Recents in Beach

Δημήτρης Καρβούνης: Κόμμα ενεργών μελών, που η γνώμη τους θα μετράει, κόμμα συμμετοχικό, ελκυστικό, με κανόνες

 


Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα λάβει χώρα, με μεγάλη καθυστέρηση είναι η αλήθεια, λόγω της πανδημίας, σε μια περίοδο που το κλίμα στην κοινωνική και πολιτική ζωή αλλάζει. Υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια στην κοινωνία. Η κυριαρχία Μητσοτάκη παρουσιάζει πολλαπλές ρωγμές, καθώς η κυβέρνησή του δεν μπορεί να διαχειριστεί καμιά κρίσιμη κατάσταση, είτε αυτή λέγεται πανδημία είτε έκρηξη τιμών είτε φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της, δέσμια πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με αυταρχισμό και αλαζονεία.

Η πρόταση δυσπιστίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η τριήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο αποκάλυψε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Το τελευταίο συμβάν με τους κυρίους Λιβανό και Δούκα ανέδειξε εμφατικά το κυνικό πρόσωπο της Δεξιάς και την έμφυτη ροπή της στο πελατειακό σύστημα. Άμεσο καθήκον μας να συμβάλλουμε σε ένα κοινωνικό κλίμα ανατροπής, διαμόρφωσης όρων πολιτικής αλλαγής και δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Όσο η ΝΔ παραμένει στην κυβέρνηση τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για την κοινωνική πλειοψηφία και τη χώρα μας.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι μια γιορτή Δημοκρατίας και εφαλτήριο νίκης. Είναι μια πρόκληση για όλες και όλους, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεωρώ κομβικό σημείο στην επιτυχία του το βαθμό των αλλαγών που θα επιφέρει στη μορφή και λειτουργία του κόμματος. Το κόμμα μας απέχει πολύ από την επιθυμητή κατάσταση ενός κόμματος εξουσίας. Παρά τη μεγάλη διεύρυνση που έγινε αμέσως μετά την εκλογική ήττα του 2019 (!!) το κόμμα παραμένει μικρό, με αναντιστοιχία οργανωμένων δυνάμεων και φίλων-ψηφοφόρων του, παθογένειες και δυσλειτουργίες στην εσωτερική του λειτουργία, ενώ έχει μικρή γείωση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το κόμμα πρέπει να μεγαλώσει και να αλλάξει. Να μετασχηματιστεί σε ένα μεγάλο, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Κόμμα ενεργών μελών, που η γνώμη τους θα μετράει, κόμμα συμμετοχικό, ελκυστικό, με κανόνες.

Στην πορεία προς το Συνέδριο χρειάζεται να προκληθεί ένα νέο κύμα διεύρυνσης. Ο πρόεδρος πρέπει πάλι να μπει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία παράλληλα με μια κομματική καμπάνια. Εκτιμώ πως οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της ηγεσίας από την εκλογική βάση, έτυχαν θετικής υποδοχής από την πλειοψηφία των μελών και φίλων, αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές διαδικασίες και μπορούν να επιδράσουν στην επίτευξη του στόχου. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρόκειται για προτάσεις οργανωτίστικου χαρακτήρα, ήσσονος σημασίας, αλλά για βαθιά πολιτικές απόψεις που θέλουν να απαντήσουν στη γενικότερη κρίση του κομματικού φαινομένου. Σε συνδυασμό με τις προτάσεις της επιτροπής καταστατικού για ποσόστωση φύλου 50-50, ψηφιακό κόμμα, δημοψηφίσματα, θητείες, επιτροπή δεοντολογίας, κ.ά., ενισχύουν την άμεση δημοκρατία και δίνουν ώθηση στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κόμμα των μελών του.

Ολοκληρώνω με δύο παρατηρήσεις:

α) Καθώς το πιθανότερο είναι να υπερψηφιστούν οι προτάσεις του προέδρου για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπροσώπευση και της περιφέρειας στην νέα Κεντρική Επιτροπή. Αρκετά υδροκέφαλο και αθηνοκεντρικό είναι το κόμμα, με τον ισχύοντα τρόπο εκλογής και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ είχε εκλέξει μόλις τρία μέλη στην απερχόμενη Κ.Ε. και οι τρεις, εξαίρετοι σύντροφοι, ήταν βουλευτές.

β) Οφείλουμε να είμαστε πιο τολμηροί και στην Περιφερειακή Συγκρότηση του κόμματος, με ΠΣΕ (Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή) με αρμοδιότητες και εκλεγμένα όργανα. Το ενδιάμεσο κενό μεταξύ Κ.Ε. και Ν.Ε. ενισχύει το συγκεντρωτικό χαρακτήρα του κόμματος, ενώ το κόμμα ενδοπεριφερειακά κατακερματίζεται και δημιουργούνται παραφωνίες, κάποιες πολύ σημαντικές. Για παράδειγμα, σχέδιο ανάπτυξης για κάποιο ή κάποιους νομούς να μην κουμπώνει με άλλον ή άλλους στην ίδια Περιφέρεια. Χωρίς να υποκαθίστανται οι Ν.Ε. και πολύ περισσότερο η Κ.Ε., δημιουργείται ενδιάμεσο όργανο, συντονιζόμαστε ουσιαστικότερα, αναδεικνύονται στελέχη στην Περιφέρεια και αντιστοιχίζεται η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την πολιτειακή περιφερειακή συγκρότηση, ενισχύοντας την Περιφερειακή συνείδηση.

 *Ο Δημήτρης Καρβούνης είναι συντονιστής της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συντονιστής της Ν.Ε. Δράμας και μέλος του Οργανωτικού Γραφείου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">