεντέλης. Δεν ενδιαφέρονται για την ουσία αλλά για τις εντυπώσεις. Το Παίδων ανήκει στον λαό όπως κι όλα τα νοσοκομεία», δήλωσε στην κάμερά μας η Ιωάννα Πασπάτη, ορθοπεδικός στο Παίδων Πεντέλης, διατρανώνοντας πως θα συνεχιστούν οι αγώνες στον δρόμο.

«Δεν είναι δυνατόν να καταρρέει το σύστημα υγείας και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να πουλάει μόνιμες προσλήψεις αστυνομικών, μαχητικούς εξοπλισμούς να κάνει ό,τι είναι στο χέρι της για να ενισχύσει τον φόβο και την καταστολή. Δεν είναι δυνατόν συμπολίτες να πεθαίνουν επειδή καίγονται από τα μαγκάλια…» δήλωσε μεταξύ άλλων η περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού Ανυπότακτη Αττική, Μαριάννα Τσίχλη.

Μάχιμος στον αγώνα και ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, που με ανάρτησή του στο Twitter έστειλε το δικό του μήνυμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">