Recents in Beach

Σύνοδος ΕΕ-Αφρικής: Ο Μακρόν προσπαθεί να «πείσει» για νέα αποστολή στο Σαχέλ – Ο ρόλος της ρωσικής Wagner

 


Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους και Αφρικανούς ομολόγους του να επανεξετάσουν τις ενέργειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ, επιβεβαιώνοντας ότι η αποστολή νέων γαλλικών στρατευμάτων στην περιοχή είναι στον ορίζοντα.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης των γαλλικών και ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων από το Μάλι μετά από σχεδόν 10 χρόνια μάχης με την εξέγερση των τζιχαντιστών, με τη σημερινή τους διάταξη, εξακολουθεί να εκκρεμεί, αλλά φαίνεται αναπόφευκτη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοξένησε το απόγευμα της Τετάρτης (16 Φεβρουαρίου) ευρωπαίους και αφρικανούς εταίρους που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ για δείπνο εργασίας.

Το δείπνο εργασίας συγκέντρωσε τους ηγέτες των βασικών συμμάχων της Γαλλίας στην περιοχή του Σαχέλ – Τσαντ, Μαυριτανία και Νίγηρα.

Δεν προσκλήθηκαν αξιωματούχοι από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίες επίσης βίωσανπρόσφατα πραξικόπημα.

Άλλοι Αφρικανοί ηγέτες ήταν παρόντες μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΣαρλΜισέλ και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Την προηγούμενη μέρα, το Παρίσι ανέφερε ότι το θέμα είναι «η εξέταση της δυνατότητας συνέχισης της αποτελεσματικής και συλλογικής δράσης στο Μάλι» και «αναθεώρησης του μοντέλου στρατιωτικής εταιρικής σχέσης ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την αφρικανική κοινή γνώμη».

Η πολυσυζητημένη ρωσική παραστρατιωτική Wagner

Το status quo «δεν είναι δυνατό σε ένα πολύ επιδεινωμένο πλαίσιο στο Μάλι, με την κατάληψη της εξουσίας από μια χούντα, την άρνηση εφαρμογής χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή στη δημοκρατική τάξη, που είχε ανακοινωθεί, και τη χρήση ιδιωτικής ρωσικής πολιτοφυλακής», είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Χωρίς να την κατονομάσει, αναφέρθηκε στην ομάδα Wagner, μια υποτιθέμενη ιδιωτική ρωσική παραστρατιωτική οντότητα που προωθεί τα ρωσικά συμφέροντα στην Αφρική τα τελευταία χρόνια. Προφανώς ένας από τους αδήλωτους στόχους της ομάδας Wagner είναι να εκδιώξει τη Γαλλία από το Μάλι.

Σχεδόν 25.000 άνδρες βρίσκονται επί του παρόντος στην περιοχή Σαχέλ, εκ των οποίων σχεδόν 4.300 είναι Γάλλοι, περιλαμβανομένων 2.400 στο Μάλι στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης «Barkhane», σύμφωνα με στοιχεία του Παρισιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Task Force Takuba, η οποία συγκεντρώνει τις ειδικές δυνάμεις πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται επίσης σε διαδικασία σταδιακής απόσυρσης.

Μετά το άτυπο δείπνο, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το πρωί και ενδεχομένως ανακοινωθεί η αναδιάταξη αυτών των στρατευμάτων.

Γιατί όλα δείχνουν ότι οι μέρες αυτών των επιχειρήσεων, όπως έχουν, είναι μετρημένες.

Η γαλλική Προεδρία διευκρίνιζε πριν από αυτή τη συνάντηση ότι θα ήταν μια «ανοικτή συνομιλία» και ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε «συλλογικό πλαίσιο». Ανέφερε επίσης ότι «οι εταίροι τείνουν να θεωρούν ότι οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή αποστολή στο Μάλι δεν πληρούνται πλέον».

Η Γαλλία, όπως φαίνεται, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ, αλλά μάλλον να επανεξετάσει τις μορφές της παρέμβασής της.

Μια νέα συμμαχία ΕΕ-Αφρικής

Αυτό το δείπνο έρχεται την παραμονή της συνόδου κορυφής μεταξύ Ευρωπαίων και Αφρικανών ηγετών, που υποτίθεται ότι θα θέσει τα θεμέλια της νέας συμμαχίας μεταξύ των δύο ηπείρων.

«Η σύνδεση μεταξύ [Αφρικής και Ευρώπης] είναι το μεγάλο πολιτικό και γεωπολιτικό έργο των επόμενων δεκαετιών», είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος όταν αποκάλυψε τις προτεραιότητες της θητείας του στην ηγεσία της ΕΕ, δείχνοντας την επιθυμία του να ξεκινήσει ένα νέο οικονομικό New Deal με την Αφρική.

Ως εκ τούτου, τα θέματα ασφαλείας, θεωρητικά, θα απασχολούσαν μόνο ένα μικρό μέρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε σε συνέδριο υπό την ηγεσία του Γαλλικού Οργανισμού Ανάπτυξης (AFD) για τις βιώσιμες επενδύσεις στην Αφρική.

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε εκ νέου την επιθυμία του για μια «νέα συμμαχία» μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής στη βάση «μιας εταιρικής σχέσης ίσων».

Ανέφερε ότι, τις επόμενες εβδομάδες, ο AFD θα αλλάξει το όνομά του για να αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα λογική, επειδή η έκφραση «αναπτυξιακή βοήθεια» δεν είναι πλέον αποδεκτή.

«Η λέξη ανάπτυξη δεν είναι πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για την αντίληψη», δήλωσε στο EURACTIV ο Bertrand Walckenaer, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του AFD.

Η λέξη ανάπτυξη «συνδέεται με ένα μοντέλο στο οποίο, ιστορικά, πρόκειται για βοήθεια που ορισμένοι θα περιέγραφαν ως πατερναλιστική και η οποία δεν αντιστοιχεί πλέον σε αυτό που θέλουν οι εκπρόσωποι της αφρικανικής ηπείρου σήμερα», πρόσθεσε.

«Η ιδέα είναι να αλλάξουμε το βαθύ λογισμικό της σχέσης μας» και «να βγούμε από τη λογική που δομείται από προηγούμενες αναπαραστάσεις, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο», είπε ο Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε επίσης τις δύο μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, στις οποίες θα πρέπει να εργαστεί αυτή η νέα συμμαχία: βιώσιμες υποδομές και επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των αφρικανών νέων.

euractiv.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">