Recents in Beach

Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Θετικός ο υπουργός ναυτιλίας για την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο του χώρου κάτω από τον Φάρο, έκθετη η δημοτική αρχή για αδράνεια.


 Σύμφωνα με σημερινές (16/2/2022) δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό StatusRadio 94.2, ανοίγει για πρώτη φορά επίσημα η υπόθεση παραχώρησης της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα πρόκειται για ολόκληρη την περιοχή του παραλιακού μετώπου κάτω από Φάρο (από τον Άγιο Εύπλου μέχρι και το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων) στην οποία ανήκουν τόσο το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, όσο και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Σε σχετική λοιπόν ερώτηση του κ. Αποστολίδη, ο υπουργός απάντησε πως δεν θα είχε καμία αντίρρηση να παραχωρηθεί σε τοπικούς φορείς η περιοχή του λιμένα που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικούς σκοπούς, ωστόσο δήλωσε ότι προς το παρόν δεν κατατέθηκε επίσημα κανένα αίτημα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ή άλλο φορέα για την συγκεκριμένη παραχώρηση, όπως αντιθέτως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους δήμους Καλαμάτας και Πατρών κλπ.

Το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα, επανειλημμένος το έχω θίξει προσωπικά προς τις δημοτικές αρχές από το 2017 (με δελτία τύπου και ερωτήσεις στο Δ.Σ.) τόσο ως υποψήφιος δήμαρχος, όσο και ως επικεφαλής παράταξης αλλά και ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.  

Συγκεκριμένα κατά τακτά διαστήματα πρότεινα να διεκδικήσουμε για την περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, την εφαρμογή του υπ´ αριθμ.3133.6/28669/17/20-4-2017 εγγράφου του Υπουργείου Ναυτιλίας με αποδέκτες την Αποκεντρωμένη διοίκηση της ΑΜΘ καθώς και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. ΑΕ.), σύμφωνα με το οποίο τους προέτρεπε «να αποχαρακτηρίσουν όσες περιοχές δεν εξυπηρετούν ή δεν σχεδιάζεται να εξυπηρετήσουν λιμενικούς σκοπούς εφαρμόζοντας τη διαδικασία του άρθρου 21 του Ν. 2971/2001».

Ότι ακριβώς δηλαδή ρώτησε σήμερα ο δημοσιογράφος και πήρε την θετική απάντηση του κ. Πλακιωτάκη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία στον 3ο χρόνο της θητείας της συνεχίζει να βάζει στο «συρτάρι» το σημαντικότερο ίσως ζήτημα που αφορά τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Ενδεικτικό της αδράνειας, της αδιαφορίας, αλλά και των σοβαρών ευθυνών του δημάρχου κ. Ζαμπούκη, το γεγονός πως πριν από πέντε μόλις ημέρες παραβρέθηκε παρουσία του Υπουργού σε σύσκεψη με την διοίκηση του Ο.Λ.Α. για θέματα που αφορούν το λιμάνι. Αρκέστηκε στις γνωστές του φωτογραφίσεις χωρίς να πει καμία κουβέντα για την υπόθεση διεκδίκησης από τον Δήμο της δυτικής χερσαίας ζώνης, γεγονός που επιβεβαίωσε (εντυπωσιασμένος) ο κ.Πλακιωτάκης σύμφωνα με τις σημερινές του δηλώσεις. Την ίδια μάλιστα στιγμή που σε δύο μήνες ξένος προς την περιοχή επενδυτής, θα αποκτήσει μέσω του διαγωνισμού το πλειοψηφικό πακέτο των μετόχων του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, λαμβάνοντας χωρίς λόγο ως «προίκα» και την δυτική χερσαία ζώνη, αποκόπτοντας ουσιαστικά την πόλη από την θάλασσα. Θυμίζουμε επίσης πως από τις αρχές του 2022 ο νέος ενοικιαστής του πάρκινγκ κάτω από τον Φάρο αύξησε υπέρογκα το αντίτιμο της στάθμευσης, την ίδια στιγμή που ο κ. Ζαμπούκης έβαζε εμπόδια στην πρόταση της αντιπολίτευσης για δημιουργία ανταγωνιστικού υπογείου δημοτικού πάρκινγκ στον χώρο του παλιού κολυμβητηρίου. 

Η δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα πέρα όλων των άλλων, αποτελεί μια από τις ελάχιστες επιλογές που έχει η πόλη για την δημιουργία μιας σύγχρονης Μαρίνας τουριστικών σκαφών η οποία θα περιλαμβάνει τόσο εμπορικές, όσο και ψυχαγωγικές δραστηριότητες  (καφέ, εστιατόρια κλπ).

Σε ότι αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή, θα πρέπει να τονιστεί ότι είχε επιλέξει (πριν την συγκεκριμένη εγκύκλιο) την λύση της προσωρινής παραχώρησης τμήματος της δυτικής χερσαίας ζώνης για 13 έτη από το ΤΑΙΠΕΔ, υλοποιώντας έτσι την ήπια παρέμβαση που της είχε επιτραπεί και με σκοπό την απορρόφηση των χρημάτων απο το πρόγραμμα “Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ)“,προϋπολογισμού 2.332.789,63 € (με ΦΠΑ).

Χωρίς χρονοτριβή πλέον και μετά και τις σημαντικές δηλώσεις του υπουργού, οφείλουμε ως δημοτικό συμβούλιο να συζητήσουμε το θέμα και κατόπιν να προβούμε σε άμεση διεκδίκηση του χώρου ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό του από λιμενική περιοχή, με σκοπό να αποδοθεί προς αξιοποίηση στην πόλη, στους δημότες και τους επισκέπτες της.  

Τέλος σε ότι αφορά τον κ. Ζαμπούκη, θα πρέπει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του να αναλογιστούν τις συσσωρευμένες ευθύνες τους, όπως χαρακτηριστικά με την περίπτωση της εμπλοκής της ιδιοκτησίας του πάρκου του Αλτιναλμάζη, όσο και της χαμένης υπόθεσης του δικαστικού μεγάρου, παρά τις φωτογραφίσεις με τους υπουργούς και τα ανώφελα ταξίδια στην Αθήνα. Στα δύο χρόνια θητείας που του απομένουν οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και να φροντίσει έτσι ώστε όλοι μαζί απο κοινού, να δράσουμε για τα συμφέροντα των δημοτών μας.


Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">