Recents in Beach

Ο Κύρτσος εκθέτει ξανά τον Μητσοτάκη.


 Αποφασισμένος να διεθνοποιήσει την υπόθεσή του και την έντονη κριτική του προς τον πρωθυπουργό εμφανίζεται ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στην ομάδα του... ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, που έχει κινήσει σε βάρος του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, έστειλε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την οποία εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο καταλογίζει «συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis» και «ανελεύθερες πρακτικές».

Την περασμένη Πέμπτη (3.3.2022) ο κ. Μητσοτάκης είχε δείπνο στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μ. Βέμπερ και μόλις την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, ο Γ. Κύρτσος ενημερώθηκε για την πρόταση Βέμπερ σε βάρος του για αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του ως μέλους του ΕΛΚ, η οποία και τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία, που καλούνται να ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την ημέρα της διαγραφής του Γ. Κύρτσου από τη Ν.Δ. ο κ. Βέμπερ είχε σπεύσει να του επιτεθεί συντασσόμενος με τον Κυρ. Μητσοτάκη και προαναγγέλλοντας ότι «θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία» κατά του ευρωβουλευτή. Κάτι που τώρα σπεύδει να κάνει πράξη ακόμα και κάτω από τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Βέμπερ αποκάλυψε στη γερμανική αντιπροσωπεία πως η τιμωρία του κ. Κύρτσου είναι θέλημα του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και ότι υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιους Γερμανούς που δεν βλέπουν με καλό μάτι το μπέρδεμα στις ελληνικές υποθέσεις.

Στην επιστολή του προς τα μέλη του ΕΛΚ ο Γ. Κύρτσος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΕΛΚ δεν πρέπει να μοιραστεί με τον Μητσοτάκη το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και των ανελεύθερων πρακτικών», σημειώνοντας πως «παρά την άμεση δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis για αποκαλύψεις δωροδοκίας, δεν έχει κληθεί στη Δικαιοσύνη εδώ και 20 μήνες και η Novartis εξακολουθεί να απολαμβάνει πλήρη ασυλία από διώξεις και πιθανή αποζημίωση στην Ελλάδα».

Καταγγέλλει ακόμα τον πρωθυπουργό ότι «όχι μόνο απέφυγε να στραφεί κατά της ελβετικής πολυεθνικής, αλλά άνοιξε τον δρόμο με απόφαση της Βουλής για τη δίωξη δύο αριστερών δημοσιογράφων που έπαιξαν ρόλο στις αποκαλύψεις του σκανδάλου Novartis και ενός ανώτατου δικαστή που χειρίστηκε την υπόθεση» και καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη «ανελεύθερες πρακτικές που μας θυμίζουν τι κάνουν ο κ. Orban και ο κ. Kaczynski στην Πολωνία και είναι ανάθεμα για το ΕΛΚ». Αναφέρει επίσης πως «δεν αμφισβήτησα ποτέ το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Αμφισβήτησα αυτές τις συγκεκριμένες πρακτικές που δεν ανήκουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου», προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μου κάνει ένα βρώμικο πολιτικό κόλπο».

Και επισημαίνει πως «εάν το ΕΛΚ ακολουθήσει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη και υιοθετήσει την πρόταση για αναστολή ενός έτους, πιθανότατα θα πληρώσει υψηλό πολιτικό τίμημα», σημειώνοντας ότι «θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της Αριστεράς και άλλων πολιτικών δυνάμεων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κεφαλαιοποιήσουν τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και τις ανελεύθερες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και ότι «θα χάσει την ηθική εξουσία και την πολιτική αξιοπιστία να ασκήσει πίεση στην Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με τις κυβερνητικές πρακτικές που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου»...


Γιάννης Μπασκάκης


Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">